Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Stručnjak od formata

Legendarni igrač, a danas sjajan trener za gol.hr poručuje: "Imam dobre reference, želim biti hrvatski izbornik!"

Hrvatska rukometna reprezentacija pod vodstvom Hrvoja Horvata završila je na devetom mjestu na Svjetskom prvenstvu.

Galerija Ivica Obrvan Ivica Obrvan Ivica Obrvan +1 Ivica Obrvan

Hrvatska rukometna reprezentacija trenutačno još uvijek ima izbornika. Hrvoje Horvat i dalje je u sedlu nakon devetog mjesta na Svjetskom prvenstvu u Poljskoj i Švedskoj.

No, sudeći po aktualnoj klimi oko hrvatske reprezentacije, ali i nekim signalima koji dolaze iz Hrvatskog rukometnog saveza, čini se da Horvat broji svoje posljednje dane na izborničkoj funkciji te da su koordinator Lino Červar i Upravni odbor HRS-a započeli potragu za njegovim nasljednikom.

S obzirom na aktualni trenutak hrvatskog rukometa i nadasve reprezentacije, kontaktirali smo Ivicu Obrvana, nekoć legendarnog igrača, a posljednjih više od 20 godina uspješnog stručnjaka koji je izgradio svoje ime i u klubove i u dvjema reprezentacijama koje je vodio.

Obrvan se naosvajao trofeja i kao igrač i kao trener

Čovjek iz najrukometnijeg grada u državi - Metkovića - kao igrač se naosvajao trofeja i na nacionalnom i na kontinentalnom nivou, pri čemu se svakako najviše ističu dvije Lige prvaka s Badel Zagrebom (1992. i 1993.) te Kup EHF-a s Metkovićem 2000. godine.

U rodnom gradu i matičnom klubu i jest počela Obrvanova trenerska priča, koja traje do dandanas i koju bi htio zaokružiti izborničkim poslom u hrvatskoj reprezentaciji.

"Htio bih reći da, dok mi razgovaramo, Hrvoje Horvat još uvijek je aktualni izbornik, ali po nekim izjavama da se naslutiti da se nešto sprema. To je u ovom poslu normalna stvar. Postoje ljudi koji su zaduženi da vode sustav, u ovom slučaju to je Upravni odbor Hrvatskog rukometnog saveza", rekao je Obrvan u startu intervjua za gol.hr.

"Mogu vratiti hrvatsku reprezentaciju tamo gdje joj je mjesto"

"No ja kao osoba koja je dugi niz godina u rukometu u svakom sam slučaju zainteresiran za taj posao, prije svega jer bi mi bila velika čast i zadovoljstvo. Nisam nikad dobio priliku iako se posljednjih 10-15 godina uvijek nakon velikih natjecanja moje ime pojavljuje u nekim anketama. Nekad glasno, nekad manje glasno, ali stalno sam prisutan kao potencijalni novi izbornik i uvijek proživljavam tu priču", izjavio je Obrvan te naglasio:

"Kvalitetu i reference za tako odgovoran i zahtjevan posao posjedujem. Reference bi trebale biti ključne, na prvom mjestu. Moje trenersko iskustvo pune 23 godine i rad s mnogima igračima daju mi za pravo da smatram kako bih uspješno mogao voditi hrvatsku reprezentaciju i vratiti nas tamo gdje nam je i mjesto."

Ivica Obrvan Ivica Obrvan (Foto: Afp)

Najbolji hrvatski trener 2000., 2012. i 2022.

Koje su to reference koje Obrvan spominje? Bogme, ima ih. Podsjećamo, riječ je o stručnjaku koji je nedavno proglašen najboljim hrvatskim trenerom u 2022. godini, a činjenica da su od prvog takvog priznanja pa do ovog ukupno trećeg prošle 22 godine možda i najbolje ilustrira koliko dugo Obrvan traje na trenerskoj sceni.

Poslije epizode u matičnom Metkoviću Obrvan je odradio odličnu dionicu u ondašnjem Agram Medveščaku, gdje je bio viceprvak i finalist Kupa, nakon čega je krenula njegova inozemna pečalba. U Sloveniji je preuzeo Gorenje Velenje i srušio tada nedodirljivo Celje, osvojio i Superkup te dogurao do finala Kupa EHF-a, onog natjecanja koje je kao igrač-trener osvojio s Metkovićem.

"Generalno ne možemo biti zadovoljni rezultatom zato jer smo naučili, doduše ne možda u protekle dvije-tri godine, nego ranije, da je Hrvatska rukometna sila", odgovara Obrvan na pitanje o konačnom osvrtu na nastup Hrvatske na Svjetskom prvenstvu.

"Hrvatska posjeduje kvalitetu za puno više"

"Cilj je bio četvrtfinale, ako si tamo dobar, možeš se uključiti u borbu za medalje. Deveto je mjesto u jednu ruku dobro jer imamo velike šanse za kvalifikacije za Olimpijske igre, ali mislim da je realno da se hrvatska javnost ne zadovoljava činjenicom da u proteklih nekoliko natjecanja zauzimamo pozicije koje zauzimamo. Mi posjedujemo kvalitetu za puno više, ne mora to biti medalja, zlatna, srebrna ili brončana, ali imamo kvalitete da budemo u borbi za odlična", uvjeren je Obrvan.

Tri je godine, od 2013. do 2016., vrlo uspješno vodio reprezentaciju Makedonije. Obrvan ih je doveo do 10. mjesta na Europskom prvenstvu 2014., zatim do devetog mjesta na Svjetskom prvenstvu 2015. te 11. pozicije na EP-u 2016. Za Makedonce i njihove ambicije to su bili vrhunski rezultati, pa Obrvanu tim više teško padaju posljednji rezultati hrvatske reprezentacije.

Vodio dvije reprezentacije, treća bi bila san snova

Na pitanje o tome kako je doživio Horvatovo vođenje reprezentacije, Obrvan kaže:

"Ja ne mogu ulaziti u analizu trenažnog procesa i ono što se događalo u samoj reprezentaciji. Njemu je ovo bilo treće natjecanje s reprezentacijom, nakon lanjskog Europskog prvenstva i olimpijskih kvalifikacija. Ono što je vidljivo na ta tri natjecanja zasebno i što se provlačilo, reprezentacijom je procirkulirao velik broj igrača. Nije bilo standardnog okvira selekcije, gdje se zna da teško ulaziš unutra, da teško ispadaš, da si član jedne kvalitetne reprezentacije. Velik broj igrača je cirkulirao, ni na golmanskoj poziciji nismo se stabilizirali, a to je u rukometu ključno za samopouzdanje cijele momčadi.

Ivica Obrvan Ivica Obrvan (Foto: Afp)

Kad je bio na klupi Makedonije, a nedavno i Bosne i Hercegovine, koju je odveo na prošlogodišnje Europsko prvenstvo, Obrvan je pokušavao što manje lutati. Što vidi kao glavni povod za toliku cirkulaciju igrača u hrvatskoj reprezentaciji?

"Nekakva forma, nesigurnost, trenutačna razmišljanja - sad mi je ovaj potrebniji, sad mi je onaj potrebniji, ozljede koje su se događale u posljednjim trenucima, pa su se vraćali neki koji su završili reprezentativnu karijeru pa su postali važni kotačići. Vjerojatno promišljanje izbornika u danom trenutku, ne znam što je njega vodilo da na taj način bira igrače. Ne kažem da su oni loši, ali u svakom poslu potrebna je stabilnost kao preduvjet za uspjeh."

Što bi napravio kada bi postao izbornik?

Kao igrač koji je nosio dres ove reprezentacije i osvojio broncu na povijesnom prvom velikom natjecanju na kojem je Hrvatska nastupila (Europsko prvenstvo u Portugalu 1994.), Obrvan redovito prati zbivanja u našoj nacionalnoj selekciji i oko nje, danas više nego ikad s aspekta trenera koji je već vodio dvije reprezentacije i zna što je ključno na početku svakog mandata.

"U neke detalje ne mogu ulaziti jer nisam imao dublji uvid iznutra, ali znam što bih napravio kad bih postao izbornik."

Što?

"Spreman sam vrlo brzo pohvatati konce u reprezentaciji, ovu grupu igrača koja se vrti apsolutno dobro poznajem, grupu mladih igrača koji su protekle dvije godine sa mnom stasali izuzetno dobro poznajem iz PPD-a Zagreb, a tu je i grupa mladih igrača koji se nalaze na radaru. Vrlo se brzo treba oformiti jer već početkom ožujka slijedi nastavak kvalifikacija za Europsko prvenstvo, i to dvostruki meč s jednom vrlo jakom reprezentacijom kao što je Nizozemska. Mi moramo formirati jezgru zdravih igrača, ne prevelik broj da se ne gušimo u tome, nego jednu grupu s kojom će se krenuti u ozbiljan sistemski rad, da se naprave smjernice što hrvatska reprezentacija može, kako se ulazi u reprezentaciju i kako se izlazi iz nje. Da cijelo svoje vrijeme posvetite treninzima i praćenju igrača koje ćete na vrijeme upoznati sa svojim zahtjevima pa da na okupljanje dođu maksimalno spremni i onda pokušate maksimalno brzo podići nivo igara, prvo za Europsko prvenstvo 2024., a onda i za Svjetsko prvenstvo 2025., kojemu ćemo zajedno s Danskom i Norveškom biti domaćini."

Obrvan kao trener zna kako se osvajaju trofeji, ali i kako raditi dobar posao u situaciji s ograničenim budžetom i jačom konkurencijom. Prave stvari radio je u francuskom Chamberyju četiri godine, što je rijetkost da jedan hrvatski trener tako dugo traje u jednoj tako jakoj ligi.

Za kraj poručuje:

"Smatram se sposobnim i educiranim za ovaj posao. Očekujem da će Upravni odbor Hrvatskog rukometnog saveza sagledati sve kandidate, uzeti sve reference u obzir i na temelju referenci odabrati onoga najboljeg", zaključio je 56-godišnji stručnjak.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider