Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi

Blanka sve bliže svjetskoj rekorderki

Blanka Vlašić zaostaje 1 centimetar za svjetskim rekordom, a fali joj i jedno olimpijsko zlato u odnosu na Kostadinovu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Blanka Vlašić u nedjelju je prvi put proglašena najboljom svjetskom atletičarkom. Na svečanosti u Monaku nazočila je i svjetska rekorderka i i najbolja visašica svih vremena Stefka Kostadinova...

Što se tiče medalja na najvećim natjecanjima na otvorenom, Blanka je u zaostatku za jedno olimpijsko zlato. U ostalome su izjednačene

Jasno je da su novinari iz cijeloga svijeta iskoristili priliku da još jednom povuku paralelu između Blanke i 45-godišnje Bugarke koja je prije 23 godine postavila i danas važeći svjetski rekord (2.09). U te joj se 23 godine najviše približila upravo 27-godišnja Splićanka, i to lani na zagrebačkom Hanžekovićevom memorijalu kada je skočila samo centimetar manje (2.08). Ukupno je u karijeri već 17 puta pokušala srušiti doseg bugarske atletičarke, pa i ne čudi da u svakom kutku svijeta mora odgovarati na pitanja hoće li i kada postati svjetska rekorderka.

No, dok je ta razlika od jednog centimetra između Stefke i Blanke praktički svima poznata, zanimljivo je pogledati koliko je najbolja hrvatska sportašica udaljena od nekih drugih rekordnih dosega legendarne Bugarke.

Što se tiče medalja na najvećim natjecanjima na otvorenom, Blanka je u zaostatku za jedno olimpijsko zlato. U ostalome su izjednačene - Bugarka ima još jedno olimpijsko srebro (Seul 1988.), dva svjetska zlata (Rim 1987., Göteborg 1995.), te jedno europsko zlato (Stuttgart 1986.), a sve te medalje ima i Blanka, baš kao i još nekoliko godina karijere pred sobom i veliku priliku da poveća kolekciju.

Već dogodine u Daeguu može nadmašiti Kostadinovu što se tiče svjetskih odličja, štoviše ima priliku postati prva visašica u povijesti s tri naslova svjetske prvakinje. U Londonu 2012. može uhvatiti i toliko željeno olimpijsko zlato, a i broj europskih medalja će moći povećati u nadolazećim godinama.

Što se tiče dvoranskih natjecanja, Stefka je tu ipak u velikoj prednosti, čak je pet puta bila svjetska, a četiri puta europska prvakinja. Blanka, pak, ima dva svjetska zlata, jedno srebro i jednu broncu, ali i nulu na kontu kad su u pitanju europska odličja.

Ono što je posebno zanimljivo su skokovi preko dva metra. Kostadinova je i tu najbolja u povijesti, čak je na 129 natjecanja (dvorana i otvoreno) letjela iznad spomenute granice. No, Blanka joj je sve bliže, trenutno je na brojci 98, a ako ostane na razini prijašnjih godina, 2012. bi je mogla i prestići. Za usporedbu, treća je na toj ljestvici Kajsa Bergqvist s tek 52 takva natjecanja. Što se, pak, tiče broja skokova preko dva metra u jednoj godini, Splićanka je tu uspješnija od Bugarke. U olimpijskoj 2008. je čak 24 puta skakala iznad "čarobne granice", dok je Kostadinovoj to uspjelo 23 puta i to u dva navrata (1987. i 1992.).

Ako, pak, pomaknemo letvicu na 2.05 metara, doći ćemo do podatka da Kostadinova ima 21 skok iznad te granice u karijeri, a Blanka 16, dakle i u toj bi je kategoriji uskoro mogla preskočiti.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider