Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
MOŽEMO BOLJE

Hrvatski rukomet ima četiri ogromna aduta, no tko će biti spreman već za ožujak?

Hrvatska je Europsko prvenstvo u Njemačkoj odigrala bez četiri igrača koja bi nedostajala i puno jačim rukometnim silama.

Josip Šarac (Foto: Damir Skomrlj / CROPIX)

Svima je jasno da je Europsko rukometno prvenstvu u Njemačkoj rezultiralo neuspjehom hrvatske rukometne reprezentacije. Tek treći put u posljednjih 11 europskih prvenstava Hrvatska nije ušla u polufinale.

Zapravo, naša reprezentacija ostala je daleko od toga i sve vodi prema četvrtom porazu u nizu, a to je nešto što hrvatska reprezentacija od osamostaljenja nije doživjela. 

Stožer mora detektirati problem i riješiti ga

Vidjeli smo na ovom prvenstvu dobrih stvari. Čak i u susretima protiv Mađarske i Islanda, možemo reći da s 40 ili 45 minuta možemo biti zadovoljni. Stožer do olimpijskih kvalifikacija, bez kojih, nadamo se, nećemo ostati, mora detektirati problem s tih preostalih 15 minuta i dovesti ga u red.

Glavaš, Kuzmanović, Klarica i Kušan Novi dokaz hrvatskog rukometnog ponora: Ovo nam se nije dogodilo 22 godine divider

Nije sve, naravno, toliko banalno i vremenski određeno, u prvom planu tu je katastrofalna igra s čovjekom više, obrana pivota ili ulazaka drugih protivničkih igrača na crtu i jednostavno potpuna kontrola lopte u napadu.

No ne smijemo zaboraviti da je Hrvatska na turniru, odnosno njezinu glavnom dijelu, bila bez četiri igrača koja bi nedostajala i puno jačim reprezentacijama. 

Svaki bi od njih već na olimpijskim kvalifikacijama mogao biti važan faktor u lovu na rezultat. Prisjetimo se koji su to igrači.

Ivan Martinović

Naš najbolji igrač u prvoj utakmici protiv Španjolske. U našoj najboljoj utakmici još od 2016. i čuda u Krakowu. Već to jako puno govori o tome koliko nam je nedostajao u drugom krugu, nakon ozljede protiv Austrije. Ma, možemo vjerovati i da bi ta Austrija pala, samo da je Ivan ostao na terenu.

Ako se čak gleda statistički, njegova je pozicija i dalje ostala ponajbolja u momčadi. Luka Lovre Klarica i Mateo Maraš bili su uglavnom jako dobri i Klarica je vjerojatno najveći dobitak ovog prvenstva, no s Martinovićem smo izgubili i raznovrsnost na poziciji.

On nas je razveselio viješću kako će ozljedu ramena riješiti rehabilitacijom i vjerujemo da će 14. ožujka, kad počinju kvalifikacije biti spreman. Iskreno se nadamo, jer ova momčad s njim i bez njega nije ista.

David Mandić

Nominalno prvo lijevo krilo reprezentacije i ključni igrač u obrani. Protivnička krila pored njega nam sigurno ne bi toliko ulazila u sredinu, a ni pivoti ne bi dobili zicera koliko su ih imali. Teško je opisati koliko Mandić znači našoj momčadi, posebno u tom defenzivnom dijelu.

Osim toga, 26-godišnji David je konkretan i u napadu te igra dobru sezonu. Suigrač je Martinoviću u Melsungenu, dark horseu njemačke Bundeslige, momčadi koja je trenutačno četvrta na ljestvici te im u leđa gledaju veliki Kiel i Rhein-Neckar Löwen.

Mario Šoštarić i Luka Cindrić Poznati Danac čudi se scenariju koji odgovara Hrvatskoj protiv Njemačke divider

On se ozlijedio nekoliko dana prije prvenstva i nadamo se da će riješiti svoje probleme s vratom te biti na raspolaganju reprezentaciji već na idućem okupljanju.

Josip Šarac

Još jedan Ljubušak osim Mandića nam je nedostajao na ovom prvenstvu. Kod Perkovca je Šarac postao prvi izbor na lijevom vanjskom, a posebno je dobar bio u posljednja dva susreta kvalifikacija, na kojima je Euro izboren.

Najkompletniji je naš igrač na toj poziciji, vrlo korektan pri distribuciji lopte i sposoban odigrati važne poteze kad je kritično, tipa izgraditi si udarac pri prijetnji pasivnog napada.

On je uoči prvenstva ozlijedio koljeno i trenutačno se nalazi na rehabilitaciji. Čekamo vijesti i nadamo se da će biti pozitivne.

25-godišnji Josip drugi je ovosezonski strijelac njemačkog Göppingena, sa 76 pogodaka. Netko tko u Bundesligi drži prosjek od 4,5 pogodaka po utakmici svakome bi nedostajao. 

Halil Jaganjac

Tiha patnja hrvatskog reprezentativnog rukometa i čovjek iznad kojeg se nadamo da neće doći stigma Domagoja Pavlovića.

Kad je zdrav, Halil je ponajbolji šuter svijeta. Čovjek koji kad je "vruć" zabija dvoznamenkasti broj pogodaka.

Što reći za njegovu sezonu 2021./2022., kad je u dresu Nexea postigao 123 pogotka u EHF ligi, na kojoj su Našičani došli do final foura? Bio je prvi strijelac tog natjecanja, i to kao igrač koji ne puca sedmerce!

Mateo Maraš, Tin Lučin i Zvonimir Srna Bizarna situacija na Euru: Hrvatska mora izgubiti od Njemačke da si pomogne!? divider

On je netko za koga je veliki Löwen poprilično zagrabio u svoj budžet. Ali isto tako momak koji ima ogromne probleme s ozljedama.

Nažalost, tek što se vratio u puni pogon, iako bez šanse za nastup na ovom Euru, Jaganjac se prošlog mjeseca ponovno teško ozlijedio. Njega u ožujku nećemo imati, ali možemo se nadati da će biti u Parizu, ako se tamo nađemo.

On za reprezentaciju još nije dao niti mrvice od onoga za što je sposoban i ne možemo dočekati da ga napokon jednom imamo zdravog i spremnog. Kakvo bi to bilo pojačanje za naš reprezentativni rukomet.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider