Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
OSTVARILI SU POVIJESNI REZULTAT

Hrvatska dobila neočekivanog protivnika u drugom krugu: Europski liliputanci na SP su došli slučajno

Rukometna reprezentacija Belgije gotovo će sigurno zaigrati u drugom krugu Svjetskog rukometnog prvenstva.

Bartosz Kedziora (Foto: Afp)

Iako se radi o vrlo kvalitetnoj sportskoj naciji, Belgija i rukomet dosad nisu bili bliski pojmovi, posebno na reprezentativnoj razini.

Sve do ove godine, kad se rukometna verzija Crvenih vragova našla na Svjetskom prvenstvu u Poljskoj i Švedskoj. U skupini H poraženi su u prvom kolu od Danske rezultatom 43:28, no onda su u drugom kolu napravili iznenađenje.

Savladali su Tunis rezultatom 31:29 i praktički izborili drugi krug. Bez njega mogu ostati tek ako Tunis savlada Dansku. Dakle, unutra su.

Komentar s desnog krila by Vedran Zrnić Analiza Vedrana Zrnića: Treba pronaći savršen omjer za udarni trio, jedna pozicija velik problem divider

Rat ih poslao na Svjetsko prvenstvo

A tamo će se susresti s reprezentacijom Hrvatske, moguće u trenucima kad mi već budemo znali svoju sudbinu, ali možda i u trenucima kad će nam pobjeda biti imperativ.

Po mnogima je Belgija najslabija europska reprezentacija koja je ikad nastupila na SP-u, posebno ako znamo da se dosad nikad nije našla niti na Europskom prvenstvu, kroz koje je dosad prošlo čak 29 različitih reprezentacija.

Kako su se onda našli na Svjetskom prvenstvu? Neki će reći igrom slučaja, što je dijelom točno. U prvom krugu kvalifikacija zauzeli su drugo mjesto u skupini, iza Grčke, a ispred Turske i Kosova. Upisali su dvije pobjede, jedan neodlučeni susret te tri poraza, uz -12 gol-razliku. 

Idući krug odveo ih je na Slovačku i očekivalo se kako će tu biti njihov kraj. No, iznenadili su već u gostima, gdje su izgubili 28:26, a onda su domaćom pobjedom 31:26 osigurali posljednji krug.

Tamo su ih kuglice spojile s reprezentacijom Rusije, a što se dogodilo s njima, svima je poznato. Tako su Belgijci otišli na prvenstvo bez borbe.

Nepoznati igrači iz domaće lige i slabijih stranih klubova

Sad je gotovo sigurno i kako će tamo odigrati šest susreta, od čega u još barem dva nikako neće biti autsajderi, onom posljednjem u svojoj skupini, protiv Bahreina, a onda i protiv SAD-a. 

Izbornik im je Francuz Yerime Sylla, a roster takav da devet igrača dolazi iz belgijske lige, dvojica iz nizozemskog Bevo HC-a, jedan igra u njemačkom Krefeldu, dok je ostatak u francuskoj ligi.

U prva dva susreta najviše su se iskazali desni vanjski francuskog Istresa Raphaes Kotters, te srednji vanjski iz belgijskog Huba Arber Qerimi, koji su postigli po devet pogodaka.

Rukometni liliputanci možda mogu nekome i neočekivano stvoriti probleme. Za nas bi bilo sjajno kako bi to napravili Egiptu, kad smo već došli do toga da se zbog loše vlastite partije moramo nadati kiksevima konkurenata.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider