Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
repriza finala 1994.

Tek drugi put u povijesti svjetskih prvenstava Mađarske, Srbije ili Hrvatske nema u finalu!

Drugi put u povijesti u finalu svjetskog prvenstva u vaterpolu neće biti ni Hrvatske, ni Mađarske, ni Srbije.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U finalu Svjetskog prvenstva u vaterpolu za muškarce zaigrat će Italija i Španjolska, dok će Hrvatska i Mađarska u borbu za broncu. Nakon što je Španjolska sa 6:5 slavila protiv Barakuda, vizu za finale izvadila je i Italija pobjedom 12:10.

Otkako je svjetskih prvenstava u vaterpolu, odnosno od 1973. godine, samo se jednom dogodilo da u finalu ne zaigraju jedna od triju reprezentacija: Mađarska, Srbija (Srbija i Crna Gora ili Jugoslavija) ili Hrvatska. Dogodilo se to 1994. godine, kada su u finalu bile, vjerovali ili ne, Španjolska i Italija, baš kao i ove godine!

Ivica Tucak (Photo: Srdjan Ilic/PIXSELL) Tucak brutalno iskren nakon poraza: "S ovakvim napadom ne bismo dobili ni Paragvaj" divider

Treba uzeti u obzir da su prva četiri svjetska prvenstva bila odigrana u skupini (round-robin sistem), pa nije bilo klasičnog finala, ali je na sva četiri turnira Mađarska uzimala jednu od dviju najsjajnijih medalja (zlato i tri srebra).

U svim službenim finalima turnira, osim 1994. godine, svaki je put bila barem jedna od tri spomenute reprezentacije. Hrvatska je bila u tri finala i dva puta je osvojila titulu prvaka. Mađari i Talijani rekorderi su s po tri zlata, dok Španjolska, Hrvatska, Srbija, Sovjetski savez i Jugoslavija (u kojoj je bila i Hrvatska) imaju po dva zlata.

U finalu 1994. godine Italija je kao domaćin slavila protiv Španjolske 10:5.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider