Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
odlukom saveza

Legendarni Gips ide u mirovinu, Ivica komentirao: "Mogao je još toga dati hrvatskom skijanju"

Nakon više desetljeća na skijaškim stazama 82-godišnji Ante Kostelić odlazi u mirovnu.

Ante Kostelić nakon više desetljeća provedenih na skijaškim stazama završio je trenersku karijeru. Legendarni Gips više neće biti trener braći Kolega, odlučeno je u hrvatskom skijaškom savezu. Završila je tako jedna od najtrofejnijih trenerskih karijera u hrvatskom sportu.

Skijaške staze bile su njegova svakodnevica još od 80-ih godina prošlog stoljeća, kada je s dvoje djece krenuo na put koji će prerasti u najveću obiteljsku priču skijaške povijesti.

Nakon oproštaja svoje djece Ante Kostelić nastavio je raditi s braćom Eliasom i Samuelom Kolegom. No u savezu su donijeli odluku da je prošla sezona bila i oproštajna za 82-godišnju trenersku legendu.

"Nije mu svejedno, ali je prihvatio tu odluku..."

Vedran Pavlek, koji obnaša ulogu direktora alpskih reprezentacija, osvrnuo se na umirovljenje Gipsa. 

"Ante ima godina koliko ima godina, to više nisu male godine, ozbiljne su. S jedne strane on sigurno želi raditi i dalje, njegov entuzijazam i energija nisu upitni, ali s druge strane to više nije isto, kao što je bilo prije pet, deset, 15 ili da ne kažem 20 godina", tvrdi Pavlek.

Njegovo je umirovljenje komentirao i Ivica Kostelić, koji misli kako je mogao još toga dati hrvatskom skijanju.

"Žao mi je. Mislim da je otac još mogao nastaviti. Nije mu svejedno, ali je prihvatio odluku. Što može?" kazao je Ivica.

Kao trener potpisao je deset olimpijskih medalja

S obzirom na to koliko je Ante Kostelić živio za skijanje i koliko je energije unosio u svakodnevni rad, nema sumnje da nije bio najsretniji odlukom hrvatskog skijaškog saveza.

Ono što je ostvario u karijeri razlog je da na sve iza sebe gleda s dozom ponosa, a ne dozom gorčine jer je kao trener pokorio svijet skijanja. Kao trener, potpisao je deset olimpijskih medalja, a od toga nijedna nije bronca.

Janica Kostelić je osvojila četiri zlata i dva srebra, dok je Ivica osvojio četiri srebra. Na svjetskim prvenstvima Kostelići su se na postolje penjali osam puta, a našu su himnu slušali šest puta. Četiri su puta bili i ukupni pobjednici svjetskog kupa, od toga Janica tri puta, a Ivica jednom.

Njegovo je umirovljenje komentirao i Tone Vogrinec, koji tvrdi da je nevjerojatno što je sve Gips uspio ostvariti.

"To je nevjerojatno. Da je u jednoj obitelji, jedan otac, rukometaš i skijaš iz zafrkancije, stvorio dva ovakva šampiona. To svijet još nije doživio. Uz to što je moćnim skijaškim nacijama život zagorčavao rezultatima, Gips je bio i čovjek čvrstih stavova koji je skijašku vrhušku često izluđivao inzistiranjem na zahtjevnim stazama", kazao je Vogrinec.

Tko može zamisliti skijanje bez Kostelića?

A može li se Kostelića uopće zamisliti izvan skijaških staza?

"Od svoje desete godine do danas ja sam njega vidio isključivo kao čovjeka koji je na stazi, čovjeka s lopatom. Da, sigurno će biti malo čudno", kazao je Ivica Kostelić.

"Skijanje bez Kostelića i Kostelić bez skijanja, to vjerojatno neće biti moguće. I to da je i dalje radio kao trener kad njegova djeca više nisu bila aktivna", zaključio je Vogrinec.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider