Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Skupina A posložena

Drama u Frankfurtu: Fullkrug u sudačkoj nadoknadi ukrao bod i prvo mjesto za Njemačku

Švicarska i Njemačka odigrale su svoju posljednju utakmicu grupne faze

Švicarska - Njemačka (Foto: Afp)

Na dramatičan način Njemačka je izvukla bod protiv Švicarske, odigravši 1-1 na Frankfurt Areni, što je domaćoj reprezentaciji donijelo prvo mjesto u skupini, a Švicarsku pretvorilo u potencijalnog suparnika Hrvatske u osmini finala.

Švicarci su poveli u 28. minuti pogotkom Dana Ndoyea, a konačnih 1-1 postavio je Niclas Fuellkrug u 92. minuti.

Njemački izbornik Julian Nagelsmann držao se poslovice da se momčad koja pobjeđuje ne mijenja pa je tako izveo istih 11 igrača koji su počeli i prethodne dvije utakmice u kojima su domaćini Eura svladali Škotsku (5-1) i Mađarsku (2-0) te već prije zadnjeg dvoboja osigurali plasman u osminu finala.

Murat Yakin je ostavio obranu i srce momčadi netaknutima, a nastavio kombinirati s napadačkim opcijama pa je u ovoj utakmici najofenzivniju ulogu povjerio Breelu Embolu.

Švicarci imali sreće, a zatim poveli

Švicarci su svjesno prepustili posjed Nijemcima, vrlo aktivno se branili i čekali prilike za kontranapade.

No, tih prijetnji nije bilo u prvih 25 minuta, a Njemačka je čak i postigla pogodak u 17. minuti. Strijelac je bio Robert Andrich uz veliku pomoć švicarskog vratara Yanna Sommera. Naime, Andrich je pucao sa 25 metara, Sommer je krivo procijenio let lopte koja je pala ispred njegovih ruku kad je već bio na travnjaku i završila u mreži.

Međutim, slavlje domaćih igrača i navijača zaustavio je talijanski sudac Daniele Orsato. Nakon što je pogledao snimku duela u kaznenom prostoru, koji je prethodio pogotku, a u kojem su sudjelovali Jamal Musiala i Michel Aebischer, Orsato je procijenio da je njemački reprezentativac napravio prekršaj i poništio je pogodak.

Za razliku od Nijemaca, koji su ostali nedorečeni u završnoj trećini jer im Švicarci nisu ostavljali prostor kakav su imali protiv Škota i Mađara, kad su dobili priliku, Yakinovi izabranici su je iskoristili.

Švicarska je povela u 28. minuti. Remo Freuler je dobio loptu na lijevom boku, a onda sjajnom loptom pronašao Dana Ndoyea koji je bio u naletu i sa pet metara pogodio pod gredu, iznad nemoćnog Neuera.

Statistika na kraju prvog poluvremena je pokazala sedam udaraca Nijemaca i samo jedan u okvir. Isto toliko ih je imala i Švicarska, ali iz dva pokušaja, a ni taj drugi nije bio bezopasan. Tri minute nakon što je svladao Neuera, Ndoye se sjurio u kontranapad, došao do lopte ispred Ruedigera i opalio iskosa s lijeve strane. Opet je svladao Neuera, ali je lopta prošla uz suprotnu vratnicu u gol-aut.

Pritisak Njemačke, ali bez realizacije

Bez promjena su izbornici krenuli i u drugo poluvrijeme, a prvi je na intervenciju natjeran Sommer. Jamal Musiala je u 51. minuti dobio priliku za udarac s ruba kaznenog prostora. Bio je snažan, ali je išao ravno u švicarskog vratara koji je loptu odbio. U naletu je bio Ilkay Gundogan, ali je njegov udarac bio neprecizan.

Pritiskali su Nijemci, stezali obruč, ali su ostali bez realizacije.

U 84. minuti je sijevnula švicarska kontra, izbačen je Ruben Vargas na lijevom boku. Jurnuo je prema Neueru i hladnokrvno pogodio malu mrežu uz lijevu vratnicu njemačkog gola. Činilo se da je pala odluka o pobjedniku, dok pomoćni sudac nije podigao zastavicu i označio zaleđe, a Vargasov pogodak poništen.

Odmah je na drugoj strani priliku imala Njemačka nakon udarca iz kuta. Toni Kroos je pogodio Kaija Havertza na pet metara, ali je njemački napadač loptu više zahvatio ramenom nego glavom. U čudnom luku lopta je 'sjela' na gredu i otišla u gol-aut. Bolju priliku Njemačka nije mogla dobiti.

U 88. minuti Švicarci su izveli još jednu sjajnu kontru. Ovaj put zaleđa nije bilo, ali se iskazao Manuel Neuer, koji je obranio udarac Granita Xhake sa 18 metara.

Kultni heroj Njemačke odredio potencijalnog protivnika Hrvatske

I kad se činilo da će Njemačka doživjeti prvi poraz na domaćem Euru, spasili su ih rezervisti u drugoj minuti sučevog dodatka. Napunili su kazneni prostor igračima domaći reprezentativci, David Raum je s lijevog boka sjajno zavrnuo na visinu peterca, a tamo se ukazao pravi 'džoker' Juliana Nagelsmanna. Niclas Fuellkrug se vinuo i glavom poslao loptu tamo gdje Yanna Sommera nije bilo. Bio je to 13. Fuellkrugov pogodak za reprezentaciju u samo 19 nastupa.

Tako je Njemačka završila kao pobjednik skupine sa sedam bodova, a Švicarska je osvojila drugo mjesto sa pet.

Tako će Hrvatska reprezentacija, ako u ponedjeljak pobijedi Italiju i osvoji drugo mjesto u skupini B, u osmini finala igrati protiv Švicarske. Ta je utakmica na rasporedu u subotu, 29. lipnja, na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

Barnabas Vargas UZNEMIRUJUĆE Grozne scene na Euru: Mađar ostao nepomično ležati nakon sudara, liječnici razvili paravan divider

Zlatko Dalić Talijani stalno o strahu, a Dalić je dao naznaku što će mijenjati: Ako Hrvatska pobijedi, bit će strašno opasna divider

Federico Dimarco (desno) Veliki obrat uoči ključne utakmice: Talijan od 50 milijuna eura se oporavio, igrat će protiv Hrvatske divider  

Standings provided by Sofascore

 

 

 

  

 

 

Standings provided by Sofascore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider