Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
OPAKA PROVJERA

Vatreni uoči Eura na najtežem mogućem gostovanju: U sedam utakmica nikad ih nismo pobijedili

Hrvatska nogometna reprezentacija posljednju utakmicu prije Europskog prvenstva odradit će na gostovanju u Portugalu.

Luka Modrić i Zlatko Dalić (Foto: Tom Dubravec / Cropix)

Sjajan posljednji ispit provjere forme i kvalitete imat će hrvatska nogometna reprezentacija pred Europsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj.

Dogovoren je susret protiv Portugala koji će se održati 8. lipnja u Lisabonu, točno tjedan dana prije susreta protiv Španjolske, kojim će Vatreni nastup na Euru otvoriti.

Težak protivnik, ali itekako odgovara onome što nas čeka

To je svakako odličan izbor, kako zbog kvalitete protivnika, tako i zbog sličnog stila nogometa koji s našim prvim protivnicima dijele.

"Posložili smo sve onako kako smo u startu zamislili, od turneje u Emiratima u ožujku do plana priprema i odabira protivnika za prijateljske utakmice. Portugal je već godinama jedna od najboljih reprezentacija svijeta, s izuzetnim tehničkim umijećem i bogatom tradicijom, a posebno poštujem njihovog izbornika Roberta Martineza", rekao je izbornik Zlatko Dalić za HNS, dodavši:

"Želimo u susretu protiv tako jakog protivnika vidjeti gdje smo u tom trenutku i što još trebamo poboljšati uoči otvaranja Eura sa Španjolskom, koja gaji sličan stil igre. Siguran sam da će gledatelji uživati u kvalitetnoj utakmici, a Portugalu i nama želim da se sretnemo još jednom i tijekom Eura, u što kasnijoj fazi turnira."

Povijesno najgori protivnik Vatrenima

Portugal nam je povijesno vrlo težak protivnik, budući da smo se s njima susreli sedam puta te doživjeli šest poraza, uz tek jedan neodlučeni susret.

Četiri puta susreli smo se u natjecateljskim utakmicama i ne pamtimo ih po najboljem. 1996. je Ćirina druga postava na Euru u Engleskoj izgubila 3:0, a posebno je bolan onaj 0:1 poraz u posljednjim trenucima produžetaka osmine finala Eura 2016. u Francuskoj.

2020. godine susreli smo se dvaput u Ligi nacija. Portugalci su na domaćem terenu slavili 4:1, dok je na Poljudu bilo 2:3, uz ponovno pogodak primljen u samoj završnici.

Portugal je kvalifikacije odradio fantastično, uz deset pobjeda iz deset utakmica i gol razliku 36:2. Izbornik Roberto Martinez skinuo im je dugogodišnje okove nogometa kakav preferira bivši izbornik Fernando Santos te su Portugalci nakon proigrali onako kako im dolikuje.

Nešto o samom susretu rekao i je Martinez.

"Hrvatska je jedna od top 10 momčadi na Fifinoj ljestvici te će za obje ekipe to biti odlična provjera uoči Europskog prvenstva. Igrat ćemo protiv velike momčadi i znamo da Hrvatska ima jednako poštovanje prema Portugalu. S puno entuzijazma dočekujem ovu utakmicu, posebno zbog šanse da reprezentacija opet igra na mitskom stadionu kao što je Nacionalni stadion. Bit će to prilika da opet s navijačima budemo na tom posebnom mjestu za portugalski nogomet", riječi su portugalskog izbornika.

Portugal će na Euru igrati u skupini F, gdje su im protivnici Turska, Češka i pobjednik naslabijeg play-off turnira.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider