Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
po sedmi put!

VIDEO Lionel Messi osvojio svoju sedmu Zlatnu loptu! Lewandowski dobio novu nagradu, Ronaldo tek šesti!

Lionel Messi osvojio je Zlatnu loptu za 2021. godinu.

Nakon što se prošle godine nije održala niti se nagrada dodjeljivala zbog pandemije, Ballon d'Or ili Zlatna lopta, dobila je svog novog laureata. To je Lionel Messi koji je slavio ispred drugoplasiranog Roberta Lewandowskog.

Na trećem je mjestu po broju glasova bio Jorginho, koji je osvojio i Euro i Ligu prvaka, ali očito nije uvjerio većinu kako je bio najzaslužniji za te trofeje s Chelseajem i Italijom.

Četvrti je po broju glasova bio Realov Karim Benzema, a peti Ngolo Kante iz Chelseaja. Pobjednik iz 2018. Luka Modrić je kao jedini hrvatski nogometaš na glasanju bio na 29. mjestu. Luka je i dalje jedini nogometaš na svijetu koji je u posljednjih 13 godina poremetio vladavinu Messija i Ronalda.

Sedmi naslov za Messija

Messiju je to sedmi naslov najboljeg na svijetu (2009., 2010., 2011., 2012., 2015., 2019. i 2021.), drugi uzastopni čime je povećao razliku ispred Cristiana Ronalda koji je pet puta bio laureat. Ove godine Cristiano Ronaldo je bio tek šesti po broju glasova.

Recimo i kako su dobitnike birali kapetani izbornici reprezentacija te 50 odabranih novinara iz cijelog svijeta. U glasanju se uzimaju u obzir brojni kriteriji, poput važnosti osvojenih trofeja, osobnog učinka nogometaša  broja golova i asistencija), utjecaja na momčad, osobine vođe i slično. 

Odveo Argentinu do toliko željenog naslova

Argentinac je ove godine napokon donio Argentini veliki trofej, prvi nakon sad već davne 1993. godine. Messi je kao kapetan odveo Argentinu do naslova prvaka Južne Amerike i to baš kod najvećeg rivala Brazila.

Messi je proglašen najboljim igračem Copa Americe na kojoj je dijelio titulu najboljeg strijelca s četiri pogotka, no dodao je još pet asistencija. U Barceloni momčadski nije imao uspješnu sezonu, no i u takvoj je situaciji s 30 pogodaka bio najbolji strijelac La Lige s čak sedam golova više od Luisa Suareza i Karima Benzeme.

Lewandowski dobio utješnu nagradu

Robert Lewandowski je bio drugi najveći favorit, no morao se zadovoljiti tek novom nagradom predviđenom za najboljeg napadača godine. To je jedna od dvije nove kategorije na ovoj dodjeli, a druga je ona za najbolji klub koju je dobio Chelsea.

Napadač Bayerna tako ipak ne odlazi praznih ruku iz Pariza, a svoju je nagradu za najboljeg napadača zaslužio nakon što je srušio rekord legendarnog Gerda Mullera koji je dosad imao najviše postignutih pogodaka za Bayern u jednoj sezoni.

Tko je trebao osvojiti Zlatnu loptu za 2021. godinu?

Ukupno glasova:

Donnarumma najbolji vratar

Vratar PSG-a i talijanske reprezentacije Gianluigi Donnarumma osvojio je nagradu za najboljeg vratara u godini nazvanu po legendarnom ruskom vrataru Lavu Jašinu, inače jedinom vrataru koji se okitio naslovom najboljeg nogometaša svijeta (1963. godine).

Jedna od velikih nadolazećih zvijezda Barcelone, Pedri osvojio je nagradu Kopa koja se dodjeljuje najboljem mladom nogometašu (U-21) u protekloj godini.

Španjolka Alexia Putellas iz Barcelone dobitnica je nagrade za najbolju nogometašicu godine.

Prvih 10 nogometaša u izboru za Zlatnu loptu:

1. Lionel Messi (ARG/FC Barcelona/PSG)

2. Robert Lewandowski (POL/Bayern)

3. Jorginho (ITA/Chelsea)

4. Karim Benzema (FRA/Real Madrid)

5. N'golo Kanté (FRA/Chelsea)

6. Cristiano Ronaldo (POR/Juventus,Manchester United)

7. Mohamed Salah (EGI/Liverpool)

8. Kevin De Bruyne (BEL/Manchester City)

9. Kylian Mbappé (FRA/Paris SG)

10. Gianluigi Donnarumma (ITA/Milan,Paris SG)

 

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider