Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
OVO NAS NAJVIŠE ZANIMA

Hrvatska traži put do Pariza: Moguće je otići izravno, ali čak i ostati bez kvalifikacija

Europsko rukometno prvenstvo prilika je i za izravan plasman na Olimpijske igre.

Rukomet Pariz 2024 (Foto: Getty Images)

Uz velika rukometna natjecanja vrlo često vežemo neka druga natjecanja, koja će ovisiti o rezultatima na aktualnom.

Kako se nalazimo u Olimpijskoj godini, može se i pretpostaviti da Europsko rukometno prvenstvo u Njemačkoj ima itekako bitan utjecaj na to tko će se naći u Parizu.

Düsseldorf MERKUR Spiel-Arena VIDEO Pada i rekord koji drži Hrvatska: Evo kako je od stadiona nastala rukometna arena divider

Mi ćemo vam u ovom tekstu pokušati što jednostavnije objasniti kako se tamo naći, odnosno kako je moguće završiti izravno u Parizu ili na nekom od kvalifikacijskih turnira, ali i kako možemo ostati bez svega.

Tko se zasad nalazi u Parizu?

Olimpijske igre izborile su zasad četiri reprezentacije. To su Francuska, Danska, Japan i Argentina. Dakle, domaćin, svjetski prvak i kontinentalni prvaci.

Tamo će se naći još dva kontinentalna prvaka, Europe i Afrike, a ta dva prvenstva igraju se istovremeno. 

Hrvatski rukometaši Kladionice Dance vide kao prvake Europe: Srbija toliko ispred Hrvatske? divider

Preostalih šest sudionika dat će tri kvalifikacijska turnira, koji će se igrati od 14. do 17. ožujka.

Kako izravno u Pariz?

Teško! Ali, naravno, ne i nemoguće. Put je samo jedan, osvojiti europsku titulu ili se plasirati bolje od svih reprezentacija ne računajući Dansku i Francusku. 

Primjera radi, ako Francuska i Danska budu igrale finale Eura, trećeplasirana momčad s Europskog prvenstva odlazi izravno na Olimpijske igre.

Tu je apsolutno sve jasno.

Tko je zasad izborio kvalifikacijske turnire?

Osam od 12 reprezentacija izborilo je kvalifikacije, što bi značilo da su preostala četiri mjesta. Ta brojka četiri može se pretvorili u šest ako netko od tih sigurnih reprezentacija osvoji kontinentalni naslov ili se na Euru, kako je u prethodnom odlomku navedeno, kvalificira izravno u Pariz.

Düsseldorf MERKUR Spiel-Arena VIDEO Pada i rekord koji drži Hrvatska: Evo kako je od stadiona nastala rukometna arena divider

Tu se radi o šest najboljih momčad sa Svjetskog prvenstva, nakon spomenutih finalista, te drugoplasiranim momčadima s prvenstva Azije i Amerike.

To su Španjolska, Švedska, Njemačka, Norveška, Egipat, Mađarska, Bahrein i Brazil.

Kako izboriti kvalifikacije neovisno o rezultatu na Euru?

Postoje dva načina kojima je to moguće napraviti neovisno o rezultatu na Euru. 

Prvi je taj da reprezentacija Egipta postane prvak Afrike. Oni onda odlaze izravno u Pariz, a veliki su favoriti za to. Naime, osim što su najjača momčad kontinenta, oni su i domaćini ovogodišnjeg prvenstva.

Drugi je da ona reprezentacija koja će otići izravno kao prvak Europe (ili kao najbolji iza Francuza i Danaca) bude Španjolska, Švedska, Njemačka ili Norveška. 

Za one koji žele znati više 

Kako je Hrvatska bila deveta na svijetu, odnosno prva ispod crte, u tom bi se slučaju sve pomaknulo. Ako se dogodi oboje, što je također vrlo realno, na kvalifikacije odlaze Hrvatska i Slovenija.

Goran Perkovac i reprezentativci Srbi opleli po hrvatskim rukometašima: "Kod njih je raspad sistema, mi smo sad za njih sila!" divider

U tom bi slučaju Hrvatska preuzela mjesto sedme reprezentacije svijeta (Egipta) te završila na kvalifikacijskom turniru gdje se trenutačno nalazi Švedska (ako oni ili Španjolci ne odu izravno), a pridružit će im se viceprvak Afrike i treća reprezentacija s Eura, odnosni treća najbolja među onima koji Pariz ili kvalifikacije već nisu izborili.

Ako se dogodi samo jedan od dva navedena scenarija, to je zapravo bolja opcija za našu reprezentaciju. U tom bi slučaju preuzela mjesto osme reprezentacije svijeta i završila u grupi sa Španjolskom/Švedskom, Bahreinom i Brazilom.

Što nam treba na Euru ako se ne dogodi navedeni scenarij?

Ako Egipat ne postane prvak Afrike, a najbolja europska nekvalificirana reprezentacija bude netko od preostalih (Slovenija, Poljska, Srbija, Island, Portugal, Nizozemska, Češka...), u malom smo problemu.

Tada ćemo morati biti jedna od dvije najbolje preostale reprezentacije. Dakle, među gore navedenima, osim momčadi koja je izborila Pariz, još samo jedni smiju biti bolji od nas.

Hendrik Pekeler i Igor Karačić U srijedu se igra najiščekivanija utakmica u povijesti rukometa divider

Time bismo uzeli poziciju Europa 2 ili Europa 3 koje su preostale, ali koje osiguravaju i teže turnire.

Kvalifikacijski turniri Kvalifikacijski turniri (Foto: Wikipedia)

Kako možemo ostati bez kvalifikacija?

Ako Egipat ne postane prvak Afrike, a kao prvak Europe ili najbolji iza Francuske i Danske u Pariz ode jedna od reprezentacija koje nisu već izborile kvalifikacije, Hrvatska će morati napraviti dobar rezultat.

Ukratko, ako osim te reprezentacije koja odlazi izravno u Pariz, još dvije reprezentacije iz spomenutog kruga (Slovenija, Poljska, Srbija, Island, Portugal, Nizozemska, Češka...), završe s boljim rezultatom od naše reprezentacije, u ožujku će se naši rukometaši odmarati, a Pariz će biti odavno zaboravljen.

Zaključak!

Hrvatska je vrlo blizu osiguravanja kvalifikacijskih turnira, a o puno faktora ovisi to na kojem ćemo mjestu završiti.

Naravno, dok god postoji šansa za izravan plasman, treba vjerovati u nju. Ona je ovako na papiru svakako veća od toga da ostanemo bez svega, no treba biti ozbiljan, ići susret po susret i vjerovati u sebe.

Pariz je svakako glavni cilj, no ispred nas je Euro, jedino natjecanje koje nam nedostaje. Malo tko je vjerovao u nas i prije četiri godine, pa smo gledali finale.

Tko zna...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider