Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Nekoć autsajderi, danas opasni

Trener Juga pomoćnik je izbornika Francuske, uoči utakmice s Hrvatskom otkriva tajnu njihova uspona

S Vjekoslavom Kobešćakom razgovarali smo u Splitu nakon što je Francuska otkinula bod Grčkoj u prvom kolu Europskog vaterpolskog prvenstva.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Pred hrvatskom vaterpolskom reprezentacijom večeras je druga utakmica na Europskom prvenstvu u Splitu. Nakon što su Barakude uspješno odradile posao protiv Malte, slijedi im puno teži zadatak - Francuska.

Riječ je o reprezentaciji koja je ne tako davno spadala u red onih na kojima se popravlja gol-razlika, ali posljednjih godina su dosta napredovali i sad su neugodan suparnik svima. Osjetili su to na svojoj koži i Grci koji su u utakmici prvog kola protiv Francuza spašavali bod u posljednjim trenucima.

Na klupi francuske reprezentacije u svojstvu pomoćnika izbornika Floriana Bruzza sjedi Vjekoslav Kobešćak, nekoć trofejni hrvatski vaterpolist koji je već godinama trener u dubrovačkom Jugu. Zadovoljan podjelom bodova u prvom kolu, Kobešćak nam je rekao:

gol expired Kapetan Barakuda oduševljen Spaladiumom, za gol.hr poručuje: "Bio sam tu kao navijač, ali ovo je nestvarno" divider

"Mogla je biti pobjeda, ali i poraz. Imali smo vodstvo, pa gubili, na kraju imali i priliku za pobjedu, ali moglo je otići i na njihovu stranu. Pokazali smo izuzetno snažan karakter, definitivno najbolja utakmica francuske reprezentacije ovo ljeto. Zadovoljni smo, treba zadržati ovaj nivo igre i za nastavak turnira."

"Hrvatskoj sve najbolje, ali ja želim da pobijedi Francuska"

Trojicu igrača ste trenirali u Jugu. Je li vam to pomoglo?

"Pa, malo je, haha. Iako, vidjeli ste, oni su odlični i nepredvidivi. Imamo i mi kvalitetu u napadu, upoznati ste Thomasa Vernouxa, igrao je praktički sam na centru cijelu utakmicu. Kad oko njega stasaju drugi, onda će Francuska biti još bolja reprezentacija."

Slijedi utakmica Hrvatska - Francuska. Je li to za Kobešćaka poseban susret?

gol expired Početak baš kakav je trebao biti: Barakude odradile (lakši) trening, sad slijedi ono pravo divider

"Je i nije. Svi sad očekuju od mene da kažem nešto, ali ne mogu reći ništa specijalno. Dat ću sve od sebe da pobijedi Francuska jer ovo je profesionalizam, a ja Hrvatskoj želim sve najbolje. Mi moramo zadržati ovu obranu i obratiti pozornost na dva hrvatska centra. Tranzicija, domaća publika... Vjerujte da većina naših igrača nije nikad igrala takvu utakmicu, možda kapetan Crousillat i još neki."

Iako je službeno pomoćnik izbornika, već u prvom kolu dalo se primijetiti da Kobešćak vodi time-outove njihove reprezentacije.

"Dogovor je da na time-outu je uključeno više ljudi. Ja dajem taktičke, a Florian Bruzzo psihološke savjete."

"Francuzi su dosta uložili u ligu i dobro rade s mladima"

Budući da već neko vrijeme radi s Francuzima, Kobešćaka smo upitali u čemu je tajna uzleta njihove reprezentacije.

"Francuza dugo nije bilo nigdje, ali uložili su u ligu, dobro rade s mladima. Vaterpolo je dobar, evoluirao je, brži je, atraktivniji. Imaju osim Vernouxa još nekoliko odličnih mladih igrača, a tu je i par iskusnijih. Sve je stvar ulaganja, brojnosti, djece i struke. Da bi se to nastavilo, trebat će neki rezultat, a naš prvi cilj je da se plasiramo na Svjetsko prvenstvo iduće godine", kazao je Kobešćak, dodavši:

"Jako puno hrvatskih igrača igra u francuskoj ligi, dobri su uvjeti, odlični. To je sve višeslojno, ne ide ništa preko noći.

Tablice omogućuje {linkToSofascore}

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider