Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
Taktičke varijante

Moguća postava Hrvatske za Brazil: Vatreni trebaju hitrinu, evo koje poteze Dalić može povući

Hrvatsku u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva očekuje najveći favorit turnira - reprezentacija Brazila…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kako se suprotstaviti Brazilu i je li vrijeme za osvježavanje udarne momčadi? To je pitanje s kojim se suočava izbornik Dalić uoči okršaja s Brazilom u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 2022.

Marko Livaja Engleske legende o Livaji: "To je bilo smiješno. Hrvatska? Ne bih se brinuo da igram protiv njih" divider

Tko je favorit u ovoj utakmici, najbolje govore koeficijenti na kladionicama. Na pobjedu Brazila je 1,4, a na pobjedu Hrvatske 8. Dakle, prema procjeni bookmakera, Vatreni su autsajderi.

Jesu li kladionice podcijenile Hrvatsku, nije pravo pitanje jer imate šansu uplatiti nešto na Vatrene. Puno bolje bi bilo da se to odrazi na Brazilce i da oni podcijene Hrvatsku, da pomisle kako će lako pobijediti. To ne znamo, to ćemo tek vidjeti.

Brazil veliki favorit na kladionicama

Za početak, Vatreni moraju čvrsto vjerovati da mogu pobijediti Selecao. Moraju biti hrabri i odlučni. Bez toga neće ići. Nakon toga dolazi taktička priprema i odabir igrača za postavljenu taktiku.

Vatreni su u osmini finala protiv Japana imali jako tešku utakmicu. Mnogi su iscrpljeni, pogotovo senatori. Izbornik je morao mijenjati jer više nisu mogli. Utakmicu su završila šestorica koja nisu počela u udarnoj postavi.

gol expired Zlatko Dalić objasnio vađenje iz igre Modrića i Budimira: ''Kad pogledate Brazil, to je zastrašujuće'' divider

Hoće li se svi energetski uspjeti oporaviti, to je veliko pitanje. Protiv Brazila na terenu morate imate maksimalno spremne igrače. Tu nema mjesta za polovično ili djelomično oporavljene. Ako protiv Selacaa krenete s nedovoljno spremnima, unaprijed ste izgubili.

Prilično je jasno da Vatreni ne smiju ući u otvoreno nadigravanje s Brazilcima, da se ne smiju upustiti u jurnjavu po terenu. Tu je Selecao najjači i nemilosrdno kažnjava.

Vatreni ne smiju ući u jurnjavu, ali ni igrati bunker

Isto tako je jasno da se ne smiju uvući Livakoviću u krilo i igrati totalni bunker. Švicarska je postavila neki taktički obrazac kojim se može limitirati Brazilce, no teško ih se može pobijediti ako se napadačke akcije svedu na rijetke izlete.

Tako je teško izdržati, igra na "nulu" jako rijetke donese plodove protiv momčadi kao što je Brazil, po mnogima najjače reprezentacija u ovom trenutku na svijetu.

Ako se začahurite u svoj šesnaesterac i ne pokušavate izaći, prije ili kasnije dobit ćete pogodak, jednako kao što ga je dobila i Švicarska.

Teško da će Hrvatska uzeti loptu Brazilcima i natjerati ih da zuje po terenu. Realno je očekivati da će se Vatreni dobrim dijelom utakmice braniti, Brazil vas na to natjera svojom kvalitetom, ali morat će izlaziti u kontru kad god se ukaže prilika. Bolje češće nego rjeđe.

Za takvu igru trebaju hitri igrači, i na krilima i u špicu, koji su sposobni pobjeći protivničkoj obrani i zaprijetiti prodorom ili udarcem s distance, a u isto vrijeme u obrambenoj fazi biti agresivni i rastrčani.

Je li vrijeme za Mislava Oršića?

E, sad, dolazimo do ključne procjene? Jesu li za takvu igru spremni Andrej Kramarić, Marko Livaja i Bruno Petković? Ante Budimir nudi veću energiju, igra bolje u obrambenoj fazi, no je li sposoban pobjeći i zabiti pogodak?

Izbornik ga je uveo i izveo protiv Japana. Iako je to Dalić objasnio taktičkim manevrom, ostaje činjenica da se takvi potezi rijetko povlače. Možda je stiglo vrijeme za Mislava Oršića, dokazano hitrog i sposobnog opaliti i pogoditi izvana.

Postoji više taktičkih varijanti kako bi se Oršić mogao uklopiti. Može Oršić otići i lijevo, a Perišić desno, no nije baš uputno Perišića micati s njegove najbolje pozicije. Hrvatska krila morat će puno vremena, možda i glavninu, potrošiti u pomaganju bekovima.

Je li moguće da Josip Juranović ode na desno krilo, ionako je skloniji ofenzivnijem nogometu, a da bekovsku poziciju pokrije Josip Stanišić, koji je protiv Francuske u Ligi nacija pokazao da može odgovoriti na motoričke izazova Tricolora?

Juranović na desno krilo, Stanišić na beka

Ako je Stanišić uopće spreman jer je imao nekih problema s mišićima i nije ni bio u kadru za Japan. To tek treba vidjeti. U tu rotaciju mogli bi upasti i Kristijan Jakić, koji je desnog beka često igrao u Eintrachtu, a možda i Domagoj Vida, koji je tijekom karijere također igrao na desnoj strani.

Poanta je da bi u tom slučaju Oršić ostao kao isturena špica. Ako bi to bila ideja, formacija bi mogla biti 4-5-1, s hitrim igračima na bokovima, ali i u špicu.

Vidjet ćemo što će biti s Bornom Sosom, hoće li se oporaviti i biti spreman za ogled s Brazilcima. Ako ne bude, Borna Barišić najvjerojatnije ostaje na lijevom beku.

Senatori koliko izdrže

Unatoč očitom umoru senatora, Dalić vjerojatno neće dirati vezni red, izgledno je da će započeti s Modrićem, Kovačićem i Brozovićem, pa će vidjeti dokle mogu izdržati.

Naravno, sve su to naše pretpostavke i spekulacije, tek ćemo vidjeti za koju će se varijantu odlučiti izbornik. Međutim, na zadnjoj press-konferenciji dao je naznaku da bi mogao nešto promijeniti, a spominjanjem Švicaraca sugerirao je kako bi se Hrvatska mogla postaviti.

Naša projekcija hrvatske momčadi za okršaj s Brazilom:

Livaković – Stanišić (Jakić, Vida), Lovren, Gvardiol, Sosa (Barišić) – Juranović, Modrić, Brozović, Kovačić, Perišić – Oršić.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider