Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
ZNA KAKO NA BRAZIL

Argentinska novinarska legenda otkriva recept za Brazilce i čudi se Dalićevu potezu: "Otkud mu to? Modrić je gospodar, a Hrvati su junaci"

Hrvatska u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 2022. igra protiv velikog favorita Brazila, a poznati argentinski novinar i publicist za gol.hr otkriva recept kakva treba biti taktika protiv Selecaa.

Sergio Levinsky (Foto: GOL.hr)

Glavni press-centar na Svjetskom prvenstvu neiscrpan je izvor informacija i upoznavanja s novinarima iz cijelog svijeta. Dok sam sjedio za stolom i prevrtao po internetskim bespućima, preko puta sjela su dvojica starijih novinara.

Brazil Legendarni trener ispravljao novinare: "Brazil? To je momčad koja samo igra na kontre" divider

Tijekom razgovora shvatio sam da je jedan od njih Argentinac, a da za stolom u blizini sjedi skupina argentinskih novinara.

Brazil je jak naprijed, ali ne i u obrani

Lako je bilo uočiti da prosjedi gospodin kod sunarodnjaka uživa veliki ugled i poštovanje. Svatko tko je prošao, srdačno ga je pozdravio.

Tema razgovara bila je argentinska reprezentacija, a onda i brazilska.

„Strašno su jaki prema naprijed, ali obrana im nije baš najbolja“, kazao je Argentinac poznaniku koji je klimnuo glavom.

U tom trenutku uključio sam se u razgovor.

Borna Barišić VIDEO Sto upitnika iznad glave, Barišića zbunilo pitanje slovenskog novinara: "Ništa vas nisam razumio" divider

"Vi ste Hrvat? Imate odličnu reprezentaciju, vrlo karakternu momčad", kazivao je i ljubazno se predstavio.

"Ja sam Sergio Levinsky, argentinski novinar i publicist", kazao je i odmah me asocirao.

"Vi ste napisali knjigu o Maradoni, zar ne!?“ uzvratio sam i pomislio u sebi da razgovaram s argentinskom novinarskom legendom.

"Da, dosta davno, ima jedno 25 godina. Imao sam njegovo ime u naslovu i morao sam riješiti autorska prava. Poznavao sam Maradonu, ali nismo bili prijatelji. No imam prijatelja Pabla, koji je bio veliki prijatelj s njim."

Napisao je knjigu o Maradoni

Kaže da je nazvao Maradonu i da su sve riješili za pet minuta.

"Kazao mi je: ako si tako dobar prijatelj moga velikog prijatelja, onda si i moj prijatelj. Slobodno piši što želiš i možeš me nazvati kad god želiš da popričamo", prepričao je Sergio razgovor s Malim Zelenim.

"Radili smo preko telefona jer je Maradona uvijek bio u nekoj gužvi i teško ga je bilo uhvatiti da popričamo u četiri oka. Čuo sam se s njim četiri-pet puta i ispričao mi je nekoliko dobrih anegdota koje je malo tko znao", priča nam doista ljubazan gospodin i prisjeća se prvog ozbiljnijeg sudara s argentinskom legendom.

gol expired Moguća postava Hrvatske za Brazil: Vatreni trebaju hitrinu, evo koje poteze Dalić može povući divider

"Prije Svjetskog prvenstva 1994. radio sam na projektu almanaha svjetskih prvenstava. Imali smo pisanu i videoverziju. Moj je posao bio da opišem Svjetsko prvenstvo 1986., kada je Maradona osvojio naslov prvaka s Argentinom. Na kraju je to poglavlje završilo na naslovnici. Kako sam pratio reprezentaciju na SP 1994., jednom prilikom dok smo bili u hotelu Maradona mi je prišao u društvu menadžera s videokasetom u rukama."

Don Sergio je prepričao razgovor.

"Što je ovo? Moje ime koristiš bez dopuštenja“, ozbiljnim glasom kazao mu je Maradona.

"Počeo sam mucati i opravdavati se da je to almanah svjetskih prvenstava, da to nije samo o njemu, ali, eto, stavili su njega na naslovnicu. Maradona me je gledao i u jednom je trenutku prasnuo u smijeh: 'Ma, šalim se, hvala što ste me stavili na počasno mjesto.'

Iako nismo bili neki veliki prijatelji, Prema meni je bio dobar, ne mogu reći. Nikada nije tražio nikakvu naknadu. Ni on, a ni njegovi zastupnici."

Bekovi im nisu veliki znalci

Nakon sekvence o Maradoni, vratili smo se Brazilu i Hrvatskoj. Tko bi mogao dati bolji prijedlog kakva da se taktika složi protiv Brazila od jednog velikog argentinskog poznavatelja najljepše igre.

"Gledajte, ta brazilska obrana meni ne izgleda sjajno. Dobri su to igrači, ali nisu klase. Thiago Silva ne markira baš besprijekorno, a bekovi im nisu neki veliki znalci. Ni Alisson ne igra baš sjajnom nogom, to mu je Ahilova peta, treba ga stisnuti. Tvrdi jesu u obrani, ali nije to takva klasa kao naprijed“, kazivao nam je Don Sergio.

Hoće li Hrvatska proći u polufinale preko Brazila?

Ukupno glasova:

"Međutim, Brazil je brutalno jak prema naprijed, a i vezni red im je bolji nego što sam očekivao. Nisam očekivao da će Casemiro biti tako dobar nakon što je napustio Real i otišao u Manchester United. Tamo mu je trebalo dosta vremena za prilagodbu, mislio sam da neće biti u osobitoj formi na SP-u. Prevario sam se, igra odlično. A znate Brazilce, mogu biti lošiji u klubovima, ali kada se okupe u svom ambijentu, onda je to neka druga priča. Najbolji su kada igraju sa svojima. Poznaju se u dušu, karakter i temperament su isti, stil nogometa je svima isti."

Kada sam ga upitao što bi predložio Hrvatima, podsjetio je na utakmicu Brazila i Argentine u finale Cope.

Treba dati rani gol i igrati s pet u obrani

"Kako je Argentina pobijedila? Dala je rani gol i onda se učahurila. Nisu to mogli probiti. No treba dati rani gol, to nije lako jer stalno drže lopte i nasrću kao osice. Trebat će im smanjiti posjed, ne smije im se dati stalno drže loptu. Onda si gotov jer te umaraju, a ne moraju puno trčati. Brazil je favorit, tu nema sumnje, ali Hrvatska bi mogla nešto napraviti. Znate kako mi vidimo Hrvatsku? Kao europske Južnoamerikance. Jako ste nam slični, imate sličan stil, tehnički ste dotjerani, ne trčite puno i brzo, ali imate soli u glavi. Igrate glavom, a glava je najvažnija u nogometu."

Kaže da će obrana morati izdržati brazilske nalete i da će vratar morati imati svoj dan.

"Predložio bih vam da u fazi obrane igrate s petoricom u zadnjem redu. Četvorica su malo jer Brazilci su jako hitri i okretni, igraju sitan vez, a znate kakvi su dribleri. Možda čak s nekom vrstom libera, da ispravlja braniče koje će Brazilci sigurno prolaziti. Tako je igrala Argentina i nekako ih je zagušila. Naravno da treba i sreće, bez toga neće ići, ali tako je uvijek, u svakoj utakmici.“

Simpatični argentinski gospodin priča nam da je gledao utakmicu Hrvatske i Japana.

Očekivao je lakšu pobjedu Hrvatske

"Uh, bila je to teška bitka. Očekivao sam da će Hrvatska lakše dobiti. Jako sam se iznenadio kada je vaš izbornik izveo Luku Modrića u prijelomnim trenucima. Otkud mu to? Zar je Luka bio ozlijeđen?" upitao je u blagoj nevjerici namještajući naočale.

Kada smo mu rekli da je Modrić ipak u godinama i da je bio iscrpljen, te da su izašli i Kovačić i Perišić, odmahnuo je rukom.

"Znam da Modrić ima godina, ali gledao sam ga protiv Chelseaja. Kada su svi pali, vratio se nazad kako bi dirigirao igrom iz pozadine. Modrić je za mene gospodar nogometa, takav majstor, znalac, karakter, lider i vođa koji je opasan i kada samo stoji na terenu. Uživa takav ugled… Ma, oduševljava me svojom igrom. Jeste li vidjeli onaj video kada je izlazi iz igre i sve se dižu da ga pozdrave“, oduševljeno zbori i steže šaku Don Sergio.

"Kada malo bolje razmislim, činjenica je da Modrić na ovom turnira ne igra u nekoj velikoj formi. Barem nije na svojoj razini. Čini se da se istrošio u Realu, iscrpljujuće je biti glavni veznjak takvog kluba. Osim toga, Real igra drukčije, izgleda da u reprezentaciji mora više trčati, pa se onda i više umara."

Hrvati znaju kako se igraju velike utakmice

Zaključak iscrpne analize.

"Hrvatska zna umrtviti igru poput Argentine, ima jak vezni red koji zna pustiti da lopta radi za njih. Morat će se nametnuti Brazilu, koji će sigurno imati veći posjed, ali ne smijete dopustiti potpunu dominaciju. Vidjeli ste protiv Koreje kako Brazil ide. Poslije su se zezali. Brazil na velikim turnirima uvijek kreće polakše, protiv Srbije su igrali s 50-60 posto snage, protiv Švicarske su samo malo digli tempo, a protiv Koreje su od prve minute upalili sve motore“, kaže i nastavlja:

"Ovo je sad četvrtfinale, nema zezancije. Mogu misliti kako će krenuti protiv Hrvatske, ali Hrvatska je ipak dosta jača od Koreje. Hrvati su puno iskusniji, znaju kako se igraju velike utakmice. Kažem, kada bi dali rani gol, unijeli biste nervozu u brazilske redove. Možda u startu iznenađujući presing na njihovu zadnju liniju, pokušati zabiti gol, a onda se povući i čekati kontru. Brazil je favorit, ali niste bez šansi. Vi Hrvati ste tvrdi ljudi, i protiv Japana ste pokazali od kakvog ste materijala sazdani. Zračite karakterom, baš ste face, junaci. Sve je moguće, pa možda i polufinale Hrvatska – Argentina", nasmijao se Don Sergio i zaključio.

"„Teško će biti Hrvatskoj, ali i Argentini. Igramo s Nizozemskom, oni su dobri. Ne znam, to je 50 - 50."

Don Sergio se na kraj sjetio i poslao upozorenje.

"Čuvajte se Pedra, napadača iz Flamenga. Njega bi Tite mogao uvesti ako ne bude išlo sve po planu. Fizički je jak, zna skočiti, zabiti, a i driblati. To je brazilski adut iz sjene."

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider