Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
I to vrijedi za sve

Budućnost hrvatskog sporta upitna: ''Došli smo do kritične točke, to je strašan pokazatelj nacije generalno''

Hrvatska je aktualni svjetski prvak u vaterpolu, ali sve manje djece bavi se sportom, i budućnost je upitna. Stoga, kontroverzna "Opatijska inicijativa" o financiranju sporta ima barem jednu točku oko koje se svi slažu: omogućiti djeci besplatno bavljenje sportom.

Perica Bukić, Ratko Rudić i Ivica Tucak (GOL.hr)

Hrvatska vaterpolska pamet na jednom mjestu. Među njima je i naš vodeći kondicijski stručnjak, Pero Kuterovac, koji je posebno zabrinut brojem djece koja se bave sportom.

"Mislim da smo došli do kritične točke, da je 35 posto pretile djece do devet godina jedan strašan pokazatelj budućnosti nacije generalno", rekao je Kuterovac.

Jer pretila djeca postat će bolesni odrasli ljudi. Među ostalim i zato, i vaterpolisti podržavaju Opatijsku inicijativu, najmanje u jednoj točki: da omogući djeci da treniraju i natječu se - besplatno.

"Ja ne znam bih li se ja mogao baviti sportom s roditeljima koje sam imao, u ovo vrijeme koje je. Bi li moji roditelji mogli plaćati tisuću kuna za bavljenje sportom. Ja to ne znam, mislim da ne bi", izjavio je izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije Ivica Tucak.

Perica Bukić, Ratko Rudić i Ivica Tucak (GOL.hr) Perica Bukić, Ratko Rudić i Ivica Tucak (GOL.hr)

I to ne vrijedi samo za naše trofejne vaterpoliste, nego i za vaterpolistice, koje su tek na početku, i nastoje privući više djevojčica i djevojki.

"Obišli smo dosta smo škola, djeci podijelili letke, ušli u njihove učionice, pričali s njima, ali su roditelji ti koji bi nam se trebali odazvati, i zapravo primijetiti kako je vaterpolo i ženski i muški sport."

A vrhunski i rekreativni sport idu ruku pod ruku - kažu na konferenciji. Jer veća baza znači više vrhunskih sportaša. I obratno. Više vrhunskih rezultata: bolji odaziv djece.

"Vi dobro znate da kad se postigne neki rezultat (prvak svijeta u vaterpolu, rukometu...), koliko se tisuća djece upiše, ne samo u te sportove, nego i u sve ostale. I to je jedan sustav koji mi želimo, i koji je nužno doraditi", rekao je izvršni direktor HVS-a Perica Bukić.

Stoga je zadatak na državi. Kako tako važnu potrebu za bavljenje sportom pretočiti u kvalitetne - zakone?


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider