Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
velike zasluge

Objavljeni su dobitnici nagrada za nesportski aktivizam: LeBron, Mahomes, Osaka među pobjednicima

Objavljeni su dobitnici nagrade časopisa Sports Illustateda za sportske osobe godine.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Košarkaši LeBron James i Breanna Stewart, tenisačica Naomi Osaka, te igrači američkog nogometa Patrick Mahomes i Laurent Duvernay-Tardif dobitnici su nagrade časopisa Sports Illustrated za sportske osobe godine za svoj nesportski aktivizam.

"Kao što smo svi bolno svjesni, 2020. godina bila je godina za iskušavanje strpljenja i onih najpozitivnijih među nama. Zbog toga naša nagrada za sportaša godine ide petorici muškaraca i žena koji su 2020. godine bili prvaci u svakom smislu te riječi - prvaci na terenu, te prvaci izvan njega," napisao je Sports Illustrated u obrazloženju.

Patrick Mahomes, koji je predvodio Kansas City Chiefse do Super Bowla, pružio je podršku Black Lives Matter pokretu i pravu igrača na prosvjed, pobjednica US Opena Naomi Osaka glasno se borila protiv socijalne nepravde, Breanna Stewart, koja se vratila nakon teške ozljede da bi odvela Seattle Storm do WNBA naslova, glasno je govorila protiv rasizma i za ravnopravnost žena, član aktualnih NFL prvaka Chiefsa Laurent Duvernay-Tardif odlučio je propustiti nadolazeću sezonu NFL-a kako bi se posvetio svojoj medicinskoj profesiji tijekom pandemije koronavirusa, dok je prvak NBA lige s Lakersima LeBron James govorio o policijskoj brutalnosti, rasnoj nejednakosti, reformi obrazovanja i osnaživanju afroameričke zajednice.

gol expired Fenomenalni Filip Zubčić izveo čudo: Strašnom drugom vožnjom s 21. mjesta stigao do postolja! divider

James je tako postao bio prvi sportaš koji je nagradu Sports Illustrateda dobio treći put nakon 2012. i 2016. godine. Do sada je bio izjednačen s igračem golfa Tigerom Woodsom koji je slavio dva puta (1996, 2000).

"Ako u ovoj mračnoj godini postoji sjaj, to su vodstvo i prijeko potreban optimizam, pokazali neki od vrhunskih sportaša naše zemlje u suočavanju s našim mnogim izazovima", piše SI.

"Problemi i izazovi 2020. bez sumnje će i dalje biti prisutni u 2021. godini i nakon nje. Ali naši sportaši godine daju primjer kako se suočiti i jednog dana ih popraviti. S principom. Sa strašću. I s optimizmom sportaša, uvjerenjem da su bez obzira na prepreke ispred nas bolji dani," navodi Sports Illustrated.

gol expired U velikoj anketi navijači su rekli svoje: Reprezentacija Srbije je želja gotovo trećine naših čitatelja divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider