Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
PORAZ NAKON 36 UTAKMICA

Prva senzacija na SP-u: Saudijska Arabija šokirala Lea Messija i Argentinu

Najveću pobjedu u povijesti nogometa u Saudijskoj Arabiji napravili su njihovi reprezentativci otvorivši Svjetsko prvenstvo pobjedom protiv Argentine.

Galerija Početna postava Argentine Lionel Messi protiv Saudijske Arabije Alejandro Gomez +8 Lionel Messi

 

Prvo veliko iznenađenje ovog Svjetskog prvenstva napravila je momčad Saudijske Arabije savladavši Argentinu rezultatom 2:1.

Povela je Argentina golom Lionela Messija (10-11m), no početkom drugog poluvremena Saleh Al-Shehri (48) i Salem Al-Dawsari (53) kreirali su preokret.

Argentinci u prvom poluvremenu igrali simultanku

Prema očekivanju, dvoboj jednog od glavnih favorita za svjetski naslov Argentine i jedne od najslabijih reprezentacija na svjetskoj smotri Saudijske Arabije u prvom je poluvremenu nalikovao na igru "mačke i miša". Igralo se praktički samo na polovici terena koja je pripadala azijskoj reprezentaciji, a Argentina je i povela u ranoj fazi utakmice.

Trofej svjetskog prvaka Jesu li vas iznenadili prvi rezultati na SP-u? Još uvijek stignete izmijeniti prognoze u Golmaniji divider

Abdulhamid je rukama držao Paredesa u svom kaznenom prostoru, a slovenski sudac Vinčič nakon intervencije VAR-a pokazao je na bijelu točku. Siguran izvođač kaznenog udarca u 10. minuti bio je argentinski kapetan Messi.

Do kraja prvog poluvremena Argentina je još tri puta tresla mrežu Saudijske Arabije, jednom Messi, a dva puta Lautaro, no svi ti golovi poništeni su zbog zaleđa. U prva dva navrata centimetri su odlučivali o tome da Argentina ne poveća prednost, dok je u trećem navratu Lautaro bio oko metar iza zadnje linije obrane Saudijaca.

Šok u otvaranju drugog dijela

Nastavak utakmice počeo je potpuno neočekivano i Saudijska Arabija je u prvih osam minuta ostvarila potpuni preokret. U 48. minuti Al-Buraikan je sjajnom okomitom loptom rasparao argentinsku obranu, loptu je u kaznenom prostoru prihvatio Al-Shehri, koji je potom izbjegao Romerov blok i pogodio sam donji lijevi kut nemoćnog Martineza.

Samo pet minuta potom Al-Dawsari je fenomentalnim udarcem pogodio Martinezov gornji lijevi kut za prednost Saudijske Arabije. Argentinci nisu dobro očistili jedan centaršut, Al-Dawsari je prihvatio loptu na rubu kaznenog prostora i potom si s dva driblinga stvorio prostor za neobranjivi udarac.

Argentinski izbornik Lionel Scaloni u 59. minuti napravio je tri izmjene i na teren uveo Lisandra Martineza, Enza Fernadeza i Juliana Alvareza, no to nije donijelo nikakva poboljšanja u dekadentnoj igri njegove momčadi.

U 63. minuti zaprijetio je Lautaro, njegov je udarac na putu prema golu pogodio Tagliafica i promijenio smjer, ali je Al-Owais sjajnom reakcijom spasio svoju mrežu.

Šokirana Argentina nije uspjela odgovoriti

Iako je Argentina preselila igru na saudijsku polovicu, rijetko je prijetila Al-Owaisu, tek je Messi u 84. minuti uputio udarac glavom, ali ravno u ruke saudijskog vratara. Posljednju priliku za barem bod Argentine nije iskoristio Alvarez, njegov udarac glavom u 11. minuti nadoknade još je jednom paradom zaustavio Al-Owais.

Saudijskoj Arabiji ovo je šesti nastup na svjetskim prvenstvima i četvrta pobjeda, ali zasigurno najveća u povijesti. Dosad su pobjeđivali Maroko, Belgiju (obje 1994. u SAD-u) te Egipat (2018. u Rusiji).

Ovim porazom prekinut je niz od 36 utakmica Argentine bez neuspjeha, čime su "gauči" propustili izjednačiti svjetski rekord Italije od 37 uzastopnih utakmica bez poraza.

U skupini C još igraju Meksiko i Poljska, koji će svoj susret prvog kola igrati od 17 sati.

Standings provided by Sofascore

 

 

 

 

 
 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider