Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Raspad sistema u Realu

Zidane sve predvidio, najveći krivac oštri sablju: Dugačka lista za odstrel, Modrić najsigurniji

Real je doživio katastrofu i netko će morati snositi posljedice za fijasko od sezone...

Galerija Modrić i Zidane u zagrljaju (Foto: AFP) Vinicius Junior (Foto: AFP) Slavlje igrača Ajaxa (Foto: AFP) +4 David Neres, Luka Modrić i Thibaut Courtois (Foto: AFP)

Kraljevi su potučeni do nogu, Kopljanici slave veliku pobjedu (4:1) usred Madrida. Ziyech, Tadić, Neres, De Jong, De Ligt, Schöne... kreirali su povijest. Mlađahni Ajax održao je sat nogometa aktualnom prvaku Europe, trostrukom uzastopnom osvajaču Lige prvaka. Slavi se u Amsterdamu, slavi se i u Barceloni.

Kada je Real izvukao Ajax, katalonski mediji otvoreno su se nadali da će njihov budući igrač i nova velika nada nizozemskog nogometa Frankie de Jong doći glave Kraljeve. De Jong im je uslišio molitve, odigrao je odličnu utakmicu i nagovijestio da će biti veliko Barcelonino pojačanje.

Nakon što je Barca isprebijala Real u dvjema uzastopnim utakmicama i nakon 87 godina povela u međusobnim ogledima, sinoć je i njezina buduća zvijezda očistila pod demoraliziranim Kraljevima. Madriđani pate i plaču, a to je najfinija glazba za katalonske uši.

Kraj šampionske generacije

Bila je to jednosmjerna utakmica, već u početnoj fazi bilo je vidljivo da bi Real mogao završiti u nokautu. Nakon što je Ajax poveo, Kraljevi su se vidno pogubili, do kraja utakmice izgledali su kao razbijena vojska. Raspad linija bio je očigledan.

Sergio Ramos (Foto: AFP) Navijači Ajaxa ismijali kapetana Reala zbog poteza iz prve utakmice: "Hvala ti, Ramos" divider

Puno, previše početničkih pogrešaka, taktičkog nereda, nepovezanosti, a najmanje momčadskog duha. Koliko su dekoncentrirani bili, najbolje govori onaj nevjerojatni nesporazum Modrića i Benzeme kada su sami išli prema vratima Ajaxa.

Igrači Reala kao da su jedva čekali da sudac odsvira kraj. Čini se da im je i na neki način laknulo, jer konačno su se riješili teškog tereta obrane naslova prvaka Europe, koji očito nisu mogli više nositi. Ovo je definitivni kraj šampionske generacije koja će ostati upamćena po povijesnim uspjesima (četiri Lige prvaka u pet godina, tri uzastopne), no dalje nije išlo, dali su što su imali i mogli.

Raspad sistema

Ajax je na brutalan način dovršio raspad Realova sistema koji je započeo davno prije Barcinih pljusaka. To su bile samo posljedice, uzroci su puno dublji. Sve je zapravo započelo još ljetos, nedugo nakon finala Lige prvaka u Kijevu, kada je Zinedine Zidane donio, pokazalo se, ispravnu odluku da napusti zlaćani kraljevski brod. Francuz je sve predvidio.

Još uvijek je Realov brod bliještio na pučini, ali unutrašnjost je načela korozija, dobrano je natruo i trebao je totalni remont. Florentino Perez nije bio tog mišljenja. Umjesto da prione obnovi istrošenog trupa i barem pokuša osvježiti brodicu, Perez je proširio rupe teško razumljivom potezima.

Frankie de Jong (Screenshot Twitter) Ajaxovo čudo od djeteta izvrtjelo Modrića i bacalo igrače Reala po travnjaku divider

Digao je rampu najboljem igraču i najvećoj zvijezdi kluba Cristianu Ronaldu, što se i može opravdati jer je Portugalac po tko zna koji put tražio golemo povećanje plaće, a nije baš u cvijetu mladosti, no Perez se ne može oprati od toga da nije nabavio adekvatna pojačanja. Mislio je da nisu potrebna, da još uvijek ima neiskorištenih unutrašnjih rezervi. Predsjednik Reala išao je iz pogreške u pogrešku i ovakav završetak priče bio je neminovan.

Perezove zablude

Perez nije na vrijeme shvatio da Gareth Bale i posebice Karim Benzema ne mogu nadomjestiti golgeterski učinak portugalskog stroja za golove. Neuspjeli pokušaj s Viniciusom da preko noći uskoči u Ronaldove kopačke samo je dobar pokazatelj stanja očaja u koji je Real zapao. Jer što je drugo nego očajni vapaj vjerovati da 19-godišnji mladić, potpuno nedokazan i očito nedorađen, može na svojim nejakim plećima iznijeti uvijek nezasitne ambicije najvećeg kluba na svijetu.

Možda će moći, možda će jednog dana popraviti udarac i realizaciju. Međutim, u Realu nikada nije bilo dovoljno vremena, Real nikoga nije predugo čekao, pa teško da će i mladog Brazilca, koji jest hitar i dobar dribler, ali ima i puno nedostataka. Možda ih nikada neće popraviti u mjeri koju to zahtjeva igranje u Realu. Vidjet ćemo.

Mazroui spašava loptu (Screenshot) Potez mladog Marokanca početak čudesne akcije i golčine Tadića: Što su suci vidjeli, a mi nismo? divider

Poanta je da se Real nikada ili rijetko kad u povijesti oslanjao na nedokazane igrače. Kraljevi su u pravilu tražili gotove proizvode, pogotovo kad je riječ o strancima. Ako su i odlučili školovati neke mladce, bili su daleko od glavnih rola. I Vinicius je tako započeo sezonu, s namjerom da polako prikuplja minute, a onda je odjednom postao proklamirani spasitelj, nada koja bi mogla izvući Realova kola iz dubokog gliba.

Navijači krive predsjednika

Logično da nije moglo dobro završiti. Vinicius nije krivac, on je samo simbol pogrešne Perezove politike i loših procjena u zadnjih godinu dana. Ne u smislu da je loš igrač, nego da nije dozreo i da ne može biti nositelj velikih ambicija. Ronalda je mogla, i to eventualno, zamijeniti samo dokazana klasa. Ili više njih. Perez nije doveo nijednu. I zato je sinoć Bernabeuom opet grmjelo: „Perez, odlazi!“

Sezona bez osvojenog trofeja uvijek je bila i uvijek će biti fijasko za Real. Kad se debakl dogodi, netko na Santiago Bernabeuu mora platiti ceh. Iako su navijači gnjevni i smatraju da je predsjednik najveći krivac, što pokazuju i sve ankete, Perez neće dati ostavku. To je prilično sigurno, no da mu se ne bi dogodilo što i u prvom mandatu, kada je bio prisiljen otići, izvjesno je da će morati povući neke jake poteze i tako se pokušati oprati. Najveći krivac osluškuje navijačko bilo i oštri sablju.

Ogorčeni navijači Reala (Foto: AFP) Kaos na ulicama Madrida: Navijači Reala traže Perezovu ostavku i povratak Mourinha divider

S priličnom dozom sigurnosti može se reći da slijedi temeljito čišćenje svlačionice, a koje će započeti s trenerom. Santiago Solari dobio je svoju porciju uvreda na izlasku sa stadiona. Njemu nema spasa. Jose Mourinho u ovom je trenutku najveći kandidat za novog trenera.

Dugačka lista za odstrel, Modrić najsigurniji

Na listi za odstrel cijeli je niz psihički i fizičkih istrošenih igrača Kraljevskog kluba. Momčad je potrošena, posvađana, razdijeljena, senatori uglavnom više nemaju motiva, glad je nestala, a i veliko je pitanje mogu li uopće više pratiti tempo generacija koje dolaze?

Španjolski mediji odmah nakon utakmice počeli su raditi ankete, a pitanja uglavnom ovako glase: koga treba potjerati, a koga dovesti? Puno je onih čije akcije ne kotiraju dobro, Bale, Benzema, Marcelo i Kroos stoje u prvom redu, čak je i tek pridošli vratar Courtois pod žestokom paljbom, mnogi nisu zadovoljni njegovim izdanjima i misle da nije pojačanje za Real.

Hrvatski kapetan Luka Modrić jedan je od rijetkih koji dobiva prolaznu ocjenu. Ništa u Realu nije sigurno, ali Modrić bi trebao „preživjeti“ najavljenu sječu.

Može li Mourinho vratiti real na vrh sljedeće sezone?

Ukupno glasova:

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider