Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Bio je rob

Šokantna priča jednog od najvećih atletičara: "Ovo nije moje pravo ime, nisam čovjek koji mislite da jesam"

Legendarni britanski atletičar Mo Farah, jedan od najvećih atletičara u povijesti, otkrio je svoju tužnu priču i svoje pravo ime za britanske medije: "Ja nisam čovjek koji mislite da jesam".

Mo Farah (Foto: Afp)

Bivši britanski atletičar Mo Farah nedavno se umirovio iz profesionalnog sporta s 39 godina, a u BBC-jevu dokumentarcu "Pravi Mo Farah" otkrio je kako je bio žrtva trgovanja ljudima i kako je bio prisiljen raditi kao rob u Velikoj Britaniji.

"Nisam čovjek koji mislite da jesam", rekao je Mo Farah i otkrio svoj pravi identitet.

"Pravo ime mi je Hussein Abdi Kahin i ilegalno su me doveli u Veliku Britaniju pod imenom drugog djeteta."

Jana Koščak i Ivana Španović Čudu hrvatske atletike naklonila se i slavna Srpkinja, ispisala je povijest kraljice sportova divider

Rodio se u Somalilandu

Britanski atletičar bio je olimpijski, svjetski i europski prvak na 5000 i 10.000 metara, ali njegova priča puno je tužnija nego što se naizgled čini. Naime, kao dijete je ilegalno ušao u Veliku Britaniju, imao je samo devet godina kad je s nepoznatom ženom ušao pod imenom koje i danas nosi.

"Rodio sam se u Somalilandu, na sjeveru Somalije, kao Hussein Abdi Kahin. Unatoč svim pričama o meni, moji roditelji nikad nisu živjeli u Velikoj Britaniji. Kad sam imao samo četiri godine, oca su mi ubili u građanskom ratu. Odvojili su me od majke i ilegalno uvezli u Veliku Britaniju pod imenom koje i danas nosim."

Jana Koščak VIDEO 16-godišnja hrvatska senzacija postala prvakinja Europe, postavila strašan rekord divider

"Često se sjetim pravog Mohameda Faraha, dječaka čije sam mjesto uzeo u tom avionu. Nadam se da je s njim sve dobro", priča jedan od najboljih atletičara svih vremena.

Morao raditi za hranu

Kad je imao samo devet godina, tjerali su ga da radi za hranu i živio je pod konstantnim prijetnjama. Pri početku svoje avanture na Otoku mislio je da će živjeti s rođacima, ali žena s kojom je doputovao u Veliku Britaniju uzela mu je papire i poderala ih.

Jana Koščak VIDEO Ovo se ne viđa često, mlada atletičarka iz Varaždina četiri puta rušila rekord divider

"Imao sam kontakt svojih rođaka, ali čim smo stigli u njezinu kuću u Hounslowu u zapadnom Londonu, uzela mi je putovnicu, poderala je preda mnom i bacila u koš za smeće. Tad sam shvatio da sam u nevolji."

Otmičarka mu je prijetila i tjerala ga da se brine za njezinu djecu i radi kućanske poslove ako želi jesti.

"Govorila mi je da šutim želim li ikada ponovo vidjeti svoje roditelje. Često sam se znao zaključati u kupaonicu i plakati."

Krenuo u školu s 12

Nije mu bilo dozvoljeno ići u školu do 12. godine, a spasio se tek kad je svoju istinu otkrio svojem profesoru tjelesnog u Felthamu, Alanu Watkinsonu, koji mu je pronašao dom i pomogao dobiti britansku putovnicu.

"Dugo sam skrivao svoju istinu, vjerojatno bih i nastavio da me djeca nisu počela ispitivati i to je glavni i jedni razlog zbog kojeg sam odlučio sve otkriti. Ne želim se više skrivati, želim nastaviti svoj život što je normalnije moguće."

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider