Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Evo što to znači

Danas u Hrvatskoj počinje Euro, ali i nova era u svijetu vaterpola: Potpuno novi format natjecanja

Europsko vaterpolsko prvenstvo započinje danas u Hrvatskoj.

Vaterpolska lopta (Foto: Ante Čizmić/Cropix)

Onog trenutka kada krene prvo plivanje po loptu, Hrvatska će se upisati u povijest europskog vaterpola kao prva zemlja koja dvaput u nizu organizira Europsko vaterpolsko prvenstvo.

Još uvijek su svježe uspomene iz Spaladium Arene i sjajne atmosfere koja je nosila Barakude do naslova prvaka Europe. U trenutku dok je 10-ak tisuća ljudi uživalo i slavilo europsko zlato u Splitu, nitko nije mogao ni zamisliti da će se ta medalja braniti u - Hrvatskoj.

Izabranici Ivice Tucka trebali su kao aktualni prvaci Europe nastupiti u Izraelu, predviđeni grad domaćin bio je Netanya, ali ratne okolnosti u toj zemlji dovele su do toga da European Aquatics - krovna europska organizacija za vodene sportove - promijeni domaćinstvo i tu je u priču uletjela Hrvatska.

Spremno je reagirao Hrvatski vaterpolski savez i evo nas tu, u odbrojavanju dok ne krene drugi uzastopni vaterpolski Euro u Hrvatskoj.

Dubravko Šimenc Dudo Šimenc o EP-u u Hrvatskoj: ''Igrati pred svojim ljudima je privilegija koju nema bilo tko'' divider

Novi sustav natjecanja trebao bi povećati neizvjesnost

Osim što je ovo prvi put da se Europsko vaterpolsko prvenstvo uzastopce igra u istoj državi, ovaj Euro specifičan je i po tome što se značajno razlikuje od dosadašnjih turnira po formatu natjecanja.

Naime, European Aquatics je odlučila promijeniti sustav, s ciljem da dobijemo neizvjesnije utakmice već od prvog kola.

Dvije Divizije, Hrvatska u jačoj

Reprezentacije su sad podijeljene u dvije divizije odnosno dvije jakosne skupine. Jedini kriterij za podjelu bilo je prošlo Europsko prvenstvo, pa tako sad Diviziju 1 čini osam najboljim momčadi s tog Eura (dakle, svi četvrtfinalisti), a svi ostali su u Diviziji 2. Primjerice, iz tog razloga je aktualni olimpijski pobjednik, reprezentacija Srbije, u Diviziji 2 (jer su odigrali katastrofalno EP u Splitu).

U Diviziji 1 su skupine A i B, a u Diviziji 2 skupine C i D.

Europsko prvenstvo u vaterpolu, rezultati Vaterpolo, EP 2024.: Hrvatska osvojila srebro divider

Imperativ je jedno od prva dva mjesta

Hrvatska se nalazi u Diviziji 1 u skupini A u kojoj su još i Španjolska, Francuska te Crna Gora. U skupini B su Grčka, Mađarska, Italija i Gruzija.

Pored Srbije, u skupini C su Njemačka, Izrael i Malta, dok skupinu D tvore Slovačka, Nizozemska, Slovenija i Rumunjska.

Izravni plasman u četvrtfinale će izboriti dvije prvoplasirane reprezentacije iz skupina A i B, dok će oni koji završe na trećem i četvrtom mjestu u nokaut-fazi, tzv. lažnoj osmini finala, razigravati protiv reprezentacija koje završe na prva dva mjesta u skupinama C i D. Pobjednici tih utakmica plasirat će se u četvrtfinale.

Vijesti s Europskog prvenstva u vaterpolu 2024. pratite na GOL.hr-u uz ponosnog sponzora hrvatskog vaterpola - TELEMACH HRVATSKA

Tablice omogućuje Sofascore

 

Tablice omogućuje Sofascore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider