Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
BIZARNA SITUACIJA

Bizarna situacija na Euru: Hrvatska mora izgubiti od Njemačke da si pomogne!?

Hrvatska rukometna reprezentacija još uvijek nije osigurala olimpijske kvalifikacije.

Mateo Maraš, Tin Lučin i Zvonimir Srna (Foto: Ante Čizmić / Cropix)

Trećim porazom u nizu na Europskom prvenstvu u Njemačkoj hrvatska rukometna reprezentacija došla je u situaciju u kojoj im posljednja utakmica protiv Njemačke gotovo ništa ne znači za plasman na tom natjecanju. Da, može se malo popraviti plasman, ali u smislu uspjeha ili nekih beneficija za budućnost, ništa previše značajno.

Kod ovog poraza problem je činjenica da Hrvatska sad u svakom slučaju ovisi o drugim reprezentacijama što se tiče osiguravanja kvalifikacijskog olimpijskog turnira u ožujku. 

Nastupom u Njemačkoj nismo osigurali kvalifikacije, ali...

Kako bi svojim trudom osigurala izravan plasman na kvalifikacije, Hrvatska se trebala naći među dvije najbolje reprezentacije na ovom prvenstvu u društvu koje čine Slovenija, Island, Portugal, Hrvatska, Austrija i Nizozemska (uzmite u obzir samo momčadi u drugom krugu) ili među tri najbolje, ako prva od njih ode izravno na Olimpijske igre kao prvak Europe, ili najbolja iza Francuske i Danske.

To je sad prokockano. Slovenija, Portugal i Austrija svakako će završiti ispred Hrvatske, pa se moramo nadati jednom od dva scenarija koji nas u kvalifikacije vode bez našeg truda, odnosno zahvaljujući devetom mjestu na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu.

Prvak svijeta i domaćin izborili su Pariz izravno. To su Danska i Francuska. Kvalifikacijske turnire izborilo je idućih šest najboljih na svijetu. To su Španjolska, Švedska, Njemačka, Norveška, Egipat i Mađarska.

Egipat nam može sve olakšati

Nas na jedan od turnira odvodi situacija u kojoj će se netko od spomenutih kvalificirati izravno u Pariz, a takva su još dva mjesta.

Prvo će pripasti prvaku Afrike. Prvenstvo se upravo igra u Egiptu i osvoje li oni titulu, Hrvatska odlazi na neki od dva kvalifikacijska turnira u kojima se još možemo naći. 

Drugo će pripasti prvaku Europe ili najboljem na prvenstvu iza Danske i Francuske, koje su, kako je navedeno, Pariz osigurale. Ako to bude netko od ovih reprezentacija koje su navedene kao one koje su osigurale kvalifikacije, Hrvatska se također pomiče za jedno mjesto.

Porazom od Njemačke kvalifikacije su sigurne!

Dakle, može nas ugroziti reprezentacija Austrije ako prođe u polufinale, a onda na kraju završi ispred Švedske te tako ode izravno na Olimpijske igre.

Njemačka je pobjedom nad Mađarskom napravila sjajnu stvar za nas i približila se polufinalu, gdje bi nas njihov ulazak odveo direktno na turnir. Do toga im nedostaje samo jedno. Znate što? Pobijediti Hrvatsku.

Da, upravo tako, ako naši reprezentativci savladaju Njemačku u posljednjem susretu, mogli bi si ugroziti put u Pariz, odnosno ostati bez kvalifikacija. Naime, u slučaju naše pobjede nad Njemačkom i austrijske nad Islandom, Austrijanci odlaze u polufinale i opet se pojavljuje spomenuta prilika.

Naravno, kao što je navedeno, da ostanemo bez kvalifikacija, osim toga bi se morao dogoditi i kiks Egipta na kontinentalnom prvenstvu.

Za nas je savršeno da se dogodi samo jedan scenarij

Da bi sve bilo zanimljivije, nama bi najviše odgovaralo da se dogodi samo jedan od ta dva uvjeta. Onda bismo preuzeli mjesto osmog na svijetu i završili u turniru sa Španjolskom, Brazilom i Bahreinom.

A dvije potonje momčadi su koje naša reprezentacija mora uvijek savladati, neovisno o tome gdje se igra prvenstvo te u koliko smo dobrom sastavu u tom trenutku.

Dakle, pobjedom protiv Njemačke otvaramo šansu da s egipatskim naslovom prvaka Njemačke završimo u turniru koji znači korak do Pariza. 

Ako se dogode oba scenarija, Slovenija kao deseta na svijetu odlazi Brazilcima, Španjolcima i Bahreinu, a nas čeka teži turnir.

Turnir na kojem će igrati Njemačka ili Švedska, Hrvatska, drugoplasirana momčad Afrike (finalist iz dijela ždrijeba u kojem se još nalaze Alžir, DR Kongo, Zelenortski Otoci i Maroko) te drugi najbolji na Europskom prvenstvu iz društva koje sad još čine Austrija, Island i Portugal.

Kvalifikacijski turniri Kvalifikacijski turniri (Foto: Wikipedia)

Na prvu malo komplicirano, ali srećom smo došli do faze natjecanja kad je o našoj reprezentaciji sve zapravo jasno.

Sve u svemu, olimpijske kvalifikacije su blizu, ali činjenica je da ćemo se za njih morati itekako dobro pripremiti. S igrom kao protiv Mađarske i Islanda Pariz će ostati nedostižan san.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider