Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
ludilo kreće u rujnu

Sve što trebate znati o premijernom izdanju novog UEFA-ina natjecanja – Lige nacija!

Hrvatska će u premijernom izdanju Lige nacija igrati u skupini A4 protiv Engleske i Španjolske.

UEFA-ina Liga nacija - Liga A (Foto: Twitter) (Foto: Platforma X)

U Lausanni je u srijedu obavljen ždrijeb za Ligu nacija, novo UEFA-ino natjecanje koje će zamijeniti prijateljske utakmice. Hrvatska će zaigrati u najjačoj ligi (Liga A), a izvučena je u skupini A4, zajedno s Engleskom i Španjolskom.

Prvo izdanje Lige nacija bit će odigrano od rujna do studenog 2018. godine, poslije Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Hrvatska protiv Engleske i Španjolske

Uz Hrvatsku, među 12 najjačih europskih nacionalnih selekcija nalaze se još Njemačka, Portugal, Belgija, Španjolska, Francuska, Engleska, Švicarska, Italija, Poljska, Island i Nizozemska, a te su momčadi smještene u četiri skupine po tri reprezentacije.

Prema UEFA-inu koeficijentu, Hrvatska je bila 11. reprezentacija Lige A te je izvučena kao posljednja u trećem, najslabijem ''šeširu'' kod ždrijeba.

Iz prvog bubnja, najjačeg, Hrvatska je izvukla Španjolsku, a iz drugog pota Englesku. S po jednom reprezentacijom iz prva dva pota tvorimo skupinu iz koje će pobjednik ići na Final Four, a najlošiji u skupini ispast će u niži rang natjecanja (Ligu B).

Kako će izgledati natjecanje?

Pobjednici skupina borit će se na završnom turniru (polufinala, susret za treće mjesto, finale) u lipnju 2019. godine za naslov pobjednika Lige nacija, a posljednjeplasirane momčadi iz svake skupine ispast će u niži rang natjecanja, Ligu B.

U novom natjecanju sudjeluje ukupno 55 reprezentacija. U skupini B su Austrija, Wales, Rusija, Slovačka, Švedska, Ukrajina, Irska, Bosna i Herzegovina, Sjeverna Irska, Danska, Češka i Turska.

UEFA-ina Liga nacija - Liga B (Foto: Twitter) UEFA-ina Liga nacija - Liga B (Foto: Twitter) (Foto: Platforma X)

Ligu C čine: Mađarska, Rumunjska, Škotska, Slovenija, Grčka, Srbija, Albanija, Norveška, Crna Gora, Izrael, Bugarska, Finska, Cipar, Estonija i Litva.

UEFA-ina Liga nacija - Liga C (Foto: Twitter) UEFA-ina Liga nacija - Liga C (Foto: Twitter) (Foto: Platforma X)

U najslabijoj D ligi nalaze se Azerbejdžan, Makedonija, Bjelorusija, Gruzija, Armenija, Latvija, Farski Otoci, Luksemburg, Kazahstan, Moldavija, Lihtenštajn, Malta, Andora, Kosovo, San Marino i Gibraltar.

UEFA-ina Liga nacija - Liga D (Foto: Twitter) UEFA-ina Liga nacija - Liga D (Foto: Twitter) (Foto: Platforma X)

Kako kroz Ligu nacija doći do Europskog prvenstva?

Utakmice Lige nacija igrat će se u šest kola, po dva kola u rujnu, listopadu i studenom iduće godine. Osim što će iz kalendara istisnuti pripremne utakmice, Liga nacija utjecat će na kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2020. godine.

Kvalifikacije za EURO odigrat će se u pet termina tijekom 2019. godine, a 55 reprezentacija bit će raspoređeno u 10 skupina. U pet skupina bit će smješteno po šest ekipa, a u preostalih pet skupina po pet reprezentacija. Pobjednici i drugoplasirani iz svake skupine izborit će direktan plasman na EURO 2020. Tako ćemo dobiti 20 od 24 sudionika završnog turnira.

Preostala četiri mjesta popunit će reprezentacije iz Lige nacija, i to u dodatnim kvalifikacijama u kojima će sudjelovati 16 reprezentacija, po četiri iz svake Lige. Tako bi svaki od četiri razreda trebao dati po jednu reprezentaciju za EURO 2020. Mjesta u dodatnim kvalifikacijama rezervirana su za pobjednike skupina unutar svakog od četiri razreda.

Četiri pobjednika grupa svake lige jednokružno igraju polufinale i finale, odnosno “final four”. Domaćina polufinala odredit će plasman u grupama, a domaćin finala odredit će se ždrijebom. Te utakmice igraju se u ožujku 2020. godine, odnosno tri mjeseca prije početka Europskog prvenstva.

Ako su pobjednici skupina već izborili EP kroz kvalifikacije, onda će u doigravanje sljedeća reprezentacija po renkingu unutar svakog od pojedinih razreda. Ako, recimo, u ligi A više nema reprezentacija kojima bi se mogao popuniti play-off, ta mjesta popunit će momčad iz sljedeće lige.

Skupine Uefine Lige nacija

Skupine Lige A:
skupina 1 - Nizozemska, Francuska, Njemačka
skupina 2 - Island, Švicarska, Belgija
skupina 3 - Poljska, Italija, Portugal
skupina 4 - HRVATSKA, Engleska, Španjolska

Skupine Lige B:
skupina 1 - Slovačka, Ukrajina, Češka
skupina 2 - Rusija, Švedska, Turska
skupina 3 - Austrija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Irska
skupina 4 - Wales, Irska, Danska

Skupine Lige C:
skupina 1 - Škotska, Albanija, Izrael
skupina 2 - Mađarska, Grčka, Finska, Estonija
skupina 3 - Slovenija, Norveška, Bugarska, Cipar
skupina 4 - Rumunjska, Srbija, Crna Gora, Litva

Skupine Lige D:
skupina 1 - Gruzija, Latvija, Kazahstan, Andora
skupina 2 - Bjelorusija, Luksemburg, Moldavija, San Marino
skupina 3 - Azerbajdžan, Farski Otoci, Malta, Kosovo
skupina 4 - Makedonija, Armenija, Lihtenštajn, Gibraltar


Termini igranja -
1. i 2. kolo: 6-11. rujna 2018.
3. i 4. kolo: 11-16. listopada 2018.
5. i 6. kolo: 15-20. studenoga 2018.

Završni turnir: 5-9. lipnja 2019.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider