Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Trofeji protiv gledanosti

Začuđujući fenomen: Evo u čemu je Barca potukla Real do nogu - slično kao Hajduk Dinamo

Utakmice Barcelone ove sezone u La Ligi bile su daleko najgledanije u Španjolskoj…

Barcelona - Real Madrid

Španjolska La Liga prekinula je trend pada gledanosti putem malih ekrana. Utakmice španjolske elitne lige privukle su 26% gledatelja i 52% udjela u odnosu na prethodnu sezonu i nalaze se na razinama vrlo sličnim onima iz sezone 2019./2020.

gol expired Lewandowskom slobodni papiri, Bayern pronašao novu zvijezdu divider

Prema tv mrežama, Movistarov glavni kanal - Movistar La Liga, u 2022. (do danas) u prosjeku ima svoj najbolji povijesni godišnji prosjek, a GOL uspijeva premašiti 1% udjela gledanosti. Kanal u vlasništvu Mediaproa pretrpio je pad u ukupnom broju gledatelja u odnosu na prošlu sezonu (598.000 u odnosu na 642.000) unatoč tome što mu se udjel gledanosti povećao. 

Mladi ipak gledaju nogomet

Najviše nogometa konzumiraju gledatelji stariji od 45 godina, kako u dobi od 45 do 64 godine tako i stariji od 65 godina. Dobna skupina s najvećim 'udjelom' je ona između 13 i 24 godine, koji iznosi 3,7. Dobra vijest za one koji ističu da nogomet prestaje zanimati najmlađe.

Aluzija je to na predsjednika Real Madrida Florentina Pereza, koji je akciju pokretanja zasad neuspjelog projekta Superlige opravdavao djelomično i time da pada zanimanje mladih za nogomet i da stoga treba nešto promijeniti.

Karim Benzema Pogledajte kako je izgledao prvi susret Benzeme i Mbappea nakon "izdaje" Reala divider

Svi ovi podaci proizvedeni su u kontekstu manje televizijske potrošnje. Prema analizi Gece, španjolske konzultantske tvrtke specijalizirane za procjenu gledanosti audiovizualnih sadržaja, dosadašnja 2022. označava godišnji minimum u minutama televizijske potrošnje po gledatelju od 1992. godine (192 minute).

Barca potukla Real do nogu

Od 20 najgledanijih utakmica u La Ligi niti jedna nije emitirana besplatno. Sve ih je prenosio Movistar. Kako se moglo i očekivati, dva ligaška El Clasica vode na ljestvici gledanosti.

Barcelonina pobjeda nad Realom od 4:0 na Bernabeuu, s prosjekom od 1.775.000, bila je utakmica s najviše gledatelja. Realova pobjeda od 3:1 na Camp Nouu imala je nešto manju publiku po broju gledatelja (1.630.000), ali je vodeća po udjelu (14,4% u odnosu na 10,9%).

Thibaut Courtois Skandal u Madridu: Realov junak totalno razbjesnio navijače Atletica, predsjednik pozvao na "kramp i lopatu" divider

Sljedeće tri utakmice po gledanosti su Barça - Sevilla, Barça - Valencia i Sevilla - Barça. Barcelona je, dakle, u svih pet najgledanijih utakmica sezone. Tek na šestom i sedmom mjestu su dva madridska derbija.

Još jedan podatak koji sugerira da se u protekloj sezoni u Španjolskoj najviše gledala Barcelona, i to unatoč tomu što je katalonski div upao u veliku krizu i nije bio u ozbiljnoj konkurenciji za naslov prvaka.

Hajduk kao Barca, Dinamo kao Real

Od 20 najgledanijih utakmica La Lige u čak 15 je sudjelovala Barcelona, dok je Real participirao samo u sedam, a Madriđani su osvojili prvenstvo. Nema sumnje, Barca je po gledanosti potukla Real do nogu, iako je imala rezultatski prilično lošu sezonu za njezine standarde.

Sličan fenomen imamo i u Hrvatskoj. Hajduk je po gledanosti na tribinama deklasirao Dinamo i cijelu Prvu HNL. Takav je trend već godinama, iako su Bijeli rezultatski daleko ispod Modrih.

Može li Hajduk sljedeće sezone i do naslova prvaka?

Ukupno glasova:

Bilo bi zanimljivo vidjeti kako stoje stvari po pitanju gledanosti na malim ekranima. Prema našim neslužbenim informacijama, Hajduk je i tu daleko najgledaniji.

Dakle, Hajduk po pitanju trofeja i gledanosti ove sezone kao Barca, a Dinamo kao Real. Još jedan dokaz da uspjesi na terenu ne moraju imati veze s gledanošću i popularnošću među ljubiteljima nogometa.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider