Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Nosit će ga samo dvoje ljudi

Incident u Ateni uoči paljenja olimpijskog plamena, zbog spornog transparenta uhićena dva aktivista

Glasnogovornik aktivista izjavio je da riječ o tri žene i jednom muškarcu koji koji su odvedeni u policijsku stanicu u drevnoj Olimpiji.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Olimpijski plamen za Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022. zapaljen je u ponedjeljak na antičkom lokalitetu u Olimpiji prema tradicionalnom ritualu bez prisutnosti gledatelja.

Plamen je zapaljen nešto poslije podne po lokalnom vremenu sunčevom svjetlošću uz pomoć konkavnog zrcala na ostacima antičkog hrama u Olimpiji. Svečanosti paljenja plamena prisustvovali su samo predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach, grčka predsjednica Katerina Sakellaropoulou te predstavnici grčkog i kineskog olimpijskog odbora.

Uoči paljenja plamena došlo je do neželjenih scena. Četvero tibetanska aktivista uklonjeni su s mjesta blizu drevne Olimpije. Glasnogovornik aktivista izjavio je da riječ o tri žene i jednom muškarcu koji koji su odvedeni u policijsku stanicu u drevnoj Olimpiji, te da nisu protestirali niti razvili bilo kakve transparente.

Policija tvrdi da su privedeni, a ne uhićeni

Dužnosnik policijske stanice poručio je da je četvoro aktivista privedeno, a ne uhićeno. Sve to se dogodilo sat vremena prije početka ceremonije paljenja olimpijskog plamena.

Inače, u nedjelju su u Ateni uhićena dva aktivista za ljudska prava koji su prosvjedovali. Oni su na atenskoj Akropoli razvili tibetansku zastavu i transparent 'Oslobodite Hong Kong – revolucija'.

Više protesta očekuje se u utorak kada će u Ateni biti predan olimpijski plamen organizatorima ZOI u Pekingu. Dogodit će se to u podne na stadionu Panathinaiko, poslije noći provedene u sjeni Akropole.

Zimske igre u Pekingu održavaju se od 4. do 21. veljače.

Zbog drastičnih mjera koje su na snazi u Kini i grčki je odbor pojačao sanitarne mjere te je odlučio da će put olimpijske baklje biti "kraći nego u prošlosti".

Ove će godine, prvi put u povijesti, olimpijsku baklju nositi samo dvije osobe, jedan Kinez i jedan Grk, u manje od 24 sata do stadiona Panathinaiko gdje će biti predana organizacijskom odboru ZOI 2022. također bez publike.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider