Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
JESTE LI ZNALI OVO?

VIDEO Pada i rekord koji drži Hrvatska: Evo kako je od stadiona nastala rukometna arena

Počinje Europsko rukometno prvenstvo u Njemačkoj.

Düsseldorf MERKUR Spiel-Arena (Foto: Profimedia)

Danas u Düsseldorfu počinje Europsko prvenstvo u rukometu 2024., kojem je domaćin Njemačka, svojevrsna kolijevka toga sporta. Turnir će otvoriti utakmica između Francuske i Sjeverne Makedonije u 18 sati, a nakon nje slijedi ono što se u Njemačkoj s nestrpljenjem očekuje.

Domaćin dočekuje Švicarsku, a na utakmici se očekuje između 53 i 55 tisuća navijača. Merkur Spiel-Arena, inače nogometni stadion, pretvorena je u rukometnu arenu koja će večeras oboriti rekord s najposjećenijom utakmicom u povijesti rukometa.

Naravno, misli se na rukomet otkad je preseljen u dvoranu. Dok se igrao na otvorenom, u Njemačkoj su rukometaše gledale 93 tisuće gledatelja 1959. godine na susretu SR Njemačke i DR Njemačke, a kažu da je na finalu Olimpijskih igara u Berlinu bilo i 100 tisuća gledatelja.

Hrvatski rukometaši Kladionice Dance vide kao prvake Europe: Srbija toliko ispred Hrvatske? divider

Što se tiče modernog rukometa koji se igra u dvoranama, ili natkrivenim stadionima, 2014. su Rhein-Neckar Löwen i Hamburg u Frankfurtu postavili aktualni rekord od 44.189 gledatelja.

Nisu svi zaboravili na Hrvatsku u Atlanti

No što se tiče reprezentativnog rukometa, rekord drži utakmica Hrvatske! Radi se o finalu Olimpijskih igara 1996. u Atlanti kada je naša reprezentacija uzela zlato u susretu sa Švedskom. Tu je legendarnu utakmicu prema podacima IHF-a gledalo 35 tisuća gledatelja u Georgia Dommeu.

Taj je rekord općenito što se rukometa tiče prvo skinut u Kopenhagenu 2009. godine na utakmici Kopenhagen – Bjerringbro na kojoj je bilo preko 36 tisuća navijača, a potom je to učinila i spomenuta utakmica u Frankfurtu.

Rukomet će danas dobiti novi rekord, a past će i taj reprezentativni s utakmice Hrvatske.

Fascinantnu preobrazbu Merkur Spiel-Arene možete pogledati u priloženom videu.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider