Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Skandal u Tokiju

Redatelj ceremonije otvaranja Igara otpušten dan uoči spektakla zbog šale iz 1998.

Japanci su brzo reagirali kada se priča pojavila u medijima.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Iako su natjecanja na Olimpijskim igrama u Tokiju počela još jučer, službena ceremonija i službeni početak dogodit će se u petak od 13 sati po hrvatskom vremenu.

Iz Japana stiže vijest kako je samo dan uoči svečanog otvaranja glavni redatelj ceremonije dobio otkaz.

Kentaro Kobayashi poznati je japanski redatelj, ali i komičar. Presudila mu je jedna šala iz 1998. godine kada je na jednoj TV postaji izvodio skeč u kojem je pozvao gledatelje da se ''igraju holokausta''.

Japanski su mediji izvukli na površinu tu davnu, ali neslavnu šalu i ubrzo se vijest proširila svijetom, što je bilo dovoljno da stignu reakcije međunarodne zajednice.

"Otkrili smo da je gospodin Kobayashi u svom nastupu iskoristio frazu u kojoj je ismijavao povijesnu tragediju. Duboko se ispričavamo što smo izazvali takav razvoj događaja dan uoči ceremonije otvaranja i što smo izazvali probleme i zabrinutost mnogim uključenim stranama, kao i ljudima u Tokiju i ostatku zemlje", rekla je predsjednica Organizacijskog odbora Seiko Hashimoto.

Kobayashi se ispričao kazavši kako je skeč koji je tada napisao imao neprimjeren sadržaj.

Japanci su posebno osjetljivi na takve stvari jer su u Drugom svjetskom ratu sudjelovali na strani nacističke Njemačke, gdje je također nulta tolerancija na takve ekscese.

Već četvrta važna osoba iz organizacije morala otići

Kobayashi je već četvrta osoba iz Organizacijskog odbora koja je bila dobila otkaz ili je podnijela ostavku zbog neprimjerenog ponašanja.

Hrvatska u Tokiju Olimpijske igre 2021.: Hrvatska u Tokiju, raspored naših olimpijaca divider

Šef Olimpijskih igara Tokio 2020 Yoshiro Mori u veljači je podnio ostavku nakon seksističkih komentara, ostavku je podnio i kreativni direktor ceremonije otvaranja i zatvaranja Hiroshi Sasaki zbog uvredljive primjedbe jednoj japanskoj glumici, a prije nekoliko dana japanski skladatelj Keigo Oyamada, koji je radio glazbu za svečanosti otvaranja, podnio je ostavku nakon optužbi da je u djetinjstvu maltretirao školske kolege, uključujući i one s invaliditetom.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider