Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Brod se ljulja

Četiri bitna razloga zašto se Mamić vraća u Dinamo: Bjelica ne treba strahovati, ali...

Već neko vrijeme spekulira se da bi se u maksimirski klub mogao vratiti Zoran Mamić...

Zdravko i Zoran Mamić u Maksimiru (Photo: Marko Lukunic/PIXSELL)

Kako trenutačno stvari stoje, Dinamo bi ovog ljeta mogao napasti Ligu prvaku s velikim pojačanjem na jednoj od upravljačkih funkcija.

Već neko vrijeme spekulira se da bi se u maksimirski klub mogao vratiti Zoran Mamić, bivši igrač, sportski direktor, trener zagrebačkog kluba i brat bivšeg izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića, najpoznatijeg bjegunca pred hrvatskim pravosuđem.

Zoran Mamić nepravomoćno je osuđen na četiri godine i 11 mjeseci zatvora zbog optužbe za izvlačenje novca iz Dinama, no može nesmetano obavljati funkcije u sportskim klubovima. To nije njegov jedini sudski postupak.

Prije nekoliko dana Optužno vijeće Županijskog suda u Osijeku potvrdilo je takozvanu drugu optužnicu protiv Zdravka Mamića i šestorice suokrivljenika koje se tereti da su Dinamo oštetili za dvjestotinjak milijuna kuna. Među šestoricom suokrivljenika je i Zoran Mamić.

Zoran Mamić vraća se u Dinamo

Mamić je posljednje tri godine proveo u arapskom svijetu, gdje se vrlo uspješno bavio trenerskim poslom. Radio je u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

S Al Ainom je, primjerice, osvojio prvenstvo UAE-a i igrao u finalu Svjetskog klupskog prvenstva, gdje je izgubio od Real Madrida, no u polufinalu je izbacio favoriziranog prvaka Južne Amerike, slavni River Plate iz Buenos Airesa.

Messijeva noćna mora napušta Real: Ovo su četiri zamjene za najboljeg stopera dekade Lionel Messi i Sergio Ramos (Foto: AFP) Marcelo i Sergio Ramos (Foto: AFP) Sergio Ramos (Foto: AFP) +4 Lionel Messi i Sergio Ramos (Foto: AFP)

Prije nekoliko tjedana dobio je otkaz u velikom saudijskom klubu Al Hilalu. Otad je slobodan i u potrazi je za novim poslom. Spekulira se da je imao nekoliko dobrih ponuda klubova iz arapskih zemalja, no budući da nisu bile u rangu Al Aina ili Al Hilala, odlučio ih je odbiti.

Logično je zaključiti da čeka ponudu koja bi zadovoljila njegove sportske i financijske apetite. Ukratko, Mamić ne želi ići ispod razine koju je dosegao u dvama prijašnjim klubovima, a u tom dijelu svijetu nema previše klubova s tako velikim budžetima i općim ugledom.

Uspjeh u arapskom svijetu

Dok je čekao pravu ponudu, Mamić je razmatrao opciju povratka u Dinamo. Kako saznajemo, prilično je izvjesno da će se to dogoditi za nekoliko dana. Dinamo se sprema napasti Ligu prvaka, a Mamić ima popriličnog iskustva u takvim pothvatima.

Bišćan penicilin za Bjelicu: Suci opet loši! Da je Dinamo pobijedio, podigla bi se velika prašina Simon Sluga (Photo: Nel Pavletic/PIXSELL) Igor Bišćan i Stipe Antonijević (Foto: GOL.hr)

Obnašao je dužnost sportskog direktora kada je Dinamo igrao u Ligi prvaka, a i kao trener odveo je Modre u najelitnije klupsko natjecanje. Bilo je to u sezoni 2015./2016. Upravo je u toj sezoni Dinamo imao najbolji nastup u Ligi prvaka.

Pod Mamićevim vodstvom Dinamo je u prvom kolu natjecanja po skupinama napravio veliko iznenađenje pobijedivši Arsenal u Zagrebu. To je jedina pobjeda Dinama u Ligi prvaka u posljednja četiri nastupa.

Napad na Ligu prvaka

Modri su u skupini odigrali još dvije vrlo dobre utakmice protiv tada jakog Olympiacosa, u kojima su tijesno poraženi i naposljetku ipak nisu izborili treće mjesto i nastavak natjecanja u Europskoj ligi. No, Dinamo je, realno, ostavio dobar dojam u Ligi prvaka, za razliku od nekih prijašnjih sezona kada je listom doživljavao visoke poraze.

Završena Dinamova europska bajka: Benfica slavila tek nakon produžetaka! Jonas (Foto: AFP) Jonas (Foto: AFP)

Dakle, neprijeporno je da Mamić ima podosta upravljačkog i trenerskog iskustva te da bi mogao biti od pomoći Modrima, napose glavnom treneru Nenadu Bjelici. Ne zna se još točno koju bi funkciju Mamić obnašao, no pretpostavlja se da bi mogao zasjesti u fotelju sportskog direktor, a koju je dosad držao Marijan Vlak.

Bjelica ne mora strahovati, ali...

Bjelica ne mora strahovati, Zoran Mamić (zasad) ne puca na njegovu poziciju, no mogao bi biti Dinamov osigurač ako Bjelica u međuvremenu dobije neku "nemoralnu" ponudu i odluči napustiti Modre.

Spekulira se da je jedan od Mamićevih motiva za povratak u Hrvatsku taj što se želi što bolje pripremiti za spomenute sudske postupke. Jasno je da će mu biti osjetno lakše pripremati se u Zagrebu nego u inozemstvu.

Spekulira se da bi još jedan značajan motiv mogao biti i taj što njegov brat Zdravko Mamić, kojeg se i dalje smatra glavnim čovjekom Dinama, iako formalno više nije u Dinamu i nalazi se u bjekstvu u Bosni i Hercegovini, želi imati u klubu čovjeka od najvećeg povjerenja.

Sukobi i naprasni odlazak Mamićevih bivših bliskih suradnika

U posljednje vrijeme u Dinamu se dogodilo nekoliko iznenađujućih sukoba i odlazaka s visokih funkcija. Najprije je iz kluba naprasno potjeran bivši direktor Dinama Tomislav Svetina, koji je u međuvremenu postao predsjednik Zagrebačkog nogometnog saveza, pobijedivši u izravnom obračunu Dinamova kandidata Peru Karatovića.

Poslije toga je iz Nadzornog odbora izbačen Ognjen Naglić, nakon što se na Skupštini kluba početkom godine iznenađujuće kritički osvrnuo na metode upravljanja u Maksimiru, a kruže i još službeno nepotvrđene glasine da je iz kluba otišao i Tomislav Marčinko, donedavni direktor za odnose s javnošću.

Brat bratu ipak najviše vjeruje

Sva trojica godinama su bili vjerni vojnici kluba i bliski suradnici Zdravka Mamića, a onda je očito došlo sukoba i razlaza po različitim točkama.

Drugim riječima rečeno, situacija se zaoštrava na svim poljima, a u isto vrijeme Zdravko Mamić očito sve manje vjeruje nekoć bliskim suradnicima, koji u posljednje vrijeme sve više okreću leđa dojučerašnjem neprikosnovenom šefu maksimirskog kluba.

Da se malo našalimo, čini se da su miševi podigli glave i sve više grickaju nagriženi trup moćnog carskog broda, koji se opasno njiše na visokim valovima, ali još uvijek uspješno odolijeva neverama i olujama.

Zoran Mamić, kao čovjek od najvećeg povjerenja još uvijek glavnog šefa Modrih, trebao bi zakrpati rupe koje su se pojavile i vratiti stabilnost na upravljačkoj razini. Prevedeno, brat bratu ipak najviše vjeruje.

 


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider