Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kakva imena na obje strane

VIDEO Na današnji dan pao je jedan od najlegendarnijih golova u HNL-u: "Ajde, sad me mijenjaj!"

Tog 21. rujna 1993. na Poljudu su se sastali Hajduk i Croatia.

Milan Rapaić (Foto: Screenshot)

Na današnji dan prije 29 godina postignut je jedan od najlegendarnijih golova u HNL-u, kako zbog načina na koji se sve skupa odvilo tako i zbog popratne priče, a i važnosti utakmice.

Tog 21. rujna 1993. u petom kolu sezone 1993./1994. na Poljudu su se sastali Hajduk i Croatia.

Derbi je imao veliki značaj za obje strane, naročito za goste, zato što je bodovna razlika bila plus tri na strani domaćina. Naime, Splićani su trijumfima protiv Primorca, Pazinke i Osijeka, uz remi s Dubrovnikom, bili na 10 bodova, dok je Croatia prvenstvo otvorila loše, upisavši pobjede protiv Šibenika i Segeste, ali na Maksimiru su izgubili od Inkera te prije dolaska na Poljud remizirali s Varteksom.

Majstorija Računice

Početak derbija za Majstora s mora nije mogao biti bolji - već u šestoj minuti Mirsad Hibić zabio je za 1:0. Do izjednačenja su Modri stigli u 19. minuti, kada je autogol postigao Mario Osibov, ali samo četiri minute kasnije Dean Računica uhvatio je Dražena Ladića na krivoj nozi i iz slobodnjaka zabio za novo vodstvo Hajduka.

Od te 23., kada se Računica upisao u strijelce, prošlo je 50 minuta dok nije pao idući pogodak.

Jeličić zabio i dodatno zapalio atmosferu

Lopta se u 73. zakotrljala u splitskoj mreži, a strijelac je bio - Joško Jeličić nakon sjajnog proigravanja petom Gorana Vlaovića. Baš tog ljeta Jeličić je prešao iz Hajduka u Croatiju, bio je to najkontroverzniji transfer u tim prvim godinama HNL-a i već u prvom nastupu protiv kluba koji ga je igrački stvorio Jeličić se upisao u strijelce i burno proslavio pogodak s navijačima Modrih.

Da je završilo 2:2, nema sumnje da bi Jeličić bio glavni lik ovog kultnog derbija.

Rapaićeva golčina, trk prema Torcidi i poruka Kataliniću

No, tu je ulogu u konačnici ponio Milan Rapaić. Igrala se 81. minuta kada je trener Ivan Katalinić s klupe podigao Rapaića, mladića koji je mjesec dana ranije proslavio 20. rođendan. Uslijedilo je nezaboravnih 10-ak sekundi, Rapaić je uz aut-liniju primio loptu, prošao prvo Dževada Turkovića, zatim i Jeličića i onda fantastičnim udarcem ljevicom s više od 20 metara pogodio rašlje nemoćnog Ladića.

I nakon što je zabio, Rapaić nije zaustavio svoj trk, već je odjurio prema Torcidi na Sjeveru. Nije to bilo sve bitno oko ove golčine, jer kad se Rapaić vraćao sa suigračima na svoju polovicu, treneru Kataliniću je dobacio: "Ajde, sad me mijenjaj!"

Rapaić je bio ljutit na Katalinića jer se nije našao u početnoj postavi, a kako je vrijeme odmicalo i približavao se kraj utakmice, nervoza je kod njega bila sve veća jer je bio svjestan da će dobiti minornu minutažu. Sav taj bijes, kako je sam kasnije priznao, iskalio je u tom neobranjivom šutu ljevicom, udarcu koji Ladić nije imao šanse zaustaviti. Stoga je Kataliniću onako mladenački drsko i bezobrazno poručio da ga mijenja nakon što je dao taj gol za 3:2.

Trener Hajduka nije mu to zamjerio, bilo mu je u tim trenucima to simpatično, a Rapaić je ostao u igri do kraja i napravio više od pola posla kod četvrtog pogotka Splićana. Uklizao je pored aut-linije, osvojio loptu, prošao po lijevoj strani i ubacio u peterac, gdje se Ivica Mornar naklonio i glavom poentirao za konačna 4:2.

21. rujna 1993.: Hajduk - Croatia 4:2

Strijelci: 1:0 (Hibić 6'), 1:1 (Osibov-ag 19'), 2:1 (Računica 23'), 2:2 (Jeličić 73'), 3:2 (Rapaić 81'), 4:2 (Mornar 86')

HAJDUK: Mihačić, Vladislavić, Osibov, Španjić, Hibić, Pralija (od 65. Balajić), Andrijašević (od 81. Rapaić), Miše, Računica, Mornar, Kozniku

CROATIA: Ladić, Turković, Panadić, Živković (od 46. Adžić), Ištvanić, Lesjak, Halilović, Novaković, Jeličić, Vlaović, Cvitanović

*Rapaićevu golčinu pogledajte od 13:50

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider