Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Upozorava na "dark horse"

Velikan hrvatskog i svjetskog vaterpola za gol.hr uoči Eura u Splitu: "Nadamo se da će Hrvatska uzeti zlato"

Perica Bukić, nekoć vaterpolist svjetske klase, danas prvi dopredsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza, za gol.hr je najavio Europsko prvenstvo u Splitu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Uoči početka Europskog vaterpolskog prvenstva u Splitu razgovarali smo s Pericom Bukićem. Nekoć najbolji vaterpolist svijeta danas obnaša funkciju prvog dopredsjednika Hrvatskog vaterpolskog saveza i o nadolazećoj europskoj smotri govorio je s više aspekata.

"Europsko prvenstvo kad su u pitanju seniori je izuzetno složeno i u segmentu organizacije i u ovom financijskom još i više. Čitav je niz troškova kako bi se napravila jedna vrhunska priredba kao što je Europsko prvenstvo. Znate da mi volimo uvijek biti najbolji pa tako i u toj organizaciji. Spaladium sam po sebi nosi jednu dimenziju više i ja sam uvjeren da svi oni koji dođu gledati vaterpolo će uživati", kazao je Bukić, dvostruki olimpijski pobjednik, dvostruki svjetski prvak i četverostruki klupski prvak Europe s klubovima.

Bogati program u Spaladium Areni za sve

"Pozivam sve koji vole vaterpolo i sport općenito da dođu na bar jednu utakmicu vidjeti kako to uživa. Uživo to zaista izgleda fascinantno, zaista je nešto posebno."

Sve je spremno za početak, svi jedva čekamo da natjecanje krene.

gol expired Izbornici Hrvatske i Srbije najavili vaterpolski Euro u Splitu: "Branimo čast i tradiciju, idemo po medalju" divider

"Mislim da će to biti jedan dodatni motiv našim igračima, ujedno i pritisak, ali u sportu su ta velika očekivanja uvijek dobro došla ako si pravi. S nekakvim otvorenim šansama ulazimo u ovo Europsko prvenstvo, nakon što smo na nedavnom Svjetskom prvenstvu završili četvrti i ostali bez medalje. Nadam se da će tamo 10. rujna na vrhu pobjedničkog postolja biti Hrvatska, premda imamo određenih zdravstvenih problema, a i konkurencija je strašna", poželio je legendarni Šibenčanin.

Hrvatska je smještena u skupinu B u sklopu koje će suparnici našoj reprezentaciji biti, redom: Malta, Francuska i Grčka.

Bukić upozorava: "Ne podcjenjujemo Francuze!"

Sudeći prema vaterpolskoj hijerarhiji, očekivanja većine ljubitelja ovog sporta idu u smjeru da će Barakude protiv Grka u trećem kolu odlučivati o osvajanju skupine i izravnom plasmanu u četvrtfinale. Međutim, Bukić upozorava na Francuze:

"Ja ne bih nikako podcijenio Francusku koja sve više ulaže već godinama. Oni jako ulažu u kolektivni sport, pogledajte gdje su u nogometu, košarci, rukometu, odbojci, još im samo vaterpolo nedostaje. Kupili su našeg Vjekoslava Kobešćaka da im bude savjetnik. Nama svakako ozbiljan turnir započinje utakmicom s Francuskom, a ja se ne bih iznenadio da u prvom kolu utakmica Francuska - Grčka bude potpuno otvorena."

Ističe Bukić da se odnos snaga u samom svjetskom vrhu ipak ponešto promijenio:

"Ono što se sigurno promijenilo u zadnjih 10 godina, je da su tada dominirali Hrvatska i Srbija, uglavnom smo mi igrali finala, a u zadnjih par godina se to drastično promijenilo. Jednim dijelom zbog ogromnih ulaganja tih reprezentacija, mislim na Italiju, Španjolsku i Grčku, a drugim dijelom zbog promjene pravila koja su išla na ruku tim bržim i agresivnijim igračima."

"Favoriti? Španjolska, iza njih Italija"

Koju reprezentaciju u ovom trenutku vidite kao nekog favorita?

"Teško mi je uopće prognozirati. Italija i Španjolska su poletjele zadnjih par godina, igrale su u dva zadnja finala svjetskih prvenstava. Španjolci su možda za nijansu jači jer im se momčad godinama nije mijenjala, s tim da je nama malo lakše igrati s Italijom ili Španjolskom. Nadam se da ćemo napuniti tribine, pa da i to bude dodatni dašak energije našim igračima, makar i to ne mora ništa značiti. Imali su Mađari nedavno na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti sjajnu podršku pa su potpuno podbacili i završili sedmi", zaključio je Bukić.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider