Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Novi izbornik rukometaša

Sigurdsson na predstavljanju najavio novu Hrvatsku: ''Nećemo kopirati druge, imam jasnu ideju kako ćemo igrati''

Hrvatska rukometna reprezentacija predstavlja novog izbornika Dagura Sigurdssona.

Islanđanin Dagur Sigurdsson novi je izbornik hrvatske rukometne reprezentacije, koji prve utakmice ima već za nekoliko tjedana na kvalifikacijskom turniru za odlazak na Olimpijske igre.

51-godišnji stručnjak jedan je od najpriznatijih svjetskih trenera, a 2016. godine proglašen je najboljim na svijetu. U novom stožeru  Sigurdssonu se pridružuje Denis Špoljarić.

Predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Tomislav Grahovac predstavio je novog izbornika na konferenciji za medije.

''Nismo imali puno vremena nakon Eura i kad smo se zahvalili Goranu Perkovcu jer nas čekaju kvalifikacije za Olimpijske igre. Svjesni smo zadatka i težine koji slijedi. Odluka je bila teška i zahtjevna s obzirom na to da nismo polučili rezultat'', rekao je predsjednik HRS-a Tomislav Grahovac.

Hrvatska rukometna reprezentacija Rukomet na Doma TV i gol.hr-u: Hrvatska traži plasman na Olimpijske igre, ovo je raspored utakmica turnira divider

''Pregovarali smo s više izbornika i u došli u situaciju da prvi put izaberemo stranca. Bilo je tehničkih zapreka u pregovoru da se suradnja što prije realizira jer je Sigurdsson imao ugovor s japanskim savezom, a dok to nije raskinuo, nismo mogli dogovoriti posao. Uspjeli smo tehničke nedostatke otkloniti i dogovoriti se da bude izbornik na duže vrijeme'', istaknuo je.

Dagur Sigurdsson na predstavljanju Dagur Sigurdsson na predstavljanju (Foto: Željko Puhovski/Cropix)

Sigurdsson se obratio svim prisutnima.

''Glavni je razlog dolaska što sam tražio novi izazov, tražio sam novu avanturu, nešto što ću raditi sa strašću. Veliki mi je izazov biti prvi stranac hrvatski izbornik. Veselim se'', rekao je Sigurdsson u uvodu.

Hrvatska rukometna reprezentacija nije ostvarila željeni uspjeh na Euru, jeste li gledali Hrvatsku?

''Ispred nas su dva izazovna tjedna s puno rada. Gledao sam Hrvatsku na Euru. Ima puno mladih, ali iskusnih igrača. Izazov je pronaći balans između njih. Ambiciozan sam i entuzijastičan. Imamo puno posla, ali mislim da ću napraviti dobar posao. 8. ožujka je okupljanje reprezentacije za kvalifikacije za Olimpijske igre, neće doći svi. Imat ćemo svega nekoliko treninga, bit će jako izazovno, ali to želim.''

''Hrvatska je dobra, ali bilo je puno oscilacija na Euru''

Je li Hrvatska mogla više s vama na Euru?

''Momčad je bila dobra, smatram, ali bilo je i loših trenutaka. Bilo je puno oscilacija, moramo unijeti stabilnost i na tome ćemo raditi. Mora biti više discipline, nemamo puno vremena do početka kvalifikacija'', ustvrdio je.

Bilo je pritiska na starije igrače poput Duvnjaka ili Karačića da se umirove?

''Ne bih o imenima sad, svi su oni na popisu. Imamo dobru momčad, stariji igrači motivirani su za Igre 2024. i SP 2025. Da nisu, zaključili bi karijeru'', rekao je o našim senatorima pa dodao:

"Igre su nam glavni cilj, dat ćemo sve od sebe da se tamo plasiramo."

Dagur Sigurdsson na predstavljanju Dagur Sigurdsson na predstavljanju (Foto: Željko Puhovski/Cropix)

''Želim momčad, ne igraju pojedinci''

Kakav vam je plan?

''Za vikend provjeriti tko je zdrav i tko redovito igra u klubu, a idući tjedan objavit ćemo popis i početi s pripremama. Hrvatska ima puno talenata, želim 20 igrača za kvalifikacije, želim dobru momčad, ne igraju pojedinci.''

Jeste li već počeli skautirati suparnike u kvalifikacijama za Pariz?

''Dobro ih poznajem, bio sam njemački izbornik. Ovo je teško natjecanje, ali Hrvatska se tu nalazi zbog ostvarenja s SP-a 2023. godine. Recimo, Island i Katar uopće nemaju tu mogućnost. Ovaj je turnir vrlo težak, ali imam iskustva'', najavio je turnir u ožujku.

''Hrvatska neće kopirati druge''

Kako biste željeli da Hrvatska igra?

''Nećemo kopirati druge, imamo puno različitih igrača koje moramo uklopiti. Najbolji su treneri oni koji su najfleksibilniji i koji su sposobni prilagoditi taktiku. Sve je u balansu, kako smanjiti rotacije… Uzbuđen sam što ću donijeti svoju filozofiju i način igre. Imam prilično jasnu ideju kako želim da Hrvatska izgleda. Lovimo jake momčadi poput Danske, Švedske i Norveške'', najavio je promjene novi izbornik.

Gdje je Hrvatska u odnosu na ostale?

"Dosta nalikuje Njemačkoj. Obje reprezentacije imaju mladog, talentiranog golmana, slična je struktura. Za sve će trebati vremena. U Japanu nam je trebalo šest ili sedam godina kako bismo došli na azijski vrh. U Njemačkoj su mi trebale tri godine za promjene. Uspjeh nekad dođe ranije, nekad kasnije, ovisi o okolnostima. Nemamo ništa bolje ni lošije igrače od Mađarske, Norveške… Moramo ih samo dobro posložiti."

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider