Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
granice ne postoje!

Dina još nije svjesna što je napravila: "Samo je osmijeh bio živ na njoj"

Nakon 11 sati i 42 minute dotakla je francusko tlo i postala prva Hrvatica koja je preplivala kanal La Manche.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dvadesetjednogodišnja Splićanka Dina Levačić prva je Hrvatica koja je preplivala La Manche. Na ovaj pothvat krenula je u nedjelju ujutro, a do cilja u Francuskoj stigla je nakon 11 sati i 42 minute. Time je zaokružila tri maratona i osvojila Trostruku krunu u daljinskom plivanju. Postala je 6. osoba u svijetu koja je uspjela u 90 dana preplivati više od 120 kilometara.

"Nakon dvije trećine puta, kada se vidi Francuska a nikako do nje doći, tada je psihički postalo dosta teško i fizički su me počele boljeti ruke, osjećao se umor. Onda sam odlučila da neću uopće gledati", ispričala je presretna Dina.

Svaki zaveslaj ruke budnim okom pratili su roditelji, njezina najveća pomoć i podrška.

"Mi smo svi, kako mi kažemo u Splitu, blokali od sreće. Kada se pojavila na brodu, bila je sva promrzla. Samo je bio smiješak na njoj, ono što je jedino bilo živo na njoj, sve ostalo je bilo smrznuto", kaže Dinin otac Mladen.

Olujno jugo, jake morske struje, a temperatura zraka zimskih 7 stupnjeva.

"Dakle, stojim, ne mičem se, nemam nigdje otići. Ništa ne jedem, ništa ne pijem, samo bdijem nad njom. Pokušavam što manje puta trepnuti da se u tom trenutku ne bi nešto dogodilo", ispričala je prestravljena majka Željana.

Dogodile su se mučnine koje su dodatnom hidratacijom smanjene. Da je uspjela preplivati dionicu dugu 45 kilometara, ni sama još nije svjesna.

"Kada sam upalila mobitel i vidjela čestitke svih tih ljudi, poznatih i nepoznatih, malo mi je došlo do glave, ali mislim da će se tek za nekoliko dana iskristalizirati što sam napravila", rekla je plivačka maratonka Dina.

A napravila je čudo! Nakon što je u lipnju otplivala oko Manhattana, a početkom kolovoza kanal Catalinu, preplivavši La Manche, osvojila je Trostruku krunu - prestižnu titulu u daljinskom plivanju. Sa 125 preplivanih kilometara unutar 90 dana postala je i šesta osoba u svijetu te druga žena koja je to uspjela.

"Zasad ništa ne planira, ništa posebno, bar tako kaže, ali tko zna šta se njoj roji po glavi. Ali sve je moguće", kaže otac Mladen.

Jer granica za ovu dvadesetjednogodišnju studenticu nema.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider