Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Rani izlaz

Velike svote propuštene: Zarada HNS-a na Euru 2024 deseterostruko manja nego na Mundijalima

Hrvatska reprezentacija je eliminacijom u grupnoj fazi propustila

Hrvatska (Foto: Afp)

Hrvatska nogometna reprezentacija ispala je iz grupne faze Europskog prvenstva u Njemačkoj, čime je izgubila priliku za značajnu zaradu iz nagradnog fonda od ukupno 331 milijun eura.

Iako je fond ostao isti kao na prošlom turniru 2021., inflacija koja je nastupila u međuvremenu smanjila je stvarnu vrijednost tih nagrada, a UEFA je odlučila da neće povećavati iznose.

Jedan od glavnih razloga za zadržavanje istog nagradnog fonda je veliko povećanje sredstava u Ligi prvaka i drugim klupskim natjecanjima, kao i brzi rast ženskog nogometa, koji se sve više širi posljednjih godina.

Koliko je zaradio HNS?

Ove godine, reprezentacije su imale iste financijske mogućnosti kao i 2021. godine, kada je europski prvak Italija osvojio maksimalnih 28,25 milijuna eura zahvaljujući sedam pobjeda – tri u grupnoj fazi i četiri u nokaut fazi.

Hrvatska je ove godine zaradila milijun eura za dva boda iz tri utakmice u grupi B. Plasman na završni turnir donio je 9,25 milijuna eura, tako da je ukupna zarada Hrvatskog nogometnog saveza bila 10,25 milijuna eura.

Da su prošli u osminu finala, Hrvatska bi zaradila dodatna dva milijuna eura, dok bi četvrtfinale donijelo još dva i pol milijuna eura. Polufinale vrijedi četiri milijuna eura, dok finale donosi pet milijuna eura za poraženog i osam milijuna eura za prvaka Europe.

Rast nagradnih fondova kroz godine

Uspoređujući sadašnji nagradni fond s prethodnim, najveći porast dogodio se 2016. godine kada je u Francuskoj prvi put sudjelovalo 24 reprezentacije na završnom turniru.

Tada je podijeljeno 301 milijun eura, dok je 2012. u Poljskoj i Ukrajini, sa 16 ekipa, podijeljeno 196 milijuna eura. Hrvatska je prvi nastup imala 1996. u Engleskoj kada je izborila četvrtfinale i sudionici su podijelili samo 57 milijuna eura.

Najbolja usporedba za Hrvatsku je zarada s dva posljednja Mundijala u Rusiji i Kataru. Na tim turnirima, izabranici Zlatka Dalića donijeli su u blagajnu HNS-a više od 100 milijuna eura, čime ovogodišnjih 10 milijuna eura iz Njemačke djeluje relativno skromno, dodatno smanjenom inflacijom.

Domaćinstvo se isplati

Analitičari platforme Freedom24 procjenjuju da će Njemačka zaraditi više od dvije milijarde eura:

"Očekuje se da će njemačko gospodarstvo ove godine rasti za oko 0,3 posto, što je sporije u usporedbi s drugim velikim industrijaliziranim zemljama, no prvenstvo bi moglo pružiti kratkoročni poticaj sektorima povezanim s turizmom i uslugama.

Njemačka će uprihodovati više od dvije milijarde eura, pri čemu će turizam i ugostiteljstvo najviše doprinijeti," navodi se u analizi.

Pedro Lima i Luka Jelenić VIDEO Osijek juri na Botov pogon: U jednom danu službeno predstavili četiri pojačanja divider

Gruzija Susjedi nakon tri dana čekanja ostali bez osmine finala Eura: Debitant izveo senzaciju i preoteo im mjesto divider

Dragan Stojković Piksi Srbi pet sati bili "zarobljeni" na aerodromu, Piksi žestoko odbrusio novinarima: "Ovo ste čekali, izvolite, pljujte" divider

Standings provided by Sofascore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider