Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
"ODUZELI STE NAM USTA"

Novi veliki bunt na SP-u: Njemački nogometaši uputili moćnu poruku FIFA-i i Katarcima

Značajan potez odradili su njemački reprezentativci tijekom fotografiranja pred susret protiv Japana.

Njemačka reprezentacija (Foto: Afp)

Njemačka nogometna reprezentacija započela je nastup na Svjetskom nogometnom prvenstvu susretom protiv Japana, a prije nego što je lopta krenula s centra, momčad je odradila uobičajeno fotografiranje.

Nijemci gestom poslali poruku svijetu

No ono je zapravo bilo sve samo ne uobičajeno, s obzirom na to da je napravljena jedna gesta koja je svakako imala zadatak biti poruka svijetu. Naime, svi njemački reprezentativci prekrili su usta rukom, a vrlo se jasno može zaključiti da se radi o poruci upućenoj vodstvu FIFA-e.

Nancy Faeser i Gianni Infantino Njemačka ministrica sjedila kraj predsjednika FIFA-e, ponijela spornu traku i poručila: "Ovo ne pristaje našem vremenu" divider

Naravno, u pitanju je zabrana nošenje kapetanske vrpce duginih boja koju je FIFA donijela pod pritiskom domaćina, tj. dana je naredba sucima da svim kapetanima koji to naprave odmah uruče žuti karton.

Reprezentacija Njemačke Reprezentacija Njemačke (Foto: Afp)

Nedugo nakon toga saznali smo da je u pitanju zajednička akcija momčadi i DFB-a (Njemački nogometni savez), koji je objavio status na Twitteru.

Njemački savez inicijator je ideje

"Našom kapetanskom vrpcom željeli smo dati primjer vrijednosti koje živimo u reprezentaciji, to su različitost i međusobno poštovanje. Budite glasni zajedno s drugim narodima. Ne radi se o političkoj poruci, o ljudskim pravima ne može se pregovarati. To bi se trebalo podrazumijevati. Nažalost, još uvijek nije tako. Zato nam je ova poruka tako važna. Zabraniti nam vrpcu je kao zabraniti nam usta. Naš stav ostaje!" službena je poruka njemačkog saveza na Twitteru.

Ova poruka jedne od najjačih i najznačajnijih reprezentacija svijeta svakako će glasno odjeknuti među ostalima, pa se možda i netko drugi okuraži za slične reakcije.

Isto tako, ovo nije prvi bunt koji je momčad prikazala tijekom fotografiranja. Već su to učinili Iranci, ali kao podršku svojim građanima koji već gotovo dva mjeseca sudjeluju u velikim prosvjedima protiv vlasti.

Podsjećamo, uz Njemačku su plan ponijeti kapetansku vrpcu duginih boja imale još momčadi Walesa, Nizozemske, Belgije, Danske, Engleske i Švicarske.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider