Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
NAJVEĆA GENERACIJA U POVIJESTI?

Danci će u nedjelju pokušati napraviti nešto što nije nitko u 85 godina svjetskih prvenstava

Dosad je odigrano 27 svjetskih prvenstava u rukometu, a nitko u povijesti nije uspio osvojiti titulu tri puta zaredom.

Danci slave (Foto: Afp)

Još od finala Svjetskog rukometnog prvenstva 2007. godine u Njemačkoj nije se dogodila posljednja utakmica najvećeg rukometnog natjecanja, a da u njoj nije bilo Danaca ili Francuza.

Ovog puta, u nedjelju u Stockholmu, drugi put u povijesti prvenstava zaigrat će međusobno. Francuzi će tražiti svoje sedmo svjetsko zlato, a Danci treće, no ono kojim se mogu dodatno upisati u povijest.

Nitko nije uspio ono po što Danci odlaze

Kao trenutačno dvostruki aktualni svjetski prvaci, Danci imaju priliku postati prva reprezentacija u povijesti sa svjetskom titulom na tri prvenstva u nizu. Dugo su čekali svoje prvo zlato, ali otkad su ga uzeli, njega se teško odriču.

Dva prvenstva u nizu dosad su osvajale Švedska (1954. i 1958.), Rumunjska (1961. i 1964. te 1970. i 1974.) i Francuska (2015. i 2017.), ali nitko od njih nije imao priliku za treću zaigrati u finalnoj utakmici. 

SP raspored i rezultati Rukomet 2023: Raspored i rezultati utakmica Svjetskog prvenstva divider

Ova generacija predvođena Mikkelom Hansenom svakako je jedna od najvećih u povijesti rukometa. Osim dva spomenuta svjetska prvenstva, osvojili su olimpijsko zlato i srebro, a uspješno su napravili i smjenu generacija, tako da u ovoj momčadi već bitne uloge igraju i neki mlađi igrači.

Savladaju li Francuze, koji su svoju smjenu generacija odradili, može li ih se smatrali najvećom momčadi reprezentativnog rukometa svih vremena? Mnogi će tvrditi upravo to!

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider