Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Hrvatski korijeni

EKSKLUZIVNO Velika nada Njemačke na meti HNS-a i Hajduka: "Pokazali su interes, ali sutra je finale Svjetskog prvenstva"

U subotu u 13 sati na programu je finale Svjetskog prvenstva U-17, koje se igra u Indoneziji, a sastaju se Njemačka i Francuska. U njemačkoj momčadi s velikim uspjehom nastupa Robert Ramšak, napadač slovensko-hrvatskih korijena. Uoči finala porazgovarali smo s njegovim ocem Kristijanom, koji se nalazi u Indoneziji...

Robert i Kristijan Ramšak (Foto: Afp)

"Halo, Indonezija! Kako sin, rasni strijelac i finalist U-17 Svjetskog prvenstva“, okrenuli smo broj Kristijana Ramšaka i našalili se u stilu Sir Olivera.

Leo Messi Euforija oko Lea Messija i dalje traje: Inter Miami zabilježio nezapamćenu navalu na sezonske ulaznice divider

„Nemojte me samo i vi prevesti u Hrvata. Vidim da me u Hrvatskoj već neki tako oslovljavaju, ha, ha, ha…“, ispalio je naš sugovornik, koji nije Hrvat, ali jest hrvatski zet.

Riječ je o ocu mladog Bayernovog napadača i njemačkog U-17 reprezentativca Roberta Ramšaka, koji bi sutra trebao upisati nastup u finalu Svjetskog prvenstva koje se igra u indonezijskom Surakartu, poznatijem kao Solo.

Robert Ramšak: stroj za golove, velika nada Bayerna i Njemačke

Život piše romane, a jedno od boljih štiva ispisala je ekipa Nove TV i gol.hr-a na Svjetskom prvenstvu u Katru. Kao i uvijek na velikim natjecanjima, u Dohi smo se dobro provodili i sklopili brojna poznanstva.

Robert i Kristijan Ramšak Robert i Kristijan Ramšak (Foto: GOL.hr)

Vispreni i nadasve duhoviti kolega Vlado Boban upoznao se na jednom dugačkom šanku s tada stanovitim Kristijanom, Slovencem iz Maribora oženjenim za Hrvaticu. Obitelj Ramšak živi u Njemačkoj, točnije u Unterhachingu, predgrađu Münchena.

„Ah, kakvo iznenađenje! Kroz maglu vas se sjećam. A i vi mene, kažete. Pa, da bilo je veliko društvo, slavili smo hrvatske pobjede, malo se i popilo, pa tko bi to sve zapamtio, ha, ha, ha…“, našalio se simpatični Kristijan, koji je kolegi Bobanu u impozantnom baru na plaži pokraj hotela Vatrenih u Dohi, a koji je bio okupljalište hrvatskih navijača, ispričao da mu sin igra u mlađim selekcijama velikog Bayerna.

Bodrio Vatrene u Katru

„Mislim da bi moglo biti nešto od njega. Treneri kažu da je prilično talentiran“, skromno je tada kazao kolegi i dodao da mu sina pozivaju u njemačku reprezentaciju.

Godinu dana poslije Robert je dospio do finala Svjetskog prvenstva, a već se i okitio europskim zlatom u lipnju u Mađarskoj.

Stroj je za golove, postiže ih kao na traci, i u Bayernu i u njemačkoj reprezentaciji. Na Euru je s četiri pogotka podijelio Zlatnu kopačku s kolegom iz reprezentacije Parisom Brunnerom te Španjolcima Marcom Guiuom i Lamineom Yamalom, koji je u međuvremenu postao velika Barcina zvijezda.

Priprema za finale SP-a s Francuskom

Sreća da je kolega Boban uzeo Kristijanov broj telefona jer sin mu Robert postaje sve veća priča i jasno da nam je iznimno zanimljiv, i to iz više razloga.

Luka Hujber Teška ozljeda na utakmici Istre i Varaždina u prvoj minuti: Izgledalo je jako ružno divider

„Evo, kod nas je u Indoneziji sada 11 navečer. Robert je prije sat vremena otišao u krevet. Malo smo prošetali i popričali nakon večere. Osjeća se mirno i samouvjereno. Nema nikakve nervoze i stresa, potpuno je opušten. Njemačka momčad svjesna je svoje kvalitete i mirno čeka utakmicu. Nadamo se da će opet pobijediti Francuze“, priča Kristijan i dodaje da je na nogama cijela Njemačka, koja je prilično isfrustrirana i izmučena posljednjim posrtajima njemačkih nacionalnih selekcija, posebice seniora, koji nižu poraze kamo god se pojave.

"Finale Svjetskog U-17 prvenstva gledat će cijela Njemačka"

Konačno se pojavila generacija koja je osvjetlala obraz Nijemcima i koja bi u narednim godinama mogla vratiti Elf u svjetski vrh.

„Finale će biti udarni događaj dana, pa i tjedna. Ide izravan prijenos na televiziji i prognoze su da će utakmicu gledati jako puno ljudi. Čujem da u Solo stižu brojne poznate face njemačkog i svjetskog nogometa“, priča nam Kristijan, koji je inače iz Maribora, a supruga Dragica je Hrvatica.

Robert i Kristijan Ramšak Robert i Kristijan Ramšak (Foto: Afp)

„Potječe iz Livna, odnosno jednog sela u okolici“, nehajno nam je kazao.

„Kojeg?“ upitao sam i pomalo zbunio našeg sugovornika.

„Ma, ništa vam neće značiti. Priluke…“

Nisam se dao. Kako se supruga djevojački preziva? U tom selu ima dosta Dalića. Morao sam probati i gle čuda...

„Pa, kako ste pogodili, ha, ha, ha…“, zamucao je Kristijan vidno iznenađen i potom se glasno nasmijao.

"Supruga se preziva Dalić i dalja je rođakinja izbornika Dalića"

Ah, svijet je mali, a Livnjaka ima posvuda – od Aljaske do Australije, a kamoli da ih nema u Njemačkoj, Zagrebu ili Vinkovcima.

„Znam kamo sada idu aluzije, ali nemamo nikakav kontakt s izbornikom Dalićem. Nisam se s njim još upoznao. Nadam se da ću imati tu čast jednom prilikom. Koliko znam, moja supruga i on su u nekom daljem rodu. Nisam siguran, ali moguće je da Dalići potječu iz Priluke, pa su se raselili po okolici. Takva je neka priča.“

Robert i Kristijan Ramšak Robert i Kristijan Ramšak (Foto: GOL.hr)

Nastavali smo sa zezancijom. Eto, još jednog razloga zašto bi Robert mogao postati buduća udarna igla Vatrenih.

„A joj, ne mogu vam sad o tome pričati. Znam da je to vama Hrvatima zanimljivo, ali Njemačka igra finale SP-a i nije u redu da ja sad o tome razglabam. Nije fair. U ovom trenutku koncentrirani smo isključivo na Njemačku. Mislim da je to jedino ispravno.“

"HNS nas je kontaktirao, ali..." 

No ipak, jednog dana… Vatrenima nasušno treba rasni centarfor. Dobro, možda se na kraju odlučite za Sloveniju.

„A tko zna što donosi budućnost, to nitko od nas ne zna. Ne isključujem ništa.“

Jesu li vas kontaktirali iz HNS-a?

„Jesu, ali nismo ništa dogovorili. Prerano je za bilo kakve dogovore. Sada nam je u mislima samo Njemačka. Roberta su svojevremeno zvali da igra za reprezentaciju hrvatske dijaspore. Meni to nije bilo to jer to nije državna vrsta. Rekao sam mu da radije igra za pravu reprezentaciju. Neka se izbori za mjesto u momčadi države koja ima preko 80 milijuna stanovnika. A u budućnosti će biti kako će dragi Bog dati. Tko to može znati.“

Robert Ramšak proslavlja pogodak na U-17 Svjetskom prvenstvu Robert Ramšak proslavlja pogodak na U-17 Svjetskom prvenstvu (Foto: Afp)

Kaže da je Robert kapetan U-19 momčadi Bayerna, a tek je nedavno napunio 17 godina.

„Mislim da to nešto govori. Uvijek igra sa starijima. I sada je među mlađima u reprezentaciji. U tom godištu puno znači pola godine. On fizički još treba sazrjeti. Tek za dvije-tri godine, bit će fizički top. Njegova prava pozicija je devetka. To igra u Bayernu, dok u reprezentaciji pokriva više pozicija. Od desetke pa nadalje. Čak ga znaju staviti i na šesticu“, ističe i nastavlja:

"U Bayernu igra na mjestu devetke, a u Njemačkoj pokriva više pozicija"

„Igra sve što mu se kaže, tu nema nikakvih problema. Jako je polivalentan. Zasad se najviše oslanja na tehniku jer su suparnici uglavnom fizički razvijeniji. Jak je na lopti, puca s obje noge podjednako, ima dobar osjećaj za prostor, voli i proigrati suigrače, ali i zabiti. Daje dosta golova, statistika mu je odlična.“

Hoće li igrati u prvoj postavi u finalu?

„Ne znam, to je top-tajna. Vidjet ćemo sutra. Mislim da će ga opet uvesti. Kada zagori i treba razbiti ritam suparnika, njega uvode. Zasad je dvaput bio starter; protiv Venezuele je postigao dva gola i upisao asistenciju, a bio je u prvoj postavi i protiv SAD-a. U polufinalu je protiv Argentine ušao i na kraju je pucao jedanaesterac. Bio je drugi izvođač i sigurno je zabio. Pucao bi i u finalu Eura, ali ozlijedio se tijekom utakmice, dobio je jak udarac u koljeno i nije mogao.“

Kaže da je od 10 godine u Bayernu, da je dijete velikog bavarskog kluba, ali i da mu na ljeto istječe ugovor.

„Još nismo ništa dogovorili. Nisam htio da ulazimo u pregovore prije Svjetskog prvenstva da ne remetim koncentraciju. Neka sve ovo prođe pa ćemo onda razgovarati s predstavnicama kluba.“

Kontakti s Hajdukom

U hrvatskim medijima pisalo se da Hajduk želi dovesti Roberta. Je li to istina?

„Jest, bilo je kontakata. Ne osobno, već preko našeg menadžera Đure Božanovića. Gledajte, Robert je sad u Bayernu i treba vidjeti što će mu ponuditi.“

Bayern je veliki klub, konkurencija je golema, teško se dolazi do minutaže u seniorima.

„Svjesni smo toga, znamo da nije lako probiti se u prvu momčad Bayerna, ali imamo dobar status i vidjet ćemo kako će se stvari razvijati. Njemački mediji uspoređuju Roberta s Thomasom Müllerom. I po stilu igre i po tome što su obojica Bayernova djeca. Kamo sreće da i Robert napravi takdvu karijeru.“

"Vidim da Vidović, Ivanović i Pašalić dobro napreduju u HNL-u, ništa ne odbacujemo"

Hrvatska liga pokazuje se kao idealna za razvoj mladih igrača. Neki igrači iz Njemačke došli su u HNL i dobro napreduju. Možda je to put i za vašeg sina?

„Ništa ne odbacujemo, to je moguća opcija. Upoznat sam sa svime. Gabrijela Vidovića poznajemo iz Bayerna. Odličan dečko i igrač. Baš mi je drago zbog njega što mu tako dobro ide u Dinamu. Franju Ivanovića i Marca Pašalića nisam upoznao u Njemačkoj, ali čuo sam za njih i znam da su prešli u Rijeku. Vidim da im ide odlično, Pašalić je postao i seniorski reprezentativac“, kaže i otkriva da je Robert srdačno dočekao mladog Ljubu Puljića, koji je nedavno prešo iz Osijeka u juniore Bayerna.

„Dočekao ga je kao pravi kapetan. Bio mu je neko vrijeme cimer kako bi se što bolje snašo u novoj sredini. Odličan je dečko i igrač. Lovro Zvonarek također, on je zasad u drugoj momčadi Bayerna.“

"Bavio sam se košarkom, a Roberta i danas treniram"

Eto, neki iz HNL-a odlaze u Njemačku, dok drugi iz Njemačke stižu u Hrvatsku.

„U HNL-u se očito dobro radi s mladim igračima. To je nekad Dinamo najbolje radio, a vidim da sada i drugi idu njegovim putem. Što se tiče Roberta, tko zna što donosi budućnost. Opet kažem, ništa ne odbacujem, sve su mogućnosti otvorene. Dobro znam što je nogomet i kako se situacija može brzo promijeniti.“

Kristijan ističe da ima još jednog sina talentiranog za nogomet.

„Zove se Mario i ima 10 godina. Nije u Bayernu, zasad trenira u Unterchahingu. Mislim da je prilično talentiran. Ja ga isto treniram, jednako kao i Roberta. Njega i danas znam izvesti na travu i odraditi trening.“

Jeste li se bavili nogometom?

„Profesionalno nisam. Igrao sam košarku. Nisam ostvario neku karijeru, bio sam nekoć stameno krilo Bayerna zaduženo za čuvanje najboljih suparničkih igrača. Nas Slovence obično izabiru za takve zadatke. Tvrdi smo, uporni i ne posustajemo tako lako, ha, ha, ha…“

"Zatečeni smo interesom"

Jabuka ne pada daleko od stabla. Stariji sin je blizu uspjeha u nogometu. Za to treba puno talenta, volje i rada. Trud vam se isplaćuje. Robert postaje mlada zvijezda. Za njega već zna cijela Njemačka.

„Ma, ne osjeća se on kao neka zvijezda. Još je on premlad. U principu, mi smo iznenađeni tolikom pozornošću. Baš nas je to zateklo. Još donedavno nitko nas nije zvao, a sada njemački novinari zovu sa svih strana. Sve je počelo nakon Eura, a sada je prava ludnica. Sve se poklopilo. Da su njemački seniori dobri kao nekoć, možda ne bi bilo tolikog interesa. Nijemci su se zaželjeli uspjeha u nogometu i polažu velike nadu u ovu generaciju. Zbog toga je interes puno veći nego što bi inače bio.“

Prognoza za finale?

„Nadam se pobjedi i da će Robert dobro odigrati, pa i postići pogodak ako bude igrao. Bilo bi lijepo da osvoje, ali nema nikakvog pritiska. Neka uživaju u igri. Već su ostvarili veliki uspjeh, osvojili su Euro, sada igraju u finalu SP-a. To ne može biti slučajno, znači da imaju kvalitetu“, zaključio je Kristijan Ramšak – Slovenac i hrvatski zet.

Što poručiti za kraj osim: Roberte, sretno u finalu!

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider