Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nikeove perjanice

Vatreni u elitnom društvu, Modrić uz bok Ronaldu i Neymaru: Hrvatska pritajeni favorit SP-a!

Ako Hrvatska poluči zapažen rezultat na Svjetskom prvenstvu, bit će to sjajna reklama za hrvatski nogomet, ali i za slavnu američku tvrtku Nike...

Galerija Luka Modrić, Cristiano Ronaldo, Neymar i Kylian Mbappe (Foto: AFP) Luka Modrić u novom dresu za Svjetsko prvenstvo (Foto: HNS/Nike) Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) +8 Neymar (Foto: AFP)

Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji deset reprezentacija nosit će dresove poznate američke kompanije Nike, najvećeg svjetskog proizvođača sportske opreme i rekvizita.

Uz Brazil, Francusku, Englesku i Portugal, jedna od glavnih Nikeovih perjanica na Mundijalu bit će i hrvatska reprezentacija, koja je za mnoge jedan od pritajenih favorita prvenstva i jedna od glavnih Nikeovih uzdanica. To nisu naše procjene, tako misle mnogi ugledni analitičari i najveće svjetske kladionice.

Prema procjenama William Hilla, najpoznatije svjetske kladionice, Hrvatska je deseti favorit prvenstva s koeficijentom 29,00, dok je Brazil prvi (5,50), Francuska treći (6,50), Engleska sedmi (17,00) i Portugal osmi (26,00) favorit turnira. Preostale reprezentacije koje će igrati u dresovima Nikea su Nigerija, Poljska, Australija, Saudijska Arabija i Južna Koreja.

Hrvatska pritajeni favorit Svjetskog prvenstva 2018.

Poljska je također u krugu favorita iz sjene, nalazi se na 12. mjestu s koeficijentom 51,00. Nigerija je na 18. poziciji s koeficijentom 151,00, dok preostale reprezentacije imaju status manjih ili većih autsajdera, ali naravno da mogu iznenaditi. Ako nas pitate, posebice tu mislimo na Južnu Koreju, koja ima vrlo zanimljivu momčad i mogla bi biti tvrd orah svima.

Novi dres hrvatske reprezentacije (Foto Nike) Novi dres hrvatske reprezentacije (Foto Nike)

Kao što je poznato, Nigerija je u skupini s Hrvatskom, Vatreni otvaraju nastup na Mundijalu upravom s tom talentiranom afričkom reprezentacijom, i to 16. lipnja u Kalinjingradu, na novoizgrađenom stadionu Arena Baltik.

Hrvatska je veliki favorit u toj utakmici, ali i za prolaz skupine zajedno s favoriziranom Argentinom. Koeficijent na prolaz Hrvatske iznosi „tek“ 1,57. Ako Hrvatska prođe skupinu, a to je sasvim realno očekivati, u drugom krugu bi se mogao dogoditi okršaj dviju Nikeovih elitnih reprezentacija, Hrvatske i Francuske.

Kylian Mbappe (Foto: AFP) Kylian Mbappe (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Obje reprezentacije nose Nikeove dresove, a Nike dominira i na razini osobnih sponzora reprezentativaca obiju zemalja. Gotovo pola francuske reprezentacije nosi Nikeove kopačke, a slična je situacija i u hrvatskoj reprezentaciji.

Modrić uz bok Ronaldu, Neymaru, Mbappeu, Lewandowskom...

Hrvatska po rejtingu sigurno pripada u sami vrh reprezentacija koje su pod Nikeovim patronatom, a njezina momčad krcata je nogometašima koji spadaju u red europskih, pa i svjetskih klasa.

Kapetan reprezentacije Luka Modrić najpoznatiji je hrvatski nogometaš i pripada najužem krugu zvijezda koje će nastupiti na Mundijalu. Primjerice, proslavljeni bivši vratar Reala i španjolske reprezentacije Iker Casillas stavio je Modrića u svoju idealnu postavu igrača koji će nastupiti u Rusiji. To puno govori.

Luka Modrić u novom dresu za Svjetsko prvenstvo (Foto: HNS/Nike) Luka Modrić u novom dresu za Svjetsko prvenstvo (Foto: HNS/Nike) (Foto: HNS/Nike)

Modrić je udarna snaga hrvatske reprezentacije i Real Madrida, trostrukog uzastopnog prvaka Europe, i stoga je logično što visoko kotira na prestižnoj listi Nikeovih superzvijezda koju predvode Cristiano Ronaldo, Neymar, Philippe Coutinho, Harry Kane, Kylian Mbappe, Robert Lewandowski, Andres Iniesta, Sergio Ramos, Isco, Gerard Pique, Marco Asensio, Gonzalo Higuain, Christian Eriksen, Sami Khedira i mnogi drugi poznati nogometaši kojima je Nike glavni osobni sponzor.

Od preostalih hrvatski reprezentativaca koji nose Nikeove kopačke ističu se Ivan Perišić, Mateo Kovačić, Mario Mandžukić, Marko Pjaca, Šime Vrsaljko, Marcelo Brozović, Dejan Lovren, Danijel Subašić, Nikola Kalinić... Sve odreda zvijezde renomiranih europskih klubova.

Hrvatski dres jedan od najatraktivnijih

Ako Hrvatska poluči zapažen rezultat na Svjetskom prvenstvu, bit će to sjajna reklama za hrvatski nogomet, ali i za slavnu američku tvrtku. S godinama je jedinstveni hrvatski dres postao prepoznatljiv u cijelom svijetu i za mnoge je jedan od najatraktivnijih i najljepših. Hrvatski dres s Eura u Francuskoj u nekim je anketama poznatih inozemnih medija biran kao najljepši, a slične recenzije mogao bi dobiti i novi dres koji će hrvatski nogometaši nositi u Rusiji.

Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Izgleda doista atraktivno, već sada se dobro prodaje, možemo samo zamisliti kakve će marketinške dimenzije poprimiti kada krene sveopća euforija i posebice ako Vatreni u Rusiji ostvare veliki rezultat.

Prije 20 godina Hrvatska je na SP-u Francuskoj iznenadila svijet, osvojila je treće mjesto što je i danas najveći rezultat hrvatske reprezentacije. Je li Modrićeva generacija sazrela za dostizanje i možda prestizanje tog rezultata, pokazat će vrijeme, ali mnogi će se složiti da Vatreni imaju potencijal i potrebnu kvalitetu da konačno dostignu Bobana, Šukera, Prosinečkog, Ladića, Asanovića, Bilića i ostatak „brončanog društva“.

Lov na "brončane"

Očito je da tako misli i renomirana američka tvrtka koja je uložila velika sredstva u hrvatsku reprezentaciju i hrvatske nogometaše. Kako smo već pisali, posljednji ugovor HNS-a s Nikeom znatno je povoljniji nego prethodni, krovnoj kući hrvatskog nogometa donosi izdašna sredstva u vidu pozamašne svote novca i opreme za sve selekcije. Predsjedniku HNS-a Davoru Šukeru taj je ugovor daleko najuspješniji poslovni potez u dosadašnjem mandatu.

Neymar (Foto: AFP) Neymar (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Uspjeh na Mundijalu bio bi snažan vjetar u leđa hrvatskim nogometašima, čije bi akcije na svjetskom tržištu dodatno skočile, trljali bi ruke i čelnici HNS-a, ali i glavni sponzor. Osim izravno zarađenog novca od nagrada na turniru, HNS bi mogao računati na još izdašniji ugovor, koji bi Nike vjerojatno sa zadovoljstvom potpisao. Veliki rezultat bio bi na obostrano zadovoljstvo.
 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider