Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Velika sportska bajka

Kao u filmu: Skoro je odustao od sporta, a onda je nadigrao najboljeg i ispisao povijest

Počeo je sezonu kao zamjena, a u finalu je nadigrao Toma Bradyja, ostvarivši pritom nešto što nijednom igraču u povijesti Super Bowla nije pošlo za rukom.

Nick Foles (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Philadelphia Eaglesi osvojili su Super Bowl prvi put u povijesti pobjedom nad New England Patriotsima, po mnogima najvećom dinastijom ne samo footballa, nego američkog sporta općenito.

Heroj pobjede i čovjek koji je, uz trenera Douga Pedersona, najzaslužniji za veliko slavlje u Philadelphiji je Nick Foles. Ovaj rezervni quarterback preuzeo je uzde momčadi tek u završnici sezone nakon ozljede Carsona Wentza, a u velikom je finalu osvojio MVP nagradu i nadigrao Toma Bradyja, po mnogima najboljeg quarterbacka svih vremena.

New England Patriots - Philadelphia Eagles (Foto: AFP) New England Patriots - Philadelphia Eagles (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Iza Folesa stoji prava filmska priča puna uspona i padova. Iako je postao neočekivani heroj Eaglesa, pretjerano bi bilo reći da se radi o nekakvom footballskom pandanu Jamieja Vardyja. Foles nije stigao u profesionalni sport ''s ulice''; radi se o čovjeku koji je i prije Super Bowla imao zavidna ostvarenja u karijeri, ali do onog najvećeg došao je kada to nitko nije očekivao.

Od rekordera do igrača koji je s 26 godina razmišljao o mirovini

Foles je u ligu stigao 2012. godine, a na draftu su ga izabrali upravo Eaglesi. Njegova druga sezona bila je sjajna; izjednačio je NFL rekord za najviše touchdown dodavanja ikad u jednoj utakmici (sedam), a nastupio je i na Pro Bowlu, All-Star utakmici NFL lige gdje je proglašen za ofenzivnog MVP-a utakmice.

No nakon odlaska iz Eaglesa Folesova kola krenula su nizbrdo, sve do razine u kojoj je ozbiljno razmišljao o završetku karijere sa samo 26 godina. Bilo je to nakon sezone za zaborav u dresu Saint Louis Ramsa. Samo dvije godine nakon rekordnih sedam touchdown dodavanja u jednoj utakmici, Foles je ostvario isti učinak – ali u cijeloj sezoni.

Slavlje Eaglesa (Foto: AFP) Slavlje Eaglesa (Foto: AFP) (Foto: Afp)

''Htio sam se umiroviti. Izgubio sam ljubav za ovu igru, nisam mogao uzeti loptu u ruke osam mjeseci. Bilo je jako teško'', priznao je Foles.

Dvije akcije po kojima ćemo pamtiti 52. Super Bowl

Srećom, Folesa su se sjetili njegovi bivši suradnici koji su znali koliko može ovaj posrnuli quaterback. Trener Doug Pederson bio je trener quarterbackova Eaglesa kada je Foles stigao u ligu; ovaj se dvojac ponovno ujedinio u Eaglesima zahvaljujući Howieju Rosemanu, generalnom menadžeru koji je draftirao Folesa, a nekoliko godina kasnije vratio ga je u klub kao idealnu zamjenu za Wentza, drugog picka drafta 2016 godine koji je do ozljede bio jedan od kandidata za MVP-a sezone.

Epilog je osvajanje Super Bowla u kojem su Eaglesi i Foles ispisali povijest: Eaglesi su prvi put došli do slavlja, a Foles je postao prvi igrač u povijesti koji je u Super Bowlu dodao i uhvatio loptu za touchdown.

Upravo je to jedna od situacija po kojoj će se pamtiti ovaj spektakularni Super Bowl: bila je to hrabra, sjajno izvedena akcija koja je Patriotse uhvatila na krivoj nozi, a Foles je uhvatio dodavanje potpuno neometan.

Sličnu akciju pokušali su i Patriotsi ranije u istoj četvrtini, ali neometani Brady nije uhvatio dodavanje na 35 jardi od end zone. Upravo je to jedan od detalja koji je presudio utakmicu; Bradyjeve ''šuplje ruke'' pa Folesovo hvatanje detalji su po kojima ćemo pamtiti jednu od najboljih Super Bowl utakmica ikad.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider