Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Akademsko-sportski obrazovani

Život poslije profesionalnog sporta: Zlatna olimpijka je na studiju, trofejni vaterpolist profesor glazbenog, a Dinamov igrač diplomirani menadžer

Brojni hrvatski sportaši po završetku karijere odlučili su se na doškolovanje, a pojedini su se obrazovali uz uspješne karijere...

Nakon što se oprostila od skijaških staza sjajna skijašica Ana Jelušić život je okrenula u drugom smjeru i stvorila novu karijeru. A baš o toj važnosti imati karijeru i nakon sportske karijere pričala je mladim sportašima na radionici za što je Ana je danas master edukatorica.

"Ja sam bila svjesna da moja sportska karijera ima određeni rok trajanja, nažalost moja je trajala i nešto kraće od željenog i da ću nakon toga imati još jedan dugačak, dugačak put gdje ću se nečime morati baviti i mislim da ovom radionicom i kroz to neko moje iskustvo voljela bi podijeliti barem malo tog nekakvog osvještavanja problema i sa mladim sportašima“, rekla je Ana Jelušić.

Puno prije Ane slično je razmišljao i danas 51-godišnji proslavljeni olimpijac i slavnog brončanog olimpijskog osmerca iz Sydneya 2000. Igor Boraska.

"Ja sam u prošlom stoljeću završio fakultet, prije puno vremena, i tada je bilo normalno da uz veslačku sportsku karijeru gradi i ova karijera, prvo fakultet pa karijera, jer znamo da je veslanje jedan od sportova, jedan od većine sportova u kojem se ne može zaraditi neki ozbiljni novac“, kaže Igor Boraska, brončani olimpijac.

Bivši najbolji europski vaterpolilst danas je profesor teorije glazbe

Dileme kada je obrazovanje nije imao ni najbolji europski vaterpolist 2007. i 2012. godine i osvajač svih mogućih zlatnih medalja od europskih, svjetskih, pa do olimpijskog zlata Miho Bošković koji nije odustao od diplome na Glazbenoj akademiji i danas radi kao profesor Teorije glazbe u Dubrovniku.

Iako mu se život i snovi trenutačno vrte oko sportskih uspjeha, 25- godišnji zlatni sa svjetskog prvenstva 2018. Ivan Kvesić, za budućnost se pobrinuo.

"Nakon završetka sportske karijere svi mi trebamo konkurirati i na poslovnom tržištu ,tako da evo ja sam odlučio se za studij fizioterapije, sad sam na specijalističkom studiju i koliko god sam marljiv na treninzima i u svojoj sportskoj karijeri, toliko sam i u ovom akademskom zvanju i nadam se da ću jednom biti barem podjednako uspješan i na poslovnom planu“, kaže zlatni karataš.

Zlatna olimpijka Sara Kolak nikada kaže nije imala dilemu, studirati ili ne.

"Automatski sam poslije srednje škole poslije mature upisala faks, jer to je bila prva sportska akademija za koju sam ja čula, Htjela sam nastaviti baš zbog tih razloga jer nikad ne znaš šta se može dogoditi jer karijera traje 10-15 godina., ali opet nikad ne znaš“, kaže Sara Kolak.

Diplomirani menadžer u kopačkama

I za kraj smo ostavili i ne baš tako čest primjer. Sjajni mladi igrač Dinama i hrvatske reprezentacije Luka Ivanušec prema Transfermarktu trenutačno vrijedi 14 milijuna eura, no, za svaki slučaj on je i diplomirao sportski menadžment. Mladi Varaždinac je tako nakon sezone iz snova u džep pospremio i diplomu.

"Zato što je to ulaganje u budućnost, da znam da imam nešto da se mogu bavit nečim poslije svoje karijere, a i bila je velika želja mojih roditelja tako da sam se odlučio da to završim“, tvrdi Luka.

S predrasudama u akademskoj zajednici kaže nije se susreo, dočekalo ga je tek manje zadirkivanje suigrača u svlačionici.

"Bilo je samo ono , ako privatni je faks pa ti je lagano, ali lakše je ali tko nije probao ima malo krivo mišljenje o tome“, dodaje.

Ovi mladi sportaši i sportašice tu su da promijene uvriježena mišljenja, ali i da sebi osiguraju budućnost i kad se ugase svijetla na sportskim terenima.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider