Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
matematičar izračunao

Brojke iza ždrijeba LP-a: Poznate su točne šanse za svaki mogući par osmine finala

Ples kuglica uvijek je lutrija, ali šanse za svaki par mogu se izraziti u brojkama.

Ždrijeb Lige prvaka (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Grupna faza Lige prvaka je gotova; klubovi koji su izborili osminu finala čekaju ždrijeb, koji je na rasporedu u ponedjeljak 17. prosinca u 12 sati.

U osmini finala ne mogu igrati klubovi iz iste države i iste skupine. Prema tim parametrima španjolski matematičar i nogometni statističar Fran Martinez, čije izračune prenose mnogi europski mediji, izračunao je točne šanse za svaki mogući par.

Tko je nogometaš koji nije igrao protiv Dinama zbog tetovaže četničkog zločinca? Ognjen Vranješ (Foto: AFP) Ognjen Vranješ (Foto: AFP) Bruno Petković i Ognjen Vranješ (Foto: AFP) +2 Ognjen Vranješ u dresu AEK-a (Foto: AFP)

Najizgledniji je okršaj Manchester Cityja i Atletico Madrida, za koji postoji 28,81 posto šanse. Atletico ne može izvući tri, a Manchester City čak četiri kluba iz pota nenositelja.

Zbog toga Građani imaju najuži krug mogućih protivnika: tek je nešto manja mogućnost da će izvući Schalke, a iznad 20 posto je i mogućnost njihova okršaja s Romom. Najmanja je mogućnost da će izvući Ajax – 19,98 posto.

Repriza prošlosezonskog finala Real Madrid – Liverpool je na 17,19 posto. Mogućnost izravnog okršaja Dejana Lovrena i Marija Mandžukića je na 16,62 posto. Najmanja je mogućnost za okršaj Ajaxa i Porta – svega 11,75 posto.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li ples kuglica u Nyonu pratiti ove kalkulacije. Sve kombinacije pogledajte u tablici u nastavku.

Gledajte UEFA Ligu prvaka samo na A1 TV-u

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider