Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Prvak Europe

Srbić nakon desete hrvatske gimnastičke medalje: "Svaka je dobra, ali ovo zlato je posebno"

Tin Srbić se u svom trećem europskom finalu nakon dva srebra u Antalyji popeo na vrh

Tin Srbić (Foto: Afp)

Hrvatski gimnastičar Tin Srbić se u svom trećem europskom finalu nakon dva srebra u Antalyji popeo na vrh postolja na "kraljevskoj" gimnastičkoj spravi preči.

"Zvuči baš lijepo - prvak Europe! Sanjao sam to europsko zlato, ali nisam baš mislio da će tako brzo doći. Nadao se jesam, ali nisam o tome baš puno razbijao glavu. Danas sam se uspio fokusirati na svoju izvedbu, na svoju vježbu, da dam maksimum i evo, moje prvo europsko zlato je tu i prvo zlato na velikim natjecanjima nakon skoro šest godina, od Montreala 2017. i svjetskog zlata. Bilo je između tog Montreala i ove Antalyje puno srebrnih medalja i stvarno sam se potajno nadao da mogu izvući danas iz sebe maksimum i da osvojim to zlato", u dahu je kazao novi europski prvak Srbić te nastavio:

Tin Srbić Hrvatska ima novog europskog prvaka! Tin Srbić osvojio zlatnu medalju na preči divider

"Išao sam tu novu vježbu sa startom 5.9, odradio jako dobro i dobio 14.233. Znao sam da će biti jako jako blizu Carla Macchinija koji je dobio 14.200 i da ćemo se potući za to zlato i eto, taman je tih 0.033 prevagnulo na moju stranu i presretan sam. Preponosan sam na to što sam izvukao iz prošle sezone, puno toga sam naučio, puno toga sam upotrijebio u ovoj sezoni, dobro se osjećam, super treniram, super napredujem i mislim da je ovo europsko zlato jedna velika nagrada za trud".

Sedmo finale, šesta medalja

Bilo je ovo Srbićev sedmi veliko finale i čak šesta medalja. Iza sebe ima olimpijsko srebro u Tokiju 2021., svjetsko zlato iz Montreala 2017. i srebro iz Stuttgarta 2019. te dva europska srebra - u Szczecinu 2019. i Mersinu 2020. Samo jednom u karijeri nije u finalu uzeo medalju i to na SP-u u Dohi 2018. kada je bio korak do, četvrti.

Tin Srbić Srbić otkrio poruku koju je dobio pred borbu za medalje: "Vrijeme je da se to promijeni" divider

"Sad sam na 6/7 u velikim finalima. Baš sam sretan. Iskreno, nekako sam se prije finala osjećao pospano, ali kad sam primio pritku i napravio prvi element, stresao sam se i rekao 'ajde sad daj sve od sebe' i uspio sam. Prije nego sam izlazio na podij, Carlo Macchini je rekao 'uživajte dečki'. Ja sam mu rekao 'uživat ćemo kasnije'".,

Sa srebrom će uživati upravo Talijan Macchini, a s broncom Ukrajinac Ilja Kovtun (13.966), mladić koji je osvojio i zlato na ručama, a prije tri dana i višebojsku broncu. Sve te medalje nosi u Hrvatsku u osječki Sokol Centar gdje gotovo godinu dana boravi i trenira.

"Svaka medalja meni dobro zvuči, ali ovo zlato posebno dobro zvuči. Bio sam zadovoljan njegovom izvedbom kad je doskočio, to je njegova najbolja izvedba u ovom proljetnom dijelu sezone. Ipak, nisam bio siguran je li dovoljno za zlato, hoće li mu sudi dati više od Talijana, makar po mojoj procjeni, trebao je dobiti, ali se nisam usudio ni misliti o tome. Čak i da nije uhvatio zlato, ja bih bio isto presretan jer je napravio ono što smo se dogovorili i bio je hrabar", rekao je trener europskog prvaka, Lucijan Krce.

Srbić donio desetu medalju

Ovo je bilo 34. europski finale naše gimnastike od osnutka Hrvatske, a Srbić nam je donio 10. medalju. Do sada smo imali srebrnih medalja (dvije Ude, dvije Srbić, po jednu Seligman, Možnik, Benović), jednu broncu (Seligman) i jedno zlato današnjeg predsjednika HGS-a Marija Možnika. Upravo je Možnik iz prvoga reda dvorane u Antalyji ponosno gledao kako ga Srbić dostiže.

"Nije mi bilo važno hoću li ga dostići, bilo mi je važnije da je on tu uz mene, da me gleda i da mu pokažem da ga cijenim, da mi je dobar prijatelj i da je ova vježba za njega i za njegovu obitelj", zaključio je Srbić.

"Tin nas je sve razveselio odličnim nastupom. Cijelo vrijeme smo se zezali kad će više stići tu moju zlatnu medalju iz Montpelliera i baš mi je drago da je Tin to uspio. Ovo je još jedan dokaz nevjerojatno kvalitetnog rada njega i njegovog trenera Lucijana Krce, njegovog kluba ZTD Hrvatski sokol koji iduće godine slavi 150. godišnjicu osnutka. Hrvatska gimnastika od 2008. ima dugi kontinuitet vrhunske gimnastike, pogotovo muška sportska gimnastika, od prvih europskih medalja Udea i Seligmana 2008., pa Udeovog olimpijskog srebra, sve do danas. Malo je sportova koji je mogu pohvaliti takvim nizom vrhunskih svjetskih rezultata. Svake godine imamo predstavnike u velikim finalima, gotovo svake godine osvajamo i medalje i jedva čekamo sljedeće izazove. Tin ima i svjetski i europski naslov, ima olimpijsko srebro i onda možete pretpostaviti koji nam je sljedeći cilj", zagonetno je najavio Možnik.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider