Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
'uvijek može bolje'

Mateša otkrio što je s Martinovom žalbom i kakva je budućnost hrvatskih olimpijaca

Što je sa žalbom za Damira Martina i kakva je budućnost hrvatskih olimpijaca. S tim se pitanjima u Dnevniku Nove TV suočio predsjednik HOO-a Zlatko Mateša...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Olimpijske igre u Rio de Janeiru su iza nas. Hrvatski sportaši već su se vratili u Hrvatsku, a s njima i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša. S njim je u Dnevniku Nove TV razgovarao novinar Milan Stjelja, a teme su bili srebrni s Igara Damir Martin, žalba te financiranje hrvatskih olimpijaca.

* Kako ste vi doživjeli ovih rekordnih 10 medalja hrvatskih sportaša na Olimpijskim igrama i jeste li možda očekivali i pokoju medalju više?

"Ne mogu reći da sam očekivao više, a doživljavao sam ih kao i svi Hrvati. To je povijesni uspjeh hrvatskog sporta i mogu reći da smo svi ponosni na sve sportašice i sportaše koji su nas predstavljali u Riju.

* Jedna medalja mogla je biti i sjajnija, riječ je naravno o srebru veslača Damira Martina. Uložili ste žalbu zbog svega što se dogodilo u završnici utrke, pa kakve je situacija s time?

"To je materija koja je u nadležnosti Hrvatskog veslačkog saveza, oni su napravili jednu ekspertnu skupinu koji će vidjeti na koje elemente se možemo žaliti i onda ćemo ako za to postoji dovoljno razloga ići na Sportski arbitražni sud (CAS)".

* Kada bi mogli dobiti neki odgovor?

"Pa iskreno ne znam, jer tek sam se vratio iz Rija. Čim ekspertna skupina bude spremna iznijeti svoje mišljenje mi ćemo u tom trenutku dalje reagirati".

* S obzirom na ovaj povijesni uspjeh, treba iskoristiti taj zanos i svim sportašima u idućem olimpijskom ciklusu, ne samo osvajačima medalja, omogućiti što bolje uvjete za pripremu.

"I sada su uvjeti bili pristojni, unatoč tome što možete pronaći u pojedinim medijima da su neki projekti bili obiteljski. Država je u projekt Rija kroz Hrvatski olimpijski odbor uložila oko 37 milijuna kuna. Projekt je počeo u prosincu 2012. godine i traje do dan danas. Ako ćemo uspoređivati, austrijski projekt za Rio iznosio je oko 20 milijuna eura, a rezultat je bio samo jedna brončana medalja. Prema tome nije sve u novcu".

* No sustav svejedno ima prostora za napredak?

"Naravno. Svaki sustav može biti bolji, no ovaj naš očito daje rezultate".

* Koji su vaši koraci kao HOO da bi se ti uvjeti poboljšali?

"Jedan od naših uvjeta je da se sportašima kao i kulturnim djelatnicima osiguraju isti uvjeti što se tiče zdravstvenog i mirovinskog osiguranja. Taj će zahtjev sada biti upućen Vladi. Nastavak suradnje s MORH-om, jer za one koji ne znaju većina osvajača medalja iz Rija su djelatnici MORH-a. Isto tako želimo da se sustav financiranja napravi na način da se obuhvati i onaj dio prihoda od igara na sreću koji se ostvaraje kroz internetsko klađenje, ne domaćih organizacija, koje iz Hrvatske izvlači preko milijardu kuna, a pritom te strane organizacije ne plaćaju nikakve poreze niti ne plaćaju onaj dio koji odlazi na sport. To je rezerva koja bi bila dostatna da financiranje bude bolje".

Intervju u cjelosti možete pogledati u priloženom videu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider