Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
Afera u Selecau

VIDEO Brazilci prate Vatrene i grme na skandal: "To je neviđena sramota! Modrić je nešto posve drugo, a dresovi su vam najljepši"

U Dohi smo se sudarili s dvojicom Brazilaca koji dobro poznaju hrvatsku reprezentaciju i gledali su je izbliza na SP-u 2014. u Brazilu, ali i 2018. u Rusiji protiv Engleske u polufinalu…

Galerija Neymar i Dani Alves Jonathan Kikudome na utakmice Brazila i Hrvatske 2014. u Sao Paolu Fernando Kikudome na utakmici Hrvatske i Engleske 2018. u Rusiji +1 Jonathan i Fernando Kikudome i novinar gol.hr-a Ivica Medo u Dohi

Uvijek se isplati posjetiti kulturne institucije neke zemlje. Na putu do katarskog Nacionalnog muzeja, koji se nalazi blizu luke za luksuzne brodove i kontejnerskog stadiona, odakle je panorama Dohe doista fantastična, ispred mene hodala su dvojica tipova, pomalo azijatskog, egzotičnog izgleda.

Jedan je bio u francuskom dresu, a drugi je nosio vrećicu s grbom Atletico Madrida. Međutim, kada sam im se približio, čuo sam da govore portugalski.

"Da, mi smo Brazilci, bratići smo i dolazimo iz Sao Paula, japansko-havajskog smo podrijetla. Ja sam Jonathan Kikudome, a ovo je moj bratić Fernando. Odakle ste vi?" upitali su me.

"Bili smo na utakmici Brazila i Hrvatske 2014., hrvatski dresovi su najljepši" 

"Kažete Hrvatska. Kako ne bismo znali, znamo sve vaše nogometaše. Hrvatski dresovi su najljepši, imam jedan kod kuće. Čak smo obojica bili na nekim utakmicama hrvatske reprezentacije. Sudjelovali smo u ceremoniji otvaranja Svjetskog prvenstva 2014. u Brazilu. Bili smo na travnjaku, mahali zastavama, a poslije smo sreli vaše igrače u tunelu. Mogli smo se s njima rukovati", pričao nam je Fernando i otkriva da je Jonathan čak gledao Hrvatsku u Rusiji, i to protiv Engleske u polufinalu.

Jonathan i Fernando Kikudome, brazilski navijači u Dohi Jonathan i Fernando Kikudome, brazilski navijači u Dohi (Foto: GOL.hr)

"Bio sam na utakmici, još čuvam fotografije i videozapise se s te utakmice. Evo ih ovdje. Eh, kako sam se radovao pobijedi Hrvatske protiv nadmenih Engleza", kazivao mi je Jonathan ozarena lica.

Kao i ogromna većina Brazilaca, inficirani su nogometom. On im je doručak, ručak i večera. Jako dobro su informirani. Znaju sve, prate sve.

"Otišlo vam je u mirovinu nekoliko važnih igrača. Čujemo da imate nekoliko dobrih mladaca. Spoj iskustva i mladosti, to može biti dobro, ali i ne mora. Mladi igrači su neiskusni, a na velikim turnirima nema mjesta za pogreške. Tko bude griješio, taj će ispasti", priča Fernando i interesira se kakva su očekivanja hrvatskih navijača i javnosti.

"Nema favorita, Hrvatska među reprezentacijama koje mogu osvojiti SP"

"U Brazilu je uvijek ista priča, svi žele zlato i samo se to prizna. Ne znam što bih rekao, situacija je komplicirana. Imam osjećaj da ćemo otići do kraja ili doživjeti katastrofu. Moguće je i jedno i drugo, ali čini mi se da to vrijedi za sve reprezentacije", kazao je Fernando.

S dvojicom Brazilaca pričali smo taman prije početka utakmice Argentine i Saudijske Arabije. Nismo znali kako će Gauči proći. Da jesmo, jamačno bi bilo cerekanja.

"Brazil jest favorit turnira, Argentina je također dobra, ima dobru atmosferu i balans u momčadi, ali nema tu prevelikih razlika. Nema više dominantnih momčadi kao što su prije bili Brazil ili Njemačka. Znalo se da će do finala te dvije reprezentacije ili možda još Italija. Sada desetak momčadi može osvojiti prvenstvo, a među njima vidim i Hrvatsku", kaže Fernando, a Jonathan uskače.

"Po tome je ovo prvenstvo, među ostalim, specifično i jedinstveno. Zato smo i došli, nismo željeli ovo propustiti. Sve utakmice igraju se u krugu pedesetak kilometara. Već smo bili na otvorenju, a gledali smo i SAD i Wales. Kuriozitet je da nemamo ulaznice za Brazil protiv Srbije jer su razgrabljene. Pokušavamo nešto smisliti. Kažete da za utakmice Hrvatske ima ulaznica. Vjerojatno ćemo doći pogledati vašu reprezentaciju. Moramo nastaviti tradiciju", nasmijala su se obojica.

"Pozivanje Danija Alvesa neviđena je sramota"

Malo smo popričali o atmosferi u brazilskoj momčadi i problemima brazilskog nogometa.

"Ništa nije isto kao prije. Brazilska liga nije ni sjena nekadašnje razine, igrači sve mlađi odlaze u Europu. Još 2002. pola reprezentativaca igralo je u Brazilu, a sada tek pokoji. Proizvode se igrači, ali škole nisu više dobre kao nekoć. Nogomet je postao veliki biznis, upleli su svoje prste menadžeri i kojekakvi sumnjivi tipovi. Znamo da je to svjetski problem, tako je i u Argentini ili Kolumbiji, pretpostavljamo da je slično i kod vas u Hrvatskoj ili se možda varamo?" upitali su me.

Jonathan i Fernando Kikudome, brazilski navijači u Dohi Jonathan i Fernando Kikudome, brazilski navijači u Dohi (Foto: GOL.hr)

"Nažalost, ne varate se, tako je više-manje posvuda. Korupcija na svim razinama", odgovorio sam.

"U Brazilu je oduvijek visoka korupcija, politika, ekonomija… Međutim, nogometna reprezentacija bila je jedna od rijetkih svijetlih točaka. U Selecao se nije moglo preko veze, oduvijek su igrali samo najbolji, ali to više nije slučaj", kazivali su simpatični Brazilci.

Slučaj Danija Alvesa odjeknuo je do Europe.

"Taj je biser našeg izbornika narušio atmosferu. To je nevjerojatno. Navijači su poludjeli. Takvo što u Brazilu nikada nije bilo moguće. Do prije desetak godina ni u snu. Eto, došlo je vrijeme da je i to moguće. Nije problem što je Alves u godinama, u godinama je i Modrić, ali on je nešto posve drugo. Modrić igra odlično i ponajbolji je igrač Reala. Međutim, gdje to Alves igra i kako? To je neviđena sramota", podigla su glas obojica.

"Nije Neymar mala beba da ga treba braniti"

"Još je veća sramota objašnjenje izbornika Tite. Pazite, on vodi Alvesa da bi branio Neymara od kritičara i što ja znam koga. Pa, nije Neymar mala beba da ga treba braniti. Ako je plačljiva curica, neka ostane kod kuće i plače. Prije dvadeset ili trideset godina takvo što nije bilo moguće. Prije smo imali lavove, a sada plačljivce. Što ćete, takva su vremena, vidite što se događa po cijelom svijetu", kazivali su i odmahivali rukama.

"Tite je najavio da će se povući iz reprezentacije kada završi Svjetskom prvenstvo. Otići će kao pobjednik ili gubitnik. Možda je bolje da izbornik bude trener koji radi u Europi. Ionako više-manje svi igrači igraju u Europi, lakše će ih pratiti trener koji tamo živi i radi", kazao je Jonathan.

"Nakon završetka Svjetskog prvenstva letimo u Španjolsku. Idemo u Madrid gledati utakmicu Atletica i Barcelone, radi se o ženskom nogometu. Ovisnici smo o nogometu, pratimo sve. Bit će to lijep završetak naše svjetske turneje", nasmijali su se i spremo odaslali poruku za čitatelje gol.hr-a.

"Navijamo za finale Brazil – Hrvatska. U finalu neka pobijedi bolji, ovaj Brazil, ha-ha-ha…"

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider