Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
Dominantno i uvjerljivo

Argentina nadigrala i savladala Poljake, obje momčadi izborile osminu finala

Reprezentacija Argentine dominantno je savladala Poljsku i zauzela prvo mjesto u skupini C, no obje momčadi odlaze u osminu finala.

Reprezentacija Argentine (Foto: Afp)

 Nogometaši Argentine plasirali su se u osminu finala Svjetskog prvenstva s prvog mjesta u skupini C zahvaljujući 2-0 (0-0) pobjedi protiv Poljske u susretu trećeg kola igranog na stadionu 974, a u osminu finala plasirala se i Poljska s drugog mjesta, zahvaljujući boljoj razlici pogodaka od trećeg Meksika.

 Strijelci za Argentinu bili su Alexis MacAllister (46) i Julian Alvarez (67).

Argentina je natjecanje u skupini završila sa šest bodova, a Poljska i Meksiko sa po četiri. No, Poljska je imala razliku pogodaka 2-2, a Meksiko 2-3, dok je Saudijska Arabija ostala na dnu s tri boda. U susretu Meksika i Saudijske Arabije rezultat je bio 2-0 za Meksiko do same završnice, ali Meksikanci su napadala tražeći treći gol jer bi inače ispali zbog većeg broja dobivenih žutih kartona, a u tim napadima na kraju su primili pogodak u petoj minuti nadoknade iz protunapada.

Argentina dominantna od prve do zadnje minute

Argentina je bila dominantna reprezentacija u prvom poluvremenu, uputila je čak 14 udaraca prema poljskim vratima, od toga devet u okvir gola, ali briljirao je Wojciech Szczesny koji je zaustavio sve te pokušaje i održavao svoju reprezentaciju na čelu skupine.

Prvu veliku priliku Argentina je stvorila u 28. minuti kada je Alvarezov pokušaj zaustavio blok, potom se lopta odbila na udarac Acune no on nije bio precizan. Pet minuta kasnije Di Maria je pokušao izravno iz kornera, no Szczesny je bio spreman i izvukao loptu koja je išla pod gredu.

U 36. minuti Argentina je stigla do najveće prilike, MacAllister je sjajno proigrao Alvareza koji je pucao sa 10-ak metara, no opet je Szczesny bio na mjestu, u nastavku akcije uslijedio je ubačaj na drugu vratnicu gdje je bio Messi koji je glavom promašio vrata. Nakon udarca došlo je do kontakta Messijeve glave i Szczesnyjeva dlana, a nizozemska sudačka postava na čelu s notornim Makkeliem je nakon pregleda snimke odlučila kako je to vrijedno - kaznenog udarca. Fantastični Szczesny bravurozno je zaustavio udarac Messija s bijele točke.

To je bio drugi obanjemi kazneni udarac vratara Juventusa na ovom SP, prije četiri dana je zaustavio i pokušaj Saudijca Al-Dawsarija.

Szczesny igrač prvog poluvremena

Sjajno prvo poluvrijeme poljski vratar zaključio je u 43. minuti kada je obranio pokušaj Alvareza sa 16 metara.

No, sve odlične Szczesnyjeve obrane pale su u vodu već u prvom minuti nastavka. Molina i Di Maria su kombinirali na desnoj strani, uslijedila je prizemna povratna lopta na 10 metara gdje je natrčao MacAllister i svojim prvim golom za reprezentaciju doveo Argentinu u prednost. Dojam je kako je Molina prije asistencije bio u zaleđu, ali VAR se ovoga puta nije javio.

Odmah po primljenom pogotku Poljska je imala veliku priliku za poravnanje. Zielinski je u 49. minuti izveo slobodni udarac s desne strane, Glik je bio najviši u skoku pred argentinskim golom, ali je njegov pokušaj glavom prohujao pored vratnice.

Mogao je MacAllister i do svog drugog gola na utakmici u 61. minuti, ovoga puta u poljskom 16-ercu ga je pronašao Tagliafico, no ovoga je puta udarac veznjaka Argentine obranio Szczesny.

Sve odlučeno u 67. minuti

Argentina je ipak povećala svoju prednost u 67. minuti, Fernandez je proigrao Alvareza koji se nalazio na 15-ak metara od poljskih vratiju leđima okrenut golu, ali mladi napadač se munjevito okrenuo i pogodio sam gornji lijevi kut nemoćnog Szczesnyja.

Messi je novu priliku za pogodak propustio u 71. minuti, no opet je Szczesny izašao kao pobjednik u njihovom dvoboju. Dvije minute potom zaprijetio je opet i Alvarez, ali je ovaj put pogodio vanjsku stranu mreže. Priliku za treći gol Argentine imao je Lautaro Martinez u 86. minuti kada je pobjegao poljskoj obrani, ali je pucao pored vrata. Početkom sudačke nadoknade zaprijetio je i Tagliafico, no njegov udarac je s gol-linije izbio Kiwior i spasio svoju reprezentaciju ranijeg odlaska s natjecanja.

Poljska je tijekom čitavog susreta uputila samo tri udarca prema golu Argentine, od kojih niti jedan nije išao u okvir, dok je Argentina pucala čak 24 puta, od toga 13 u okvir pa je konačnih 2-0 premalo izražena razlika.

Argetnina će tako u osmini finala u subotu igrati protiv druge reprezentacije iz skupine D Australije, dok će Poljska u nedjelju igrati protiv pobjednika skupine D i branitelja naslova Francuske.

Standings provided by Sofascore

 

 
 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider