Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
EPILOG PRVE UTAKMICE

Bod protiv Maroka nije loš ulov, ali, povijesno gledajući, ne bi nas trebao veseliti

Hrvatska je nastup na Svjetskom prvenstvu otvorila utakmicom bez pogodaka protiv Maroka.

Marcelo Brozović (Foto: Afp)

Hrvatska nogometna reprezentacija ostavila nam je dvojake dojmove nakon otvaranja Svjetskog prvenstva u Katru i susreta protiv Maroka. Bod je dobar i ostavlja nas u ozbiljnoj igri za prolazak skupine, posebno jer slijedi ogled protiv Kanade.

Naš izbornik i igrači moraju se okrenuti idućem susretu, za koji smo od početka znali da će biti s imperativom pobjede, neovisno o susretu protiv Maroka. Pobjeda protiv Kanade stavila bi nas u sjajnu poziciju pred zatvaranje grupne faze i susret protiv Belgije.

Moramo prevariti povijesne činjenice

Ipak, jedan povijesni podatak ovim nam putem baš i ne ide u prilog. Hrvatska je dosad 11 puta nastupila na velikom natjecanju, od čega je šest puta prošla skupinu. 

U pet od tih šest slučajeva naša je reprezentacija slavila u prvom susretu. Tek na prošlogodišnjem Europskom prvenstvu uspjeli smo proći nakon poraza u prvom susretu. Zapravo, prošli smo tim putem nakon samo boda u prva dva ogleda, no tada je i situacija bila drugačija jer je format natjecanja takav da prolaze i četiri najbolje trećeplasirane momčadi (iako smo na kraju ipak bili drugi). 

Jeste li zadovoljni bodom protiv Maroka?

Ukupno glasova:

Skupinu nismo prošli 2002. godine (prva utakmica poraz 0:1 od Meksika), 2004. (0:0 protiv Švicarske), 2006. (poraz 0:1 od Brazila), 2012. (pobjeda 3:1 protiv Irske) i 2014. (poraz 1:3 od Brazila).

1996. slavili smo protiv Turske (1:0), 1998. protiv Jamajke (3:0), 2008. protiv Austrije (1:0), 2016. protiv Turske (1:0) te 2018. protiv Nigerije (2:0).

S kojeg mjesta prolazi Hrvatska?

Sve u svemu, bod nije loš, a potrebno je ignorirati povijest i okrenuti se kvaliteti koju imamo. Misija Kanada počinje.

A hoće li Hrvatska proći skupinu, s kojeg mjesta i kako će proći u nokaut-fazi, prognozirajte u našoj Golmaniji, koja je otključana do kraja četvrtka!

 

Quiz Maker - powered by Riddle

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider