Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nogometni običaji

Pitanje za znalce: Zašto Borussia Dortmund ima dvije zvijezde iznad grba na dresu?

Mnogi klubovi imaju zvijezde iznad grbova na dresu, no razlozi i kriteriji za njihovo postavljanje razlikuju se ovisno o ligi, zemlji, kontinentu…

Grb Borussije Dortmund (Foto: Afp)

Borussia Dortmund sinoć se treći put u povijesti plasirala u finale Lige prvaka. Zasad je jednom osvojila (1997.) i jednom izgubila u finalu (2013.). Uz to, Dortmunđani su osam puta osvajali njemačko prvenstvo, no na dresu iznad grba imaju dvije zvjezdice? Znate li zašto?

Juventus uveo običaj

Mnogi europski i svjetski klubovi, pa i reprezentacije, imaju zvijezde iznad grbova. Njihova prisutnost obilježava broj osvojenih trofeja, bilo na klupskoj ili reprezentativnoj razini, a taj običaj vuče korijene iz Italije.

Nico Schlotterbeck VIDEO Stoper Dortmunda u ludom slavlju umalo ostao bez finala Lige prvaka i Europskog prvenstva divider

Godine 1958. Juventus je osvojio svoj deseti naslov prvaka Italije i odlučio je to na neki način obilježiti. Tada se rodila ideja sa zvijezdom iznad grba.

Boca puna zvjezdica

Argentinski velikan Boca Juniors, jedan od najuspješnijih klubova u Južnoj Americi, unutar grba stavlja zvijezdu za svaki važniji trofej. Kriteriji za ovu tradiciju, međutim, variraju ovisno o zemlji, kontinentu, važnosti osvojenih trofeja...

Baby Lasagna Hrvatska u euforiji: Znate li što se dogodilo kad su Talijani zadnji put pobijedili na Eurosongu? divider

U Italiji se, primjerice, stavljaju zvijezde za svako deseto osvojeno prvenstvo. Juventus ih ima već tri iznad grba, a Inter je ove sezone osvojio 20. scudetto i dobit će drugu zvijezdu.

Marseille jedini u Francuskoj

Takvog običaja, primjerice, nema u Španjolskoj, Engleskoj i Francuskoj. Olympique de Marseille, na primjer, stavio je jednu zvijezdu na svoj grb obilježavajući osvajanje Lige prvaka 1993. Marseille je zasad jedini francuski klub kojem je to uspjelo.

Richards i Carragher Joško Gvardiol nije jedini Hrvat koji je nasmijao cijelu ekipu najpopularnije emisije o Ligi prvaka divider

U Njemačkoj je opet običaj drukčiji. Zvjezdice se dodjeljuju momčadima koje su osvojile 3, 5, 10 i 20 naslova od osnivanja Bundeslige 1963.

Bayern nedodirljiv

Dakle, jedna se dodjeljuje klubovima koji su osvojili tri prvenstva, dvije za one koji imaju pet naslova, tri za deset, a četiri za one koji se mogu pohvaliti s najmanje 20 naslova prvaka.

Bayern je došao do 30. Bundeslige pa mu je dopuštena i peta. Bavarci imaju čak 32 Bundesllige. Na drugoj krajnosti su Werder, (četiri Bundeslige), HSV (tri) i Stuttgart (tri). Oni imaju po jednu zvijezdu.

Dvije Borussije po dvije zvjezdice

Borussia Mönchengladbach i Borussia Dortmund imaju po dvije zvijezde  na svom grbu s pet osvojenih Bundesliga. Borussia Dortmund osvajala je Bundesligu 1995., 1996, 2002., 2011. i 2012.

Također je osvojila još tri njemačka prvenstva (1956., 1957. i 1963.), natjecanja koja su prethodila Bundesligi, ali Njemački nogometni savez ih ne ubraja u službenu statistiku po pitanju stavljanja zvijezda.

Bayern, Borussia Dortmund i HSV jedina su tri njemačka kluba koja su osvajala naslov prvaka Europe, no to su dostignuće u Njemačkoj ne obilježava postavljanjem zvjezdica.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider