Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
veliko istraživanje

Vrijednost igrača rapidno pada, milijarde su u igri: Man City i Barca najveći gubitnici; mali klubovi najmanji, ali…

Vrijednost igrača pada vrlo brzo u ovakvom stanju, pokazuje najnovije istraživanje Centra za sportske studije.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Pandemija koronavirusa paralizirala je svijet sporta, a jedna od posljedica zasigurno će biti smanjenje astronomskih odšteta za nogometne transfere.

Međunarodni centar za sportske studije (CIES) uhvatio se te problematike u svojem posljednjem istraživanju. Koristeći svoje algoritme, izračunali su koliko bi pala vrijednost igrača ako se nogomet ne bi igrao do 30. lipnja i ako se dotad ne bi produživali ugovori. Takav scenarij uopće nije nemoguć jer bi se, prema novim planovima, sezone mogle dovršavati tijekom ljeta.

gol expired Novi plan UEFA-e: Prvenstva i Liga prvaka će se završiti, čeka nas najluđe ljeto divider

Prema računici CIES-a, u pet najjačih europskih liga u takvom bi scenariju ukupan pad vrijednosti igrača bio bi čak 9,3 milijarde eura ili 28,4 posto. Vrijednost tih igrača prije korone, do 11. ožujka, bila je procijenjena na 32,7 milijardi eura.

Francuski velikan najviše gubi u postotku

U postotku bi najviše izgubio Olympique Marseille, čija momčad bi izgubila 37,9 posto svoje vrijednosti (s 256 na 159 milijuna eura). Odmah ispod njih je Inter s gubitkom od 35,7 posto, Hellas Verona izgubila bi 34,3, SPAL i Sheffield United po 34,2, a Bayern 33 posto ili 267 mlijuna eura.

gol expired Igrači Barcelone pristali na rezanje plaće, Messi javno prozvao "određene" klupske osobe: "Pokušali nas ocrniti" divider

U apsolutnom iznosu najveći gubitnici su Manchester City i Barcelona - Građani bi izgubili 412 milijuna eura vrijednosti, a Barcelona 366. Slijede Liverpool (353), Real Madrid (350), PSG (302)...

Francuski Brest pobjednik je ovog istraživanja jer bi trebao izgubiti najmanje u postotku - 16,7 posto vrijednosti, što iznosi 11 milijuna eura po čemu su četvrti. Prema projekcijama, najmanji gubitak u milijunima eura trebali bi zabilježiti Lecce (osam), Paderborn (devet) i Union Berlin (10). Lecceu taj gubitak iznosi 21,6 posto vrijednosti, Paderbornu 25, a Unionu 25,7.

Mali klubovi gube najmanje, ali koliko je to dobra vijest za njih?

Dakle, momčadi manjih klubova najmanje će izgubiti na vrijednosti, ali upitno je koliko su to dobre vijesti za njih jer ipak dobrim dijelom žive od TV prava i zarade od utakmica, a zasigurno imaju manje rezerve od velikana. Nijemci su tako procijenili da bi se 10-ak klubova, uglavnom manjih, iz prve i druge lige moglo naći u opasnosti od bankrota.

gol expired Zvijezda Cityja iskreno priznala: ''Ako prekinu ligu, bilo bi fer Liverpool proglasiti prvakom'' divider

Zbog toga postoji incijativa da se igraju utakmice bez navijača - tzv. Geisterspiele ili "utakmice duhova", kako bi klubovi barem zaradili od TV prava.

"Ako odbijete takve utakmice, ne moramo ni raspravljati hoće li sljedeće sezone u Bundesligi igrati 18 ili 20 klubova jer nećemo ni imati 20 klubova'', rekao je rekao je Christian Seifert, direktor DFL-a, poduzeća koje upravlja 1. i 2. Bundesligom.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider