Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
GLAVU GORE

Bod velik kao kuća: Hrvatska je protiv Danske napravila velik korak prema Olimpijskim igrama

Hrvatska rukometna reprezentacija vjerojatno neće u četvrtfinale, no vrlo smo blizu glavnog cilja.

Ivan Martinović i Luka Cindrić (Foto: Ante Čizmić/Cropix)

Hrvatska rukometna reprezentacija na Svjetsko prvenstvo u Poljsku i Švedsku otputovala je s dva cilja: plasirati se u četvrtfinale te izboriti kvalifikacije za Olimpijske igre.

S prvim bi gotovo sigurno bio ispunjen i drugi, no on je sad, nažalost, daleko od realnog. Zbog toga je potrebno gledati unaprijed prema tome što se mora dogoditi da se ostvari cilj broj 2. A bodom protiv Danske njemu smo došli izuzetno blizu.

Šest reprezentacija osigurat će kvalifikacije

Prvo da objasnimo tko će kvalifikacije izboriti. Svjetski prvak izravno odlazi u Pariz, kao i reprezentacija Francuske.

Ovo Svjetsko prvenstvo trebalo bi dati šest sudionika kvalifikacija i u praksi se tu misli na plasman od drugog do sedmog mjesta. No, gledajući da će Francuzi gotovo sigurno biti unutar tih pozicija, to automatski na kvalifikacije odvodi i osmoplasiranu reprezentaciju. Ukratko, svi četvrtfinalisti svakako imaju kvalifikacije u džepu.

Kako onda da se tamo nađe i Hrvatska? Naime, realno je da će se otvoriti još dva mjesta, odnosno da će se tamo naći deveta i deseta momčad s ovog prvenstva.

Deveto, pa čak i deseto mjesto može biti premija

Razlog toga je što kontinentalni prvaci također izravno odlaze u Pariz. Više je nego realno očekivati da će Egipat uzeti afričku titulu, kao i to da će europski prvak za godinu dana u Njemačkoj također biti netko od četvrtfinalista ovogodišnjeg SP-a. 

Dakle, cilj je biti deveti, iako niti deseto mjesto nije loše, no svakako donosi više neizvjesnosti.

Plasman od devetog do 12. mjesta odlučit će se između trećeplasiranih momčadi skupina drugog kruga, no bez međusobnih utakmica. Odlučit će osvojeni bodovi te nakon njih gol-razlika i tu je prava veličina boda koji je Hrvatska osvojila protiv Danske.

S pobjedama u preostale dvije utakmice (Belgija i Bahrain) Kauboji bi svakako bili treći, a onda počinje uspoređivanje s drugim skupinama.

S dvije pobjede realno smo najbolji treći

Trenutačno tu izgledamo jako dobro. Da, postoje situacije u kojima neke reprezentacije također mogu završiti sa sedam bodova.

Postoji i situacija gdje bi se u grupama I i III zatvorili krugovi triju momčadi s osam bodova, što nam je najgori scenarij. Za takvo nešto Nizozemska bi morala savladati Njemačku, a onda Njemačka Norvešku te u drugom slučaju Slovenija Španjolsku, a Španjolska onda Francusku. 

Također, postoji situacija u kojoj bi unutar skupine B Portugal ili Brazil bio treći sa sedam boda, no za takvo što obje navedene momčadi moraju slaviti u obje preostale utakmice.

Uglavnom, Hrvatska je došla na korak do ostvarenja glavnog cilja i deveto mjesto na ovom prvenstvu izgleda realno.

Njime, kao što je navedeno, ne bismo odmah bili sigurni u kvalifikacijama, nego bismo morali sačekati kontinentalna prvenstva, no svakako bi se lakše disalo.

I zbog toga glavu gore, bod protiv Danske izuzetno je velik. Svoje smo četvrtfinale, nažalost, prokockali protiv Egipta.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider