Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
evo što nas čeka

Bit će ovo godina sporta: 2022. počinje ludo, a završava se možda najluđe u povijesti

Sretna vam nova sportska 2022. godina koja će biti jedna od najluđih u povijesti.

Sport u 2022. godini (Foto: GOL.hr)

Iza nas smo ostavili 2021. godinu u kojoj smo nadoknadili odgođene Olimpijske igre i nogometni Euro. Bila je to bogata godina, ali još je jedna takva, ma i luđa, pred nama.

Za većinu događaja već znamo termine, ali bit će tu još toga poput boksačkih obračuna Filipa Hrgovića i Alena Babića, možda i za pojase prvaka u teškoj i bridger kategoriji, a u akciji će biti i Petar Milas. Također, očekujemo i novu borbu Stipe Miočića u UFC-u.

Pa krenimo redom i pogledajmo što nas to sve od najvažnijih sportskih događaja očekuje u 2022. godini.

Siječanj – Sljeme, rukomet, UFC, HNL…

U ovom stoljeću tradicija je da godinu otvaramo na Sljemenu. Snježna kraljica održat će se 4. i 5. siječnja, a prve će na sljemensku stazu slalomašice u utorak. Naša Leona Popović je u odličnoj formi što je pokazala 14. mjestom u Lienzu ovog tjedna izjednačivši svoj najbolji plasman u karijeri.

Prava je šteta što neće biti gledatelja koji bi Leoni dali dodatni vjetar u leđa u pokušaju da ostvari novi najbolji plasman u slalomu. Što tek reći za naše skijaše kojih bi u srijedu nekoliko mogli vidjeti u drugoj vožnji. Nedavno treće mjesto u slalomu Filipa Zubčića nagovijestilo je sjajnu formu najboljeg hrvatskog skijaša pa nije nemoguće ni novo slalomsko postolje.

Druga siječanjska tradicija zove se rukomet. Hrvatska 13. siječnja otvara Euro protiv Francuske, a već dva dana kasnije slijedi utakmica sa Srbijom koja će u mađarskom Szegedu biti skoro na domaćem terenu.

Izbornik Hrvoje Horvat pomladio je reprezentaciju i vidjet ćemo što može jedna nova Hrvatska. U drugi krug putuju dvije najbolje reprezentacije, a hoće li tamo biti i Kauboji vidjet ćemo možda već nakon prve dvije utakmice. Francuska ili Srbija moraju pasti, a onda nas pobjeda protiv Ukrajine u zadnjem kolu vodi dalje.

Prvi Grand Slam sezone Australian Open počinje 17. siječnja, a na njemu bi Novak Đoković, ukoliko nastupi, mogao prestići Federera i Nadala po broju osvojenih GS titula. Zasad ih sva trojica imaju po 20.

U noći s 22. na 23. siječnja očekuje nas teškaški okršaj za naslov UFC prvaka. Na gol.hr-u ćete uživo moći gledati hoće li Francis Ngannou obraniti svoj pojas protiv Cyrila Ganea, svog bivšeg sparing-partnera i novu zvijezdu teške kategorije.

Posljednjeg vikenda u mjesecu na HNL travnjake vraća se jedna od najuzbudljivijih sezona domaćeg nogometa u povijesti. Dinamo, Rijeka i Osijek imaju po 40 bodova, dok se Hajduk želi uključiti u borbu za naslov s pet bodova manje.

Veljača – ZOI, Dinamo protiv Seville, nokaut faza Lige prvaka

Od 4. do 20. veljače Peking te njegova bliža i dalja okolica bit će domaćini Zimskih olimpijskih igara. Hrvatsku će u alpskom skijanju predstavljati petero natjecatelja predvođenih Filipom Zubčićem, a imat ćemo i predstavnice i predstavnike u skijaškom trčanju, brzom klizanju, biatlonu i bobu. Točan broj znat ćemo sredinom siječnja.

U noći s 13. na 14. veljače već sad možemo najaviti novi UFC spektakl i veliki revanš za titulu srednje kategorije između prvaka Israela Adesanyje i Roberta Whittakera.

U drugoj polovici veljače nastavlja se europski klupski nogomet. Dinamo će 17. veljače gostovati kod Seville u prvoj utakmici play-offa osmine finala Europske lige. Uzvrat će biti sedam dana kasnije na Maksimiru.

Dva dana prije toga počinje Liga prvaka spektaklom u Parizu gdje Paris St-Germain dočekuje Real Madrid u najzvučnijem obračunu osmine finala.

Ožujak – povratak Vatrenih

U drugoj polovici ožujka na scenu se vraća hrvatska nogometna reprezentacija. U prijenosu na Novoj TV i gol.hr-u vidjet ćemo dvije prijateljske utakmice sa zasad još nepoznatim protivnicima. U isto vrijeme diljem Europe odvijat će se prava drama na tri mini-turnira u kojima ćemo dobiti tri posljednja europska sudionika Svjetskog prvenstva u Kataru.

Podsjetimo, ždrijeb je spojio Portugal i Italiju pa će tako bez SP-a ostati ili aktualni prvaci Europe kojih nije bilo ni u Rusiji ili momčad prepuna svjetskih zvijezda predvođena Cristianom Ronaldom.

U ovom bi mjesecu Tyson Fury trebao braniti svoj pojas teškaškog WBC prvaka. Protivnik bi mu trebao biti Dillian Whyte, kako je odredio WBC, no u boksu se nikad ne zna, možda uskoči netko drugi.

Nova sezona Formule 1 počinje 20. ožujka na Velikoj nagradi Bahreina. Prošla se sezona završila filmskim raspletom u posljednjem krugu i bit će zanimljivo vidjeti hoćemo li dobiti sličan nastavak.

Travanj i svibanj – povratak WRC-a, finala

Prvog dana mjeseca travnja saznat ćemo s kime će Hrvatska igrati u skupini na SP u Kataru. Ždrijeb će biti jako zanimljiv, a Vatreni bi trebali biti u drugom jakosnom šeširu.

U Hrvatsku se od 21. do 24. travnja vraćaju najveće zvijezde relija. WRC Croatia Rally opet će automobilizam tih dana staviti na sve naslovnice medija.

U nogometu nas u svibnju očekuju završnice nacionalnih prvenstava, a 26. svibnja splitski će Poljud prvi put ugostiti finale Hrvatskog nogometnog kupa. Dva dana kasnije u Sankt Peterburgu održat će se i finale Lige prvaka.

Također, u drugoj polovici svibnja održat će se i Svjetsko prvenstvo u vaterpolu, domaćin je japanska Fukuoka.

Lipanj – četiri utakmice Vatrenih u 11 dana

Inače je lipanj svake druge godine rezerviran za veliko nogometno natjecanje, no kako je ove godine SP u Kataru pomaknuto na zimu, oslobodio se termin kojeg je UEFA prepunila utakmicama Lige nacija.

Hrvatsku reprezentaciju tako u periodu od 3. do 13. lipnja čekaju utakmice protiv Austrije, Francuske, Danske i još jednom Francuske. Toliko utakmica u lipnju nismo igrali na većini velikih natjecanja.

Srpanj i kolovoz – nogomet i EP u vaterpolu u Splitu

Naši će klubovi u pretkolima europskih kupova imati žestok ritam tijekom ljetnih mjeseci, a sva će nogometna prvenstva početi nešto ranije nego inače. Razlog je, naravno, SP u Kataru zbog kojeg se pomaknuo kompletan raspored nogometnih natjecanja u drugoj polovici godine.

U drugoj polovici srpnja čeka nas odgođeno Svjetsko prvenstvo u atletici koje će se održati u SAD-u od 15. do 24. u mjesecu.

Krajem kolovoza Split će biti domaćina Europskog prvenstva u vaterpolu na bazenu koji će biti postavljen u Spaladium Areni. EP počinje 27. kolovoza, a veliko finale je 10. rujna. Skupine još nisu izvučene.

Rujan – Eurobasket i Liga nacija

Osim što će se u Splitu igrati Europsko prvenstvo u vaterpolu, Hrvatska će u isto vrijeme nastupati i na Eurobasketu. Naši su košarkaši smješteni u skupini C zajedno s Grčkom, domaćinom Italijom, Ukrajinom, Velikom Britanijom i Estonijom. Prve četiri reprezentacije plasirat će se u nokaut-fazu te nastaviti natjecanje u osmini finala.

Nikad ranije u povijesti nisu se igrale utakmice skupina Lige prvaka. Kreće se već 6. rujna kada su inače igrale reprezentacije. Unatoč zgusnutom kalendaru, UEFA-in je plan da se cjelokupna grupna faza odigra prije nego li nastupi pauza zbog Svjetskog prvenstva.

Hrvatska tek 22. i 25. rujna igra posljednje dvije utakmice u skupini Lige nacija, prvo s Danskom, a onda natjecanje završavamo u gostima protiv Austrije.

Studeni i prosinac - zimsko SP u Kataru

Godina se završava na spektakularan način. Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru igrat će se tijekom zime. Otvorenje je 21. studenog, a finale je na rasporedu 18. prosinca, tjedan dana uoči Božića.

Nadamo se i kako će našim rukometašicama postati tradicija sudjelovanje na velikim natjecanjima. U Sloveniji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji održat će se Europsko prvenstvo od 4. do 20 prosinca, nadamo se s našim brončanim djevojkama sa zadnjeg EP-a.

Kojem se sportskom događaju najviše radujete u 2022.?

Ukupno glasova:

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider