Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
Poslana poruka u svijet

Nevjerojatne scene sa SP-a: Iranski nogometaši odbili pjevati himnu, navijači je izviždali

Iranski nogometaši i navijači uspjeli su poslati poruku svijetu.

Galerija Nogometaši Irana Navijači Irana Navijači Irana +2 Navijačica Irana

Iranska nogometna reprezentacija trebala je biti poput domaćina na Svjetskom prvenstvu jer igra u svojem susjedstvu. Katar je smješten odmah nasuprot Irana i dijeli ih tek Perzijski zaljev.

No atmosfera nije nimalo nogometna zbog velikih društvenih promjena i građanskih nemira koji bjesne zemljom posljednjih mjeseci.

Na prvoj utakmici na SP-u, koju je Iran igrao protiv Engleske, nogometaši i navijači odlučili su poslati poruku svijetu. Igrači nisu pjevali vlastitu himnu, a navijači su joj čak i zviždali. Na tribinama su kamere u prijenosu uhvatile jednu Iranku u suzama jer ova je poruka navijača upućena Irankama i njihovim pravima u toj zemlji.

Tu scenu možete pogledati ovdje.

U tijeku građanski nemiri za prava žena

Prosvjedi u Iranu započeli su kada je Mahsa Amini, 22-godišnja Iranka, umrla u zatvoru nakon što ju je ondje odvela moralna policija, i to zato što je kršila strogi iranski kodeks odijevanja za žene.

Sve se intenziviralo kada su organizatori prosvjeda pozvali na trodnevnu akciju u znak sjećanja na "krvavi studeni" 2019., kada su stotine ubijene tijekom prosvjeda protiv povećanja cijena goriva.

''Trenutačna situacija u Iranu nije dobra. I dalje se događaju veliki neredi, kojima su prethodila ubojstva nedužnih cura i ljudi. Teško je znati točnu brojku žrtava, ali je katastrofalno što se tamo događa. Narodu nogomet trenutačno nije u prvom planu. Očekivali su da će reprezentativci stati na njihovu stranu, ali budući da je u Iranu sloboda govora velik problem, igrači se nisu izjasnili. Većina ljudi im to zamjera'', objasnio je situaciju za Dalmatinski portal član NK Varaždina Božidar Radošević, koji je proveo dio karijere u Iranu.

Igrači su se tako ipak izjasnili na ovaj način i poslali poruku u domovinu. Vlastima se ona sigurno neće svidjeti, pa je ovaj istup pred očima cijelog svijeta bio hrabar čin iranskih nogometaša.

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider