Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Velika pobjeda

Fanatični Turci prošli u četvrtfinale Eura: Austrijanci promašili ogromnu šansu u posljednjim sekundama

Turska je posljednji četvrtfinalist Europskog prvenstva, a tamo će igrati protiv Nizozemske.

Turska povela protiv Austrije (Foto: Afp)

Nogometna reprezentacija Turske kao posljednja se plasirala u četvrtfinale Europskog prvenstva u Njemačkoj, u Leipzigu je pobijedila Austriju s 2-1 (1-0).

Turci su se time plasirali u četvrtfinale gdje će igrati protiv Nizozemske u subotu, u Berlinu. Nizozemci su ranije tijekom utorka svladali Rumunjsku s 3-0.

Junak turske pobjede u osmini finala bio je Merih Demiral koji je postigao dva pogotka. Pogađao je austrijsku mrežu u 1. i 59. minuti za 2-0, dok je do kraja Austrija tek smanjila u 66. minuti. Strijelac je bio Gregoritsch. Zanimljivo da su svi pogoci postignuti nakon kornera.

Turci zabili najbrži gol u nokaut fazi Eura

Dvoboj je počeo savršeno za tursku reprezentaciju koja je povela u prvoj akciji, u prvoj minuti. Petljali su Austrijanci u svom šesnaestercu nakon kornera te su umalo sami ugurali loptu u mrežu. Kada već oni nisu uspjeli jest Demiral koji je žestoko raspalio pod gredu za veliko tursko slavlje.

Austrija se odmah trgnula nakon šokantnog starta te je tražila što brže poravnanje. Zaprijetili su i Austrijanci nakon kornera u petoj minuti, ali nisu bili spretni kao njihovi suparnici. Vrlo brzo potom je šansu imao Leinhart, ali je pucao preko grede.

Dvadesetak minuta je trajao pritisak Austrijanaca, ali nakon spomenute dvije šanse sve su teže prijetili Turcima. Potom je Turska izašla iz tog suparničkog obruča i opet zaprijetila u 25. minuti. Strijelac Demiral je bio u prilici, ali je ovaj put bio neprecizan.

Austrijanci se probudili

Najbolju šansu za 1-1 u prvom poluvremenu Austrija je imala u nadoknadi prvih 45 minuta. Baumgartner je nakon dobrog ubačaja Poscha postavio nogu, ali je lopta otišla pored turske vratnice.

Početkom drugog poluvremena Austrija je još jače stisnula te je vrlo brzo stvorila dvije odlične šanse. U 51. minuti austrijski napadač Arnautović se našao sam ispred Gunoka, ali niti je najbolje pucao, a uz to je dobro reagirao turski vratar.

Samo dvije minute kasnije s deset metara je pucao Laimer, ali se poskliznuo baš prije udarca pa je lopta otišla pored turske vratnice.

Demiral zabio i drugi pogodak

Vrlo brzo potom kažnjeni su Austrijanci za još jednu slabu reakciju kod prekida. U 59. minuti novi korner i novi pogodak Demirala koji se ovaj put vinuo i glavom pogodio za 2-0.

Iako se moglo činiti da će Austrijanci biti slomljeni nakon novog primljenog pogotka vrlo brzo su se vratili u igru. U 66. minuti se dogodio novi pogodak nakon kornera. Posch je ubačaj proslijedio na drugu vratnicu gdje je loptu dočekao Gregoritsch i pogodio za 1-2.

U Leipzigu je potom jačala kiša, kao i novi napadi Austrije koja je tražila izjednačenje i produžetke. Brojna ubacivanja obavili su Austrijanci, ali turska obrana sve je čistila i spašavala. U 75. minuti je sa skoro 20 metara pokušao Grillisch, ali turski golman Gunok je bio na pravom mjestu.

Austrijanci promašili ogromnu šansu u završnici

Kulminacija dramatične utakmice dogodila se u nadoknadi. Prvo je Yilmaz imao šansu u 94. minuti definitivno potvrditi pobjedu svoje momčadi. U kontri se odlično oslobodio svog čuvara, ali je njegov dobar udarac obranio Pentz. Minutu kasnije na drugoj strani je još bolju šansu, za 2-2, imao Baumgartner.

Bio je na dva metra od turskih vrata i dobro je pucao glavom, ali je briljantno reagirao turski golman Gunok i u letu rukom izbio loptu u korner. Time je spasio svoju momčad produžetaka i gurnuo je u četvrtfinale protiv Nizozemaca.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider