Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
Vruće srce i hladna glava

Arapsko nogometno proljeće u Katru: Vatreni su dobili opasno upozorenje, a krtice neka rade svoje

U Dohi se bučno proslavila pobjeda Saudijske Arabije protiv Argentine i remi Tunisa protiv Danske, a Hrvatska sutra igra protiv vjerojatno najjače arapske momčadi - Maroka…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Vijorile su se danas poslijepodne i večeras saudijske i tuniške zastave u Dohi. Dok smo hitali na press-konferenciju hrvatske i marokanske reprezentacije, usput smo sreli nekoliko automobila okićenih u boje Saudijske Arabije.

Hrvatska za Maroko VIDEO Evo u kojem bi sastavu Vatreni trebali istrčati na Marokance na startu Svjetskog prvenstva divider

Trubilo se i skandiralo kroz prozore i šibere. Kako i ne bi kada su Saudijci senzacionalno nokautirali favorizirane Argentince. Nedugo poslije toga Tunis je odigrao "nulu" s također favoriziranom Danskom. I taj je remi iznenađujući.

Arapsko nogometno proljeće

Dva rezultata dovoljna za arapsko nogometnog proljeće. U večernjim satima prošetali smo Dohom i na svakom koraku može se vidjeti udruženo navijanja arapskih reprezentacija na Mundijalu. Tako je bilo i prethodnih dana.

Sve su arapske reprezentacije u Kataru više-manje kao na domaćem terenu, a vjerojatno ih najviše ime Maroko, čiji će navijači, nema sumnje, sutra dominirati na Al Baytu protiv Hrvatske.

Koliko će ih točno biti, teško je reći, ali ne bismo se iznenadili kada bi probili cifru od 20 tisuća. Marokanci će imati pomoć i domaćih navijača, tako da će imati golemu većinu na tribinama.

Marokanci znaju stvoriti pravu navijačku atmosferu. Imaju nogometnu tradiciju i poznati su po privrženosti svojoj reprezentaciji.

Pozitivni fanatizam

Iako ne igraju navijači, već igrači, navijački zanos ne smije se podcijeniti. Taj pozitivni fanatizam prebacuje se i na igrače, to se dobro vidjelo na utakmicama Saudijaca i Tunižana.

Njihovi igrači išli su kao avioni, ginuli su za svaku loptu. Kvalitativni manjak nadoknadili su silnom energijom i zanosom. Marokanci su igrački još bolji, i to poprilično, a volja i zanos im nisu na ništa manjoj razini.

Neymar i Dani Alves VIDEO Brazilci prate Vatrene i grme na skandal: "To je neviđena sramota! Modrić je nešto posve drugo, a dresovi su vam najljepši" divider

Na današnjoj press-konferenciji vidjelo se da pucaju od samopouzdanja. Navijači su im silno optimistični, gotovo svi koje smo sreli uvjereni su da Maroko ima odličnu momčad i da može napraviti veliki rezultat na ovom Mundijalu, pa onda i pobijediti Hrvatsku.

Mač je to s dvije oštrice jer, što su očekivanja veća, to su razočaranja još veća. Lako se u takvoj atmosferi izgori. No Saudijci i Tunižani poslali su upozorenje. Arapi imaju navijačku podršku, a i klima im odgovara. Marokanci vjerojatno bolje podnose popodnevnu vrevu u Dohi.

Vatreni dobili upozorenje

Za Hrvatsku je dobro što su Argentina i Danska igrale prije nje. Vatrenima je to najbolje moguće upozorenje. Ako im to nije bilo jasno prije, sada im sigurno jest: moraju pružiti maksimum kako bi svladali Maroko. Tu se neće moći igrati s 80 posto snage, morat će se ići punim gasom. Odgovor na marokanski fanatizam moraju biti vruće srce i hladna glava.

Polemike o tome hoće li u prvih 11 biti Josip Šutalo ili Dejan Lovren posve su legitimne, takve spekulacije uhodana su praksa prije svake velike utakmice. Što se mene tiče, a vjerujem i većine navijača, posve je svejedno tko će igrati, bitno je da se igra na najvišoj mogućoj razini.

E, sad, pitanje je što se dobiva ako igra Šutalo, a što ako igra Lovren. Svatko ima svoje argumente, svatko ima svoje mišljenje, no izbornik Dalić odlučuje i na njemu je da povuče potez.

Isto vrijedi i za dilemu koga će staviti u vršak napada, a tko će na desno krilo. Već smo o svemu tome toliko puta pisali da više i nema smisla to sve ponavljati. Izbornik je ostao zakopčan u svim ophođenjima sa sedmom silom.

Jedino igrači i krtice mogu vidjeti tko će igrati 

Na dijelu treninga za koji je novinarima dopušteno praćenje nije se moglo ništa zaključiti. Lovrenove izjave i nervozno ponašanje na press-konferencije mogu se shvatiti dvojako, kako kome paše: i da zna da će igrati i da misli kako neće igrati u prvom sastavu.

Jedini način da se prokljuvi tko bi mogao zaigrati u prvoj postavi jest preko krtice ili izravne komunikacije s igračima. To su mogli zaključiti samo oni koji su imali mogućnost praćenja treninga. Mogli su vidjeti što se uigravalo. Dakako da su Lovren, Šutalo i ostali igrači mogli naslutiti što se pripremama, čak i ako im Dalić nije ništa rekao. 

Činjenica jest da su na velikim turnirima u prednosti oni koji prvi zaigraju. Ako odigraju dobro, ako rezultat bude očekivan, njihov status se betonira. Prisjetite se kako je bilo u Rusiji. Također nije bilo jasno tko je u prednosti na stoperskim pozicijama.

Tko prvi igra, ima veću šansu

No Lovren i Vida dobili su šansu da odigraju prvu utakmicu i poslije su bili nezamjenjivi. Ćorluka je ispao iz kombinacija za Argentinu iako mu je bilo obećano da će igrati i više se nikada nije vratio u prvi sastav.

Ne vrijedi više spekulirati, već je to pomalo i dosadna papagajska priča. Dalić ima svoja razmišljanja, svoju viziju, pa ćemo vidjeti što će napraviti. Nama je jedino bitno da ta postava koja istrči odigra dobro i poluči pobjedu. Sve ostalo potpuno je nebitno.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider